Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Federasyonu tarafından yapılan 1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi "ÜLKEMİZDE MÜZİK TERAPİ EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" başlıklı Çalıştay ile başladı.
Başta İntegratif Tıp Derneği ve Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Derneği olmak üzere geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında hizmet veren birçok sivil toplum kuruluşunun bir üst kuruluşu olarak kurulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Federasyonu tarafından gerçekleştirilen 1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi "ÜLKEMİZDE MÜZİK TERAPİ EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" başlıklı Çalıştay'la başladı.
Kongre Düzeneme Kurulu Koordinatörü Cem Güneri, son dönemde Suriye'de yaşanan operasyonlar ve acı kayıplar sebebiyle Kongre'nin müzikli bölümlerinin iptal edildiğini duyurdu.
Şehit ve Gaziler için saygı duruşu ve Cem Güneri'nin Piyano ile icra ettiği İstiklal Marşı okunduktan sonra, Kongre'nin sunuculuğunu üstlenen Klinik Psikolog Duygu Çiloğlu, T.C. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Bora Büken'i kürsüye davet etti.
1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi Başkanı Prof. Dr. Bora Büken protokol ve selamlama konuşmalarından sonra şunları kaydetti; "Yüzyıllar boyunca insanoğlu, hastalıkların tedavisi için çareler aramıştır. Müzikte bu tedavi türleri içerisinde yer almıştır. Müziğin hastanın ruhu ve bedeni üzerinde ki etkisi eski dönemlerden beri gözlenmiştir. Tıp tarihinde, Türklerin ruh hastalıklarını müzikle tedavi ettiklerine dair geniş bilgilere belgelerde rastlamak olağandır. Türk bilginlerinden Ebu Berk Razi, Farabi, İbn-i Sina, bunlardan bazılarıdır. Mevlana Celaleddin Rumi kuşkusuz müziğin insan üzerindeki etkisini en iyi biçimde dile getiren ve bunun en güçlü yorumunu yapan kişidir. Osmanlı Dönemi'nde Kayseri, Sivas, Amasya, Edirne ve daha birçok ilde Müzik Tedavi Merkezi açılmıştır.
Müzik sınırlı bir beyin alanı ile değil tüm beyinle etkileşir. Tüm müzik dışı alanlarla ilgili alanlara da erişim sağlar. Doğru yöntemler ile yeterli sürelerde yapılan müzik terapi uygulamaları beynin fonsiyonel bağlantılarını değiştirebilir. Gelişimsel ve kazanılmış nöropsikolojik bozukluklar, otizm, serebral palsi ve konuşma bozukluklarına kadar bir perspektif içerisinde hastalara müzik terapi hizmet vermektedir.Benzer şekilde sağlıklı insanlarında ruhsal ve bedensel dengelerinin sağlanmasında katkıları bulunmakta olup sporcuların performanslarının arttırılmasında rol oynadığı belirtilmektedir. Müzik terapi de tıbbın diğer alanları gibi multidisipliner yaklaşımı gerektirmektedir. İşte bu nedenledir ki, bu iki bilim alanının mensupları olan sağlık mensubu ve müzik alan mensubu bir arada ilerleyecek ve danışanlarına etkin tedavi ve desteği sunmaya çalışacaklardır.
Kongremizin amacı bilimsel platformda müzik terapi alanında yapılan çalışmaları paylaşmak, bilimsel bilgi birikimine katkıda bulunmak ve müzik terapi alanında yurdumuzdaki eğitim imkanlarını geliştirerek mesleki açılımlara katkı vererek ülkemiz insanına daha etkin bir hizmet sunabilmektir. Kongre'nin düzenlenmesinde emeği geçen Kongre Bilim Kurulu ve Düzenleme Kurulu'nda yer alan tüm hocalarımıza ve siz katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Her zaman yanımızda olan ve bizi destekleyen Sayın Düzce Üniversitesi Rektörüm Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar hocamıza da teşekkürlerimi sunuyorum."
"ÜLKEMİZDE MÜZİK TERAPİ EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" Çalıştayı
Müzik Terapi Eğitmenleri, Eğitim Yönetici ve Koordinatörleri, Sağlık Bakanlığı Yöneticileri ve Temsilcileri ve Kongre Katılımcıları'nın izleyici olarak katıldığı ve Kongre Başkan Yardımcısı, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aygül Aykut'un Moderatörlüğü'nü yaptığı Çalıştay'ın 1. Oturumu ön raporların sunumu ve konuşmaları ile başladı.
Kongre Başkanı, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bora Büken, Kongre Genel Sekreteri, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Müzik Terapi Eğitimleri Koordinatörü Dr. Ayla Aksoy Güneri ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Müzik Terapi Eğitmeni, Balıkesir Havran Devlet Hastanesi GETAT Ünitesi Müzik Terapi Uygulayıcısı Cem Güneri oturum konuşmacısı olarak yer aldı.
Çalıştay'ın 2. Oturumu'nda alanla ilgili konuşmalar, çözüm önerileri ve sonuçlar başlıkları hakkında konuşma ve sunumlara yer verildi. Dilek, temenni ve yöneticilere not talepleriyle çalıştay son buldu.
Kongre'nin ilk gününde katılımın yüksek olduğu gözlenirken, fuaye alanında T.C. Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Çevre ve Sağlık Teknolojileri'nde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde yapılan çalışmalarla ortaya çıkan DUlife Melenis, DUlife Herbynia, Dulife ApideVera markalarının ürünlerinden oluşan stantı yer aldı. T.C. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi, GETAT Topluluk Başkanı Yaşar Nurullah DÜ GETAT çalışmalarından ayrıntılı bir şekilde bilgi verdi.
Otizm Vakfı'nın yer aldığı stantta otizmli bireylere destek sağlamak için üretilen el emeği ürünler sergilendi.
İlaçsız eğitim ve rehberlikle madde bağımlılığı tedavisi uygulayan Narconon Proğramı'nın Türkiye'de ki temsilcisi Kurtuluş Vakfı'da Kongre'de standıyla yer aldı. Vakıf Başkanı'nın kaleme aldığı kitapların da yer aldığı stantta vakıf hakkında ve uygulanan sistem hakkında çeşitli broşür ve bilgiler verildi.
HANDMADE medya ve müzik prodüksiyonları şirketinin yer aldığı stantta şirketin sahibi Fatih Yavuz 'Müzik Terapisi'nde Kişiye Özel Çözümler' üreten ses ve müzik sistemlerinden oluşan bir seçkiye yer verdi. Frekans ve müzik prodüksiyonları yapan bir oluşum olan HANDMADE, alanda teknolojik çalışmalarda bulunuyor. Merak edenlerin www.handmademma.com web sitesinden de ayrıntılı bilgi alabileceği belirtildi. Oldukça ilgi çeken ses kayıt ve frekans çalışmaları yapan T.C. Sağlık Bakanlığı Yetki Sertifikalı Müzik Terapisti de olan Fatih Yavuz bu alanda dünya çapında çalışmaları olduğunu kaydetti.
T.C. Sağlık Bakanlığı Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Havran Devlet Hastanesi GETAT Ünitesi'nin açtığı stantta Hastane Başhekimi Dr. Gülsema Akıncı ve Hastane GETAT doktoru AB-ı Hayat kitabı yazarı Dr. Mehmet Sarı hastane çalışmaları ve yaptıkları çalışmalardan katılımcılara bilgi verdi. Dr. Gülsema Akıncı'yı çalışmalarında eşi Hasan Akıncı yalnız bırakmadı. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy'un gönderdiği meşhur Havran Leblebisi, Atilla Çobanöz Zeytinyağı Sabunları, Havran'ı tanıtan harita ve broşürler katılımcılara hediye verildi.
T.C. Havran İlçe Devlet Hastanesi GETAT Ünitesi, Türkiye'de Müzik Terapi uygulaması yapılan ilk birim olarak T.C. Sağlık Bakanlığı Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Hekim Dr. Gülsema Akıncı ve T.C. Sağlık Bakanlığı Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Müzik Eğitmeni Cem Güneri tarafından kurulmuş olduğuna ve hali hazırda hasta kabulü yapıldığına değinildi. Artık sade vatandaş bu devlet hastanesine başvurarak doktorunun yönlendirmesiyle GETAT Ünitesi'nden Müzik Terapi uygulaması alabileceklerine ve alanla ilgili ilk olması hasebiyle de Türkiye için önemli bir çalışma olduğuna vurgu yapıldı.
Merkezi Almanya'da bulunan Peter Hess ses masajının yaratıcısı Alman Fizik Mühendisi Peter Hess tarafından kurulan Peter Hess Institut Türkiye Temsilcisi, Peter Hess ses masajı uygulayıcısı ve eğitmeni Peter Hess Akademy Turkey kurucusu Sırma Belin'de ilgi çeken stantıyla Kongre'de yer aldı. Sırma Belin ve asistanı hiç bitmeyen enerjisiyle gün boyunca disiplinli çalışması ve her katılımcının kalbine dokunmasıyla kendinden söz ettirdi. Ses masajı uygulamalarını ayırım yapmadan herkese anlatan ve işin felsefesine değinen Belin kalplerde iz bıraktı. Sizde Sırma Belin ile tanışmak isterseniz İstanbul Beşiktaş Çırağan'da bulunan atölyesinde randevu alarak ziyaret edebilir veya www.sirmabelin.com web sitesinden takip edebilirsiniz.
1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi'nin ilk günü yapılan çalıştayın ardından Müzik Terapi alanıyla ilgili 4 Atölye Çalışması gerçekleştirildi. Atölyelere ilginin yoğun olduğu gözlemlendi.
Atölye çalışmalarının 1.'sinde, Kongre'nin sunuculuğunu da gerçekleştiren Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Sağlık Mensubu, Klinik Psikolog Duygu Çiloğlu'nun "KAYGI BOZUKLUKLARINDA MİNDFULNESS DANS VE MÜZİK TERAPİ UYGULAMALARI" başlıklı çalışması gerçekleşti.
Atölye çalışmalarının 2.'sinde, Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Hekim, Uludağ Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Oktay Alver'in "MÜZİK TERAPİ SES VE NEFES ÇALIŞMALARINDA, SOLUNUM VE SOLUNUM MEKANİZMASI" başlıklı çalışması gerçekleşti. Oldukça farkındalık yaratan bir çalışma olarak belleklerde kalan bu çalışmada, Doç. Dr. Oktay Alver'in kendi tasarladığı örnek ürünlerle konuya hakimiyeti gözden kaçmadı.
Atölye çalışmalarının 3.'sü, Merkezi Almanya'da bulunan Peter Hess ses masajının yaratıcısı Alman Fizik Mühendisi Peter Hess tarafından kurulan Peter Hess Institut Türkiye Temsilcisi, Peter Hess ses masajı uygulayıcısı ve eğitmeni Peter Hess Akademy Turkey kurucusu Sırma Belin'in "PETER HESS SES ÇANAKLARI UYGULAMALARI" başlığı ile devam etti. Salonda ki katılımcılara adeta ruhsal bir terapi sunan Belin, teorik olarak Peter Hess çalışmaları, enstitüsü, felsefesi ve kendisinden anlatımla başladığı çalışmasını güzel bir ses masajı terapisiyle sonlandırdı. Salonu adeta his dalgasıyla saran ses masajı çalışmasının herkesi etkilediği gözlemlendi.
Atölye çalışmalarının yüksek düzeyde etki yaratan 4.'cü son çalışmasında, Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Müzikolog Dr. Züleyha Abdulleyeva "MÜZİKTERAPİ ALANI'NDA ENERJİ UYGULAMALARI VE PİYANO İLE FREKANS DENGELEME ÇALIŞMASI – SANA SENİ ÇALAYIM – " başlıklı çalışması teorik ve uygulama olarak gerçekleşti. Kongre katılımcılarını adeta mest eden ve etkisi altına alan -SANA SENİ ÇALAYIM- uygulama çalışması ile Züleyha Abdulleyeva salondan büyük alkış aldı.
Çocuk yaştan itibaren doğduğu ve büyüdüğü Azerbaycan'da yaptığı çalışmalara değinen ve yaklaşık 20 yıldır Türkiye Selçuk'ta yaşayan Abdulleyeva bu enerji çalışmaları ile dünyayı gezdiğini ve birçok yerden çeşitli davetler aldığını belirtti.
Bakü doğumlu olan ve doktorasını Müzikoloji alanında Derviş Musikisi konusuyla yapan Dr. Züleyha Abdullayeva bize şunları kaydetti; "burada olmak benim için bir bayramdır ve emeği olan tüm hocalarıma teşekkür ederim. Çok bekledik bugünü, çok şükür ki bu kongre yapılması alanda bilimsel akademik çalışmaların yapıldığının ispatıdır. Bugün aynı ruhtan olan muhabbetler olan insanlarla bir araya geldik, tartıştık, açılımlar oldu, bundan güzel ne olabilir ki! Bizde sevdiğin işle meşgul olmazsan bu bir günahtır derler. Sevdiğim işlerle sevdiğim yerde ve sevdiğim insanlarla bir arada olmaktan dolayı kongrede benden daha mutlusu yok. Yaptığım SANA SENİ ÇALAYIM çalışması başka bir boyutta çalışmadır. Bazılarına iyi geldi bazılarına iyi gelmedi. Geri bildirimler çok iyiydi. İyi gelmeyenlerde terapi almış oldular. Çünkü zincirleri kırarak onlar için derin bir içsel çalışma oldu. Terapi'den çıkan birisi bazen güle oynaya gitmeyebilir. Bu onun destek almadığı anlamına gelmez. Modern Tıp insanın fiziksel bedenine müdahale ediyor ve iyileştiriyor. Çok doğru, ancak Müzik Terapi'si ne yapıyor? İnsanın ruhsal bedenine iyi geliyor destekliyor. Fiziksel beden iyileşiyor ama ruhsal tedaviyi hep unutuyor insanoğlu. İşte Müzik Terapi önleyici destekleyici katkı sağlıyor kişiye. Mesela ameliyatlardan önce insanlara Müzik Terapi verilmelidir. Bir disiplin altında kişilere kanunun gösterdiği şekilde, gözetimli olarak Müzik Terapi yapılması çok önemlidir. Müzik Terapi'de titreşimler, vibrasyonlar, frekanslar çok önemli konulardır. Bu alanda dünyada çalışanlar çok var ancak çoğunluk tarafından kullanılabilirliği çok azdır."
Bu Müzik Terapi çalışmalarını Azerbaycan'da da akademik anlamda yapmak istediğini de dile getiren Abdullayeva'yı Azerbaycanlı dostları T.C. Erciyes Üniversitesi Öğr. Gör. Prof. Dr. Nigar Askerova ve Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Eğitim Enstitüsü'nden Azerbaycanlı Müzikolog ve Psikolog Bahar Beylerova Alekberova yalnız bırakmadı.
Kongre'nin ilk günü Müzik Eğitim Uzmanı Zeynep Yavuz'un "Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Eğitim\Öğretim ve Müzik Öğretmeni Yetiştirme Programları'nda, Müzik Terapiyi Kullanma ve Geliştirme Program Önerisi"; Müzikolog, Müzik Eğitim Danışmanı Hanife Hilal Özdemir'in "Müzik Ruhu Özgürleştirir"; Fizyoterapist Ayşe Kardelen Acar'ın "Ses Literatüründe Pelvik Taban ve Solunum İlişkisi" başlıklı sözlü bildirileriyle son buldu.
Haber: Veysel Kavrayan
kocaelihaberci, ANKARA