Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 2. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Suavi Ahıpaşaoğlu başkanlığında gerçekleşti.
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC Sivas Valiliği, TC Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, TC Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TC Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, TC Oran Kalkınma Ajansı ve Türk Hava Yolları’nın destekleri ile 24-27 Nisan 2019’da şehir protokolü, davetliler, öğrenciler ve vatandaşların katılımı ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, açılış konuşmalarını Prof. Dr. Suavi Ahıpaşaoğlu yaptı. Ahıpaşaoğlu konuşmasında; ‘’İkincisini düzenlediğimiz Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi’nde bu yılda‚ Çocuk Dostu Turizm ve Dünya Barışı, Çocuk Dostu Turizm İşletmelerinin Kriterlerinin Belirlenmesi, Çocuk Dostu Otellerde Beslenme ve Gastronomi, Çocuk Dostu Kentler vb. konular ele alınacaktır. Şüphesiz Çocuk Dostu Turizm Kongresi’ni iki yıl içerisinde kurumsal bir kongreye dönüştürmek yoğun emek ve özveri gerektirmiştir. Bu anlamda kongre düzenleme kurulunda görev alan ve her türlü özveriyi gösteren bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca kongrenin gerçekleşmesinde görev alan Turizm Fakültesi’nin idari personeline ve öğrencilerine de teşekkür ediyorum. Şüphesiz başarılı bir kongreyi gerçekleştirmek için öncelikle manevi ve sonrasında maddi desteğe ihtiyaç vardır. Uzun ve zahmetli bir süreçten geçerek başarıyla gerçekleştirdiğimiz kongremizde bilimsel, mali ve teknik alanda katkı sağlayan tüm kurum, kuruluş ve birimlerin katkılarını şükranla ifade etmek bizim için vazifedir.
Öncelikle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Âlim Yıldız’a ve Sivas Valimiz Sayın Salih Ayhan’a teşekkür ediyoruz.
Kongrede emeği geçen değerli öğretim elemanlarına, bilim kurulundaki değerli hocalarımıza, Üniversitemizde ve Fakültemizde kongreye katkı sağlayan bütün değerli yöneticilerimize ve mesai arkadaşlarımıza, kongreye teşrifleriyle bizleri onurlandıran değerli katılımcılara ve çağrılı konuşmacılarımıza teşekkürü borç biliyoruz. Ayrıca kongremize sağlamış oldukları mali desteklerden ötürü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Sivas Valiliği’ne, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Türk Hava Yolları’na ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’na çok teşekkür ediyoruz’’ dedi.
Prof. Dr. Suavi Ahıpaşaoğlu’nun ardından CÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasını gerçekleştirdi. Yıldız konuşmasında şunları kaydetti; ''Biz 1974 yılında kurulmuş bir üniversiteyiz, yıl olarak, tecrübe olarak, kampüs büyüklüğü olarak büyük ve önemli bir üniversiteyiz. Ülkemize yaptığımız katkılardan dolayı birçok başarıya imza attık ve atmaya da devam edeceğiz. Çocuk özelinde yapılan, Çocuk Dostu Turizm kavramının farklı alanlarla işlenip bir kez daha vurgulanacağı bu kongrenin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Kongreye katılan misafirlere, katkı sunanlara teşekkür ediyor tekrar hoş geldiniz diyorum.’’
Rektör Yıldız’ın ardından konuşmalarını yapmak üzere Sivas Valisi Salih Ayhan kürsüye davet edildi. Vali Ayhan konuşmasında; ‘’Katılımcılara ve misafirlerimize hoş geldiniz demek istiyorum. Sivas adına yapılan her çalışmada katkı sunmaya gayret ediyorum. Çocuk Dostu Turizm Kongresi önemli ve alanında ilk olan bir kongredir. Tüm emek veren katılımcı ve çalışanlara teşekkür ederim. İyi bir kongre gerçekleşmesini umuyorum’’ diye belirtti.
Protokol konuşmalarının hemen sonrasında BİLSEM Çocuk Orkestrası mini bir açılış konseri verdi. Çocuk korosu ve koroya enstrümanlarıyla eşlik eden çocuk virtüözler büyük beğeni ve alkış aldı. Protokol tarafından, BİLSEM öğretmenlerine teşekkür belgeleri takdim edildi. Ardından hatıra fotoğrafı çekildi.
Kongreye, alanında duayen isimlerin katıldığı gözlemlendi. Prof. Dr. Ahmet Aktaş, Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Prof. Dr. Orhan İçöz, Prof. Dr. Cafer Topaloğlu, Prof. Dr. Fusün İstanbullu Dinçer, Prof. Dr. Mithat Zeki Dinçer, Prof. Dr. Katia Iankova, Prof. Dr. Muharrem Tuna, Prof. Dr. Bahar Taner, Prof. Dr. Bodil Stilling Blıchfeldt ilk göze çarpan misafir katılımcılardı.
Gazeteci Yazar olarak davet edildiğim kongrede, Gastronomi alanında yaptığım çalışmalara istinaden CÜ Öğretim Görevlisi Murat Toker ile beraber hazırladığımız bildiriyi, 7. Oturum; ‘’Çocuk Dostu Otellerde Beslenme’’ ana başlığında, CÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erkan Sağlık Oturum Başkanlığı’nda ‘’Turizm’de Çocuk Gastronomisine Çok Yönlü Bir Bakış: Kavramsal Bir Değerlendirme’’ adlı konuyu sundum.
CÜ’nden Doç. Dr. Bora ÖZEN’in, “Çocuk”; Serap Bolayır’ın, ‘’Gençlik Kampları’nın Turizm Ekonomisi’ne Katkıları’’ ve Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şükran Bulut ve Atölye Öğrencileri’nin, “Turizm ve Çocuk Konulu Afiş Çalışmaları ve El Yapımı Çocuk Kitapları” Poster ve Sergileri büyük beğeniyle izlendi.
Ayrıca Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından 24-27 Nisan 2019 tarihlerinde ikincisi düzenlenen II. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi’nin 25 Nisan Perşembe günü gerçekleşen “Çocuk Dostu Turizm ve Kültürel Miras” başlıklı oturumu UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Divriği de gerçekleştirildi.
Divriği gezisinin ardından, Kaymakam Muhammet Öztabak, Belediye Başkanı Hasan Gök, Jandarma Komutanı ve Emniyet Müdürü misafirlerle Mühürdarzade Konağı’nda bir araya geldi.
Katılımcılar, Divriği dönüşü Kangal İlçesi’nde, dünyaca ünlü tescilli Kangal Köpeği Yetiştirme Tesisleri’ni, ardından Kangal Balıklı Kaplıcaları ziyaret etti. Balık havuzlarında ayaklarını havuza sokarak doktor balıkları deneyimleyen misafirler, tesis sahiplerinin ikramlarıyla hoş zamanlar geçirdi.
Oldukça güzel ve başarılı geçen kongrede, son gün oturum başkanları değerlendirme paneli gerçekleşti. Panelin ardından, kapanış oturumu ile sonuç bildiri başlıkları değerlendirildi, tartışıldı ve önümüzdeki sene yapılacak kongre hakkında konuşmalar ve öneriler alındı. Sonuç Bildirgesi sunumunun ardından katılımcılara, Katılım Belgeleri taktim edildi.
CÜ Turizm Fakültesi’ne bağlı Mihmandar Otel’de konaklayan misafirler ve kongre yürütme kurulu, Müzik Bölümü öğrencilerinin müzik dinletisi eşliğinde Gala Yemeği’nde bir araya geldi.
Misafirler 4 gün boyunca Sivas’ı tanıma fırsatı da buldular. Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Jandarma Binası, Valilik Binası, Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi, Paşa Camii, Taşhan, Subaşı Han, İhramcızade Kültür Merkezi, Meydan Camii, Ulu Camii, Meydan Hamamı, Kurşunlu Hamamı, Gök Medrese, Sivas Kalesi, Aksu Parkı, İzzettin Keykavuş Türbesi, Ahi Emir Ahmed Türbesi, Şemsettin Sivasi Türbesi, Osman Ağa Konağı, Abdi Ağa Konağı gezildi.
Katılımcılar Sivas yöresine ait birçok lezzeti de tatma fırsatı buldu. Sivas Kebabı, köftesi, etli ekmeği, kahvesi, pastırması, lokumu, döneri, simidi, peyniri, kavurması, sucuğu, ketesi, kalburabastı ve sağırma tatlısını ve madımak yemeğini tattılar. Kadim ve zengin kültüre sahip Sivas'ı her yönüyle tanıma fırsatı buldular.
Haber: Veysel Kavrayan / Gazeteci-Yazar