Özdilek

Güncel

10 Ocak'ta Gebze Basının Sorunlarını Tartıştı

CHP Gebze İlçe Gençlik kollarının, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla düzenlemiş olduğu panelde gazeteciler mesleki sorunlarını anlattı ve çözüm önerilerini dile getirdi. Panele ilgi yoğun olurken, deneyimli gazetecilerin

12 Ocak 2015 Saat: 09:21
10 Ocak'ta Gebze Basının Sorunlarını Tartıştı
10 Ocak'ta Gebze Basının Sorunlarını Tartıştı

Nitelikli Panel Örnek Oldu

İlk defa sadece yerel gazetecilerin panelist olduğu ve ilçe binasında İlçe binasında gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Nefes Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Türker Demirci yaparken, panelist olarak Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Levent Altun, Gebze Gazetesi Sahibi İsmail Kahraman ve Gölge Medya Sahibi Ercan Sarıçam gazeteciliğin sorunlarını anlatıp önerilerini sıraladılar.

 

Paneli Açılış konuşmasını CHP İlçe Başkanı Av. Recep Dursun yaptı. Kocaeli milletvekili Mehmet Hilal Kaplan’ın da  bir konuşma yaptığı panel Türker Demirci’nin Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihçesini anlatması ile başladı. Demirci, “Bu gün,"çalışan gazeteciler günü ya da "bayramı" olarak anılıyor. 54 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. İçler acısı durumdadır. Özellikle "12 Eylül" düzeni ile birlikte gazetecilerin-yayıncıların toplu sözleşme düzeni kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal hareket işlevsiz duruma sokulmuştur. İş güvencesi medya patronlarının insafına terkedilmiştir.  Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir. İletişim fakültelerinin mezunları çaresiz, yarınsız durumdadır. Hükümeti  eleştiren, farklı görüşü savunan gazeteciler, yayıncılar için açtığı davalarda rekorlar kırmaktadır. Hem yasal hem iktidarın fiili baskıları gazeteciler için Türkiye’yi yaşanmaz hale sokmuştur.Muhalif görülen, gazeteciler, yazarlar, televizyon yayıncıları işlerinden kovuluyor, işsizliğe mahkum ediliyor. “İstenmeyen” gazeteler, televizyonlar iktidara yakın kişi ve kurumlara satılıyor, el değiştiriyor, yüzlerce çalışanı işsiz hale sokuluyor.RTÜK sudan nedenlerle, zaten sayısı  bir kaça inen, muhalif görülen TV. kuruluşlarına politik nedenlerle ağır para cezaları vermektedir.”dedi.

 

KAHRAMAN: “SORUNU ANCAK BİZ ÇÖZEBİLİRİZ”

 

Panelde ilk sözü alan Gebze gazetesi kurucusu gazeteci yazar İsmail Kahraman, Kocaeli ve Gebze’nin basın tarihi üzerine geniş anlatımlarda bulunurken, Atatürk’ün hem Cumhuriyetin kuruluşunu hem de CHP’nin kuruluşu ilk defa basına İzmit’te açıkladığına dikkat çekti. Gebze basın tarihi üzerine adeta ders veren Kahraman, “basının yaşadığı sorunlar toplumun sorunlarıdır.  Bunları aslında ne yasalar ne idareciler çözebilir. Biz gazeteciler çözebiliriz. Ciddi bir mesleki örgütümüz yoktur. Barolar gibi olmalı.4 kuvvetiz ama gazeteciliğe sahip çıkamıyoruz. 130 civarında meslek örgütümüz var. Kendi sorunumuzu öncelikle kendimiz çözmeliyiz. Birlik ve ittifak Şart. 40 civarında iletişim fakültemiz var ama gazeteciliğin eğitimi konusunda sıkıntılar var. Avrupa iyi incelenmelidir. Bizde stajyerlik bile göstermelik. Örgütsüzlük, eğitimin yetersizliği, yasaların sık sık değişmesi, ortak hareket eksikliği gazetecilik mesleğini aşağı çekmektedir”dedi.

 

KAHRAMAN: “ÖRGÜTLÜ GÜÇ OLMAZSAN EZİLİRSİN”

 

Gazetecilik mesleğin ilkelerini ve ahlakını örneklerle süsleyen Kahraman, basının başlıca sorunlarını, örgütsüzlük, gazetecilik eğitiminin yetersizliği, mesleki örgütlerin dağınık olması, yasaların sık sık değişmesi olarak özetledi. Kahraman, “Kendi içinde birlik ve ittifak kuramayan, örgütlenemeyen güç, güç alamamaktır”dedi. Kahraman, hiçbir gazeteci görüşlerinden dolayı öldürülmesinin  kabul edilemeyeceğini de vurguladı.

 

SARIÇAM: “ ERKE YAKIN OLAN ÖZGÜR OLUYOR”

 

Gölge Medya sahibi, deneyimli  gazeteci Ercan sarıçam ise,  ilk defe böylesi bir etkinlik düzenlendiğine dikkat çekerek,  basının sorunlarını çeşitli örneklerle anlattı. Gebze basın tarihinden de kesitler sunan Sarıçam,  “ Türkiye’de basın hiç bu kadar özgür olmamıştı. Bu özgürlük erke yakın olanların özgürlüdür. İktidarlara yakın iseniz, havuzlarda besleniyorsanız özgürsünüz, istediğiniz yazarsınız. Elbette bu da bir yere kadar”dedi.

Katledilen tüm gazetecilerin hem sol görüşlü olmasına da dikkat çeken Sarıçam, “mesleğe bağlılık, sadakat ve özveri gazeteciliğin temelidir. Ancak, ekonomik sıkıntılar bu ilkeleri zedeleyebiliyor.

Bu sıkıntılar erkler tarafından kullanılıyor. Bu yüzden  basın sektörü bir çıkmazı yaşıyor. Yerel basına büyük işlevler yükleniyor ama destek görmüyor. Ülkede gazeteciliği yükünü yerel basın ve gazeteciler çekiyor ama ne yasalardan ne iktidarlardan ne toplumdan gerekli desteği göremiyor. Destek görse de, yandaşlığa zorlanıyor”diye konuştu.

 

ALTUN : “TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜR DEĞİL”

 

Kocaeli Cemiyeti başkan Vekili Levent Altun ise, günümüzde özgür basından söz edilemeyeceğini belirterek, “Türkiye, basın özgürlüğü açısından 197 ülke arasında 137’nci sırada. 2104 yılında yüzlerce gazeteci işten çıkarıldı, darp edildi, istifaya zorlandı, yayın yasakları konuldu” diye konuştu.

Altun konuşmasında, yaşamını yitiren ulusal ve yerel gazetecileri de unutmadı. Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Bahriye Üçok, Çetin Emeç ve bölgemizden Ragıp Demirkol, Murat Tosunoğlu ve Coşkun Orhan’ı da andı.

Altun konuşmasında, “ Medyanın ötekileştirilmesi ve yandaşlaştırılması nedeniyle gazeteciliğin güvenirliği sekteye uğramıştır.   Devletin beslediği gazeteciler ne gerçeği yazabilir ne de gazete ve gazetecilerin bir araya gelmesini sağlayabilir. Tek kelime basın özgürlüğü bakımından içler acısı durumdayız”diye konuştu.

Altun, Kocaeli açısından 16 Ocak tarihine  de dikkat çekerek, Kocaeli gazeteciler Cemiyeti’nin bu tarihte gerçekleştireceği etkinliklere dikkat çekti. Altun, Kocaeli ve Gebze basının mevcut durumu açısından da katılımcılar bilgi sundu. Altun, okuyucuya da gazeteleri denetleme görevi düştüğünü de hatırlattı.

Panel sonrası gazeteci Yazar İsmail Kahraman, CHP ilçe başkanı av. Recep Dursun’a çok eski tarihlerde Gebze’de yayınlanan gazete nüshaları hediye etti.

Bazı vatandaşlar ve gazetecilerde sorular sorarken Eğitim-Sen Gebze Şube başkanı Güngör İrdem ise, yerel basının  haberlerine amborga koyduğundan yakındı.

 

PANELE GENİŞ KATILIM

 

Panele gazetecilerin yanı sıra, CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan,  ilçe başkanı Recep Dursun, eski Gebze ilçe Başkanı Sedat Tatar, belediye meclis üyeleri Dilek Tan, Salih Işık, Fahrettin Bostan, Yılmaz Bulut, İl Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Orhan, Gençlik Kolları başkanı Sinan Mert, ilçe yöneticileri Hikmet Koçoğlu, İsmail Sungur, Serdar Tüze, Nilda Eşki, Fatih Ada, Kurultay Delegesi Mehmet Sarıtoprak, Gebze kadın kolları başkanı Birgül Belek, Darıca Kadın Kolları Başkanı Serap Aydın, Gebze Belediyesi eski Başkanı Mehmet Emin Akın, eski ve yeni yöneticiler başta olmak üzere, çok sayıda partili  ve gazeteci katıldı. Panele, CHP İl Başkan Yardımcısı iken milletvekili adayı olmak için istifa eden Müzeyyen Topçu Tan ile Semra Başlak, da katıldı. Salonu tamamen dolduran katılımcılar, panelin ardından gazetecilere soru sorup değerlendirmelerde bulundular.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat