Kocaeli Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen denetim ekibi tarafından, yapılan değerlendirmede “Anne Dostu Hastane” unvanı almaya hak kazandı.
2018 yılında Devlet Hastanesi iken yapılan değerlendirmelerle Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne geçirilerek çalışmalarına hız katan Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi; anne ve bebek ölümlerini azaltmak, normal doğumu özendirmek, sezaryen oranlarını düşürmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla anne ve bebek sağlığına yönelik olarak gerçekleştirdiği çalışmalar sonrası Anne Dostu Hastane unvanı almaya hak kazandı.
Sağlık Bakanlığı Ulusal Anne Dostu Değerlendirme ekibi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde bünyesindeki iki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de Anne Dostu unvan elde eden tek İl Kocaeli Oldu.
Sağlıklı nesiller için normal doğumu özendirmeliyiz
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğünde gerçekleştirilen belge takdim töreninde konuşan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney “Şu anda yapılan yeni hastaneler, SDL odaları, anne dostu çalışmalar gibi fiziki şartlar ülkemizde çok çok iyi durumda. Kocaeli ili olarak normal doğum konusunu çok önemsiyoruz. Anne dostu çalışmaları kapsamında sağlıklı nesil yetiştirmemiz için normal doğumu özendirmemiz gerekiyor. Bunun için sağlıklı gebe ve iyi bir doğum çok önemli. Gerçekleştirilen bu çalışmalar için öncelikle bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Kurulan nitelikli ekip ile sahada çok güzel ve başarılı çalışmalar yapılıyor. Anne dostu çalışmalarında başarılı olabilmek için özveri gerekiyor” dedi.
Çok ciddi emekler harcandı
Gerek Sağlık Bakanlığı temsilcileri gerekse farklı illerdeki uzman kişilerle çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ergüney “Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bu konuda çok ciddi emekler harcandı. Yapılan denetimler sonucunda hastanemiz Anne Dostu Hastane belgesi almaya hak kazandı. Kocaeli’ deki bütün hastanelerimizi anne dostu yapmak ve hizmet kalitemizi artırmak istiyoruz. Gerçekleştirilen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Kocaeli anne dostu çalışmalarında örnek
Kocaeli’nin anne dostu çalışmalarında örnek illerden olduğunu belirten Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş “Bizler hastane yönetimi olarak hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırıcı çalışmalara destek olmaktan mutluluk duyarız. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğümüzün ve çalışma arkadaşlarımın desteği ile anne dostu hastane unvanı almaya hak kazandık. Bu çalışmaları daha da geliştireceğimize inanıyorum. İl Sağlık Müdürlüğümüz anne dostu çalışmaları konusunda gerçekleştirdiği seminer, sempozyum, eğitim ve örnek çalışmalar belli bir noktaya gelmiş durumda. Kocaeli’ de iki eğitim araştırma ve bir devlet hastanesinin anne dostu unvanı kazanması büyük bir başarı. Bu güzel çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkürlerimi ifade ediyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.
Anne dostu hastane nedir?
Ülkemizde anne ve bebek ölümlerini azaltmak, normal doğumu özendirmek, sezaryen oranlarını düşürmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla anne ve bebek sağlığına yönelik çalışmalar başlatan Sağlık Bakanlığı, yapılan yeni düzenlemeler ile hastanelerin anne dostu unvanı alarak daha nitelikli sağlık hizmeti vermelerini amaçlıyor.
Anne, bebek ve aile dostu modelde, mahremiyete dayalı tek kişilik “Modern Doğum Üniteleri” nin oluşturulması esas alınıyor. Anne dostu hastanelerde doğum öncesi ve sırasında gebeyi rahatsız edebilecek tüm uygulamalardan kaçınılıyor. Aynı zamanda hastanelerin web sitelerinde doğumlara ilişkin istatistiksel veriler yayınlanmakta, bu rakamlar vatandaşların erişimine açık tutuluyor. Anne dostu hastanelerde görev yapan ebelere ise düzenli aralıklarla eğitim verilerek ebeliğin güçlendirilmesi ve hizmet kalitesinde artış sağlanıyor.
Kocaeli’nde son olarak anne dostu unvanı alan Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi ile birlikte Derince Eğitim Araştırma Hastanesi ve Gölcük Necati Çelik Devlet Hastaneleri anne dostu hastane olarak; anne adaylarının tek kişilik odalarda, yanına refakatçisiyle birlikte kendilerini ev ortamında hissetmelerine olanak sağlanıyor.