12. Kocaeli Kitap Fuarı özelinde ve Anadolu'da yaygınlık kazanan kitap fuarları genelinde; konunun, işlevsellik açısından ve sosyolojik yönüyle tartışılması, bu doğrultuda iyileştirilmesi, geliştirilmesi açısından, akademik ağı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve paydaşları tarafından düzenlenen,12. Kocaeli Kitap Fuarı özelinde ve Anadolu'da yaygınlık kazanan kitap fuarları genelinde; konunun, işlevsellik açısından ve sosyolojik yönüyle tartışılması, bu doğrultuda iyileştirilmesi, geliştirilmesi açısından, akademik ağırlıklı görüşlerin ortaya konması gerektiğini düşünüyorum.
Bu bağlamda, Kocaeli Kitap Fuarını baz alıp, yaptığım değerlendirmede; düzenleme komitesinin kimlerden oluştuğu, edebiyat dünyasını tanıma açısından üyelerin hangi özelliklere sahip olduğu, yazar ve yayınevi tercihlerinde ne gibi kriterlerin esas alındığı, katılımcılara hangi boyutta ödeme yapıldığı, mali yapının nasıl oluştuğu, açıklık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği kamuoyuna bildirimde bulunuldu mu, şeklindeki sorulara ne yazık ki bir yanıt alınmamıştır.
Öte yandan, öğrencilerin ve gençlerin fuara, öğretmenleri eşliğinde, grup halinde katılımın sağlanması da, ayrı bir değerli kazanım olduğuna inanıyorum. Yine de, çocuklarımıza, kitap okuma zevki ve seçim tercihi açısından, okullarında ne gibi ön bilgi verildiği, düzenleme grubunca, eğitim kurumları ile bu konular kapsayan görüşmeler yapıldı mı, ziyaretlerin etkin kılınması konularında bilgi alışverişinde bulunuldu mu, gibi ve benzeri soruların cevabının olmaması da, olumsuzluk olarak, ortada durmaktadır.
Tüm bu genel veriler çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucunda, bu yıl ki kitap fuarının da, bu kriterler doğrultuda, beklenen sonuca ulaşamadığı, panayır havası görüntüsünden kurtulamadığı görülmüştür. Tüm kenti kucaklayan, farklı görüşlere de yer veren kapsayıcı anlayış yerine; ideolojik kalıplar içinde kalındığı, yandaşlık ilkesi ve popüler kültürün öncelendiği anlaşılmıştır. Bu bağlamda, fuar kapsamında, basına yansıyan, Cumhuriyet karşıtı söyleşi de, fuar ile ilgili olumsuz bir yargıya neden olmuştur. Ayrıca, Uluslararası Kongre Merkezi'in de, bu tür organizasyonlar için uygun olmadığı anlaşılmıştır. Kitap fuarlarını çok önemsiyor, değerli buluyorum.
Özellikle Kocaeli Kitap Fuarı'nın bölgesel çekim merkezi olabilecek, büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Vurgulamaya çalıştığım olumsuz koşullar gözönüne alınarak ve eksiklikler giderilerek, önümüzdeki dönemlerde daha etkili, prestijli, marka değeri olan organizasyonlara yer verilmesini diliyorum. Kocaeli Kitap Fuarı'nın oluşumuna katkı sunan ve emeği geçenlere, eğitim ve kültür yaşamımıza hizmet eden kurum ve bireylere, değerli yazar ve yayınevi yöneticilerine katkıları için çok teşekkür ediyorum.