Yazı belki oldukça teknik bir konu gibi görünse de çok büyük bir işveren kitlesini yakından ilgilendiriyor.
Şöyle ki; geçtiğimiz aylarda 6770 sayılı yasa ile, işverenlerin ödemesi gereken 2016 yılı Aralık ve 2017 yılı Ocak ve Şubat ayı sigorta prim tutarlarını, 2017 Ekim, Kasım ve Aralık ayları içinde ödemeleri halinde bu aylara ait primler süresinde ödenmiş olarak sayılacağı belirtilmiştir.
Bilindiği üzere 2016 yılı Aralık ayı primi Ocak 2017 tarihinde ödenmektedir. Yani bir sonraki yıla sarktığından 2016 yılı içinde ödenmemiş olmasına rağmen gider yazılabiliyordu.
Anlamsız Bir Görüş
Ancak bakıyoruz ki Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı bir talep üzerine bir görüş veriyor (mukteza) Verdiği görüşte, Aralık ayı primleri ancak ertesi yılın Ocak ayı içinde ödenmesi durumunda Aralık ayının gideri olarak dikkate alınacağından 2017 Ocak ayında ödenmeyen 2016 Aralık ayı primlerinin gider olarak dikkate alınmasının mümkün bulunmadığı şeklide görüş vermiştir.
Hani derler ya bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.
Yahu arkadaş, firma Aralık ayı primini Ocak 2017’ de ödeyecekken, siz demediniz mi ki, ödeme süresini Ekim ayına kadar uzattım. Aralık 2016 primini Ekim 2017 de ödersen bunu vadesinde (yani 31.01.2017 de) ödenmiş sayacağım, diyen sizin başkanlığını değil mi? (5510 sayılı yasanın geçici 72. Maddesi) primlerin vadesinin uzatılması işverenlerin bir tercihi değil ki. İşverenlerin ödeme konusunda ilgili bankalara verdikleri ödeme talimatlarını bile yasa nedeni ile uygulanmadığı, kargaşanın yaşandığı herkesin malumu. Çünkü SGK ertelenen prim tutarlarını çoğu bankanın sistemine bile yükleyemediğinden vatandaşlar iste de ödeme yapamadıkları ortada iken, böyle bir anlamsız görüş verenler o günlerde uzayda mı yaşıyordu acaba.
Bu Bir Tuzak Mı?
Bu mukteza uygulanırsa, Aralık 2016 yılının primlerini Ocak 2017 de ödemeyen mükellefler cezalandırılmış olacaktır. Zira Gelir Vergisi beyanları verildi. Mükellefler devletinin kendisi için yaptığı bu teşvik nedeni ile Ocak ayında primini ödemedi ve 2016 yılı Aralık ayı sigorta primlerini de gider olarak yazarak beyanda bulundu. Şimdi bu görüşe uyması için gelir vergisi beyanını düzeltmesi gerekiyor. Ödemediği prim tutarı kadar vergi matrahının artması gerekecek ve ona isabet eden tutar kadar da ek vergi ve ceza çıkacak. Yahu bu nasıl teşvik. Bu görüşe göre bu teşvik değil tam bir tuzak olmaktadır.