Özdilek

Eğitim

10 Yılda 45 Bin Üniversiteliye Soruşturma

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar Üniversite öğrencilerin yaşamış oldukları sorunların tespit edilmesi için Meclise önerge verdi.

28 Haziran 2016 Saat: 10:25
10 Yılda 45 Bin Üniversiteliye Soruşturma
10 Yılda 45 Bin Üniversiteliye Soruşturma

Üniversitelerde öğrencilerin yaptıkları protestolara özel güvenlik polis müdahalelerinin çok sık gündeme geldiği bilinirken Üniversite yönetimlerinin de bu konuda disiplin soruşturmalarının sayısı da giderek artış gösteriyor.

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar Üniversite öğrencilerin yaşamış oldukları sorunların tespit edilmesi için Meclise önerge verdi.

GENÇLERİMİZİ KAZANMALIYIZ

Akar önergesinde YÖK disiplin yönetmeliğini eleştireek 1985 darbe zihniyetli yönetmeliğin sonuçlarının ağır olduğunu söyledi. Akar AKP iktidarı ile birlikte artış gösteren disiplin soruşturmaları ve okul uzaklaştırmalarına dikkat çekerek 2002-2012 yılları arasında 45 bin öğrenciye disiplin soruşturması açıldığını ve 10 bin öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığını belirtti.

ÖĞRENCİLER ÖRGÜTLERİN HEDEFİ

2013 yılında başlayan çözüm sürecine değinen Akar, süreç ile birlikte ülkenin her yerinde terör örgütünün şehirlerler de yaptığı silah depolanmalarını, sözde askerlik şubeleri sözde vergi daireleri gibi yapılanmalara ses çıkarmayan AKP iktidarının üniversitelerde de öğrencilere sahip çıkmadığını ve örencilerin örgütlerin hedefi haline geldiğini belirtti. Okuldan uzaklaştırmalar ve çıkartmaların yanlış olduğunun altını çizen Akar, uzmanlarca yapılan açıklamalarda ‘Üniversite öğrencilerinin ailelerinden ayrılarak belki de ilk kez yalnız kalabildiklerini, özellikle ilk yıllarında öğrencilerin birçok  sorunla başbaşa kaldıkları bu nedenle üniversite ve fakülte yöneticileri ve akademisyenlerin el birliğiyle bu öğrencilerle yakından ilgilenmesi, sorunlarının çözümü için çalışması gerektikleri belirtilmiş ilgilenilmediği zaman örgütlerin öğrencileri kıskacı altında kalabildiği ve yaptıkları yakın temaslarla etkileyebildikleri belirtilmiştir.’dedi.

 

Akar bir çok araştırma ve değerlendirmenin yapıldığı süreçte terör örgütü ile çözüm süreci adı altında yapılan görüşmelere konsanrte olan AKP iktidarının yapılan uyarıları dikkate almadığını belirtti. Yapılan araştırma ve değerlendirmeleri örnek veren Akar; cezalandırma ve okuldan uzaklaştırma ile 2013 yılında başlatılan çözüm süreci ile birlikte terör örgütüne katılımların 10 bin rakamına ulaştığı ve bunun yarısından fazlasının üniversite öğrencileri olduğunu söyledi.

 

ARAŞTIRILMALI                                         

 

 Yapılan Araştırma sonuçlarında 2 buçuk yıllık çözüm  süreci zarfında, PKK’ya bu kadar yüksek sayıda ve bilinçli katılım olmasının nedeninin sorgulanması gerektiğini belirten Akar, özellikle üniversite öğrencilerinin bu tercihlerinin nedenlerinin tespit edilerek bu tespitlere göre politikalar geliştirilmesi gerektiğini ve Meclisin de bu konuda gerekli araştırmaları yapması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

1985 tarihli darbe zihniyeti ile hazırlanmış olan YÖK disiplin yönetmeliği çerçevesinde her yıl binlerce üniversite öğrencisine disiplin soruşturulması açılmakta ve disiplin cezaları verilmektedir. Bu durum hem öğrenciler hem ailelerini mağdur etmekte ülkenin geleceği olan gençlerimiz gerekli destek yerine okullarından uzaklaştırılarak sonuçları ağır olan bir süreçle karşı karşıya bırakmaktadır. AKP iktidarı ile birlikte artış gösteren disiplin ve okuldan uzaklaştırma cezaları çerçevesinde  2002- 2012 yılları arasında 45 bin öğrenci hakkında soruşturma başlatılmış 10 bin öğrenci okullardan uzaklaştırılırken 500 öğrenci okullarından çıkarılmıştır.

 

Anayasamızın Gençliğimizin Korunmasına ilişkin 58. Maddesinde ‘Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.’ Hükümleri yer almaktadır. Ancak Üniversitelerimiz gençlerimize sahip çıkmak yerine kolayı tercih etmekte disiplin soruşturmaları ve okuldan uzaklaştırmalarla öğrencileri örgütlerin hedefi haline getirmektedir.

 

 Şöyle ki 2013 yılında başlatılan çözüm süreci ile birlikte ülkenin her yerinde terör örgütünün şehirlerler de  yaptığı silah depolanmalarını, sözde askerlik şubeleri sözde vergi daireleri gibi yapılanmalara ses çıkarmayan AKP iktidarı maalesef üniversitelerde de öğrencilere sahip çıkmayarak  örgütlerin hedefi haline getirmiştir.

 

Uzmanların yaptığı açıklamalar da Üniversite öğrencilerinin ailelerinden ayrılarak belki de ilk kez yalnız kalabildiklerini, özellikle ilk yıllarında öğrencilerin birçok  sorunla başbaşa kaldıkları bu nedenle üniversite ve fakülte yöneticileri ve akademisyenlerin el birliğiyle bu öğrencilerle yakından ilgilenmesi, sorunlarının çözümü için çalışması gerektikleri belirtilmiş ilgilenilmediği zaman örgütlerin öğrencileri kıskacı altında kalabildiği ve yaptıkları yakın temaslarla etkileyebildikleri belirtilmiştir. Yine uzmanlarca danışman hocalara ve rol model olan hocaların öğrencilerin suistimale uğramamaları için gerekli özveri ve desteği göstermelerinin önemine değinmişlerdir. Ancak cezalandırma ve okuldan uzaklaştırma ile 2013 yılında başlatılan çözüm süreci ile birlikte terör örgütüne katılımların 10 bin rakamına ulaştığı ve bunun yarısından fazlasının üniversite öğrencileri olduğu yapılan bazı araştırmalarda belirtilmiştir.

Araştırma sonuçlarında 2 buçuk yıllık çözüm  süreci zarfında, PKK’ya bu kadar yüksek sayıda ve bilinçli katılım olmasının nedeninin sorgulanması, özellikle üniversite öğrencilerinin bu tercihlerinin nedenlerinin tespit edilerek bu tespitlere göre politikalar geliştirilmesi gerektiğinin belirtilmesine rağmen bu konuda AKP iktidarınca hiçbir adımda atılmamıştır.

 

Yukarıda kısaca berlitmiş olduğum konular çerçevesinde Üniversite öğrencilerinin yaşamış oldukları sıkıntılar ile öğrencilere açılan disiplin soruşturmaları ve verilen cezaların araştırılması bunların  sonuçlarının belirlenerek gerekli önlem ve tedbirlerin alınması için Anyasamızın 98’inci ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ederiz.                                                                                   

Haydar AKAR

                                                                                                          Kocaeli Milletvekili

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat