Özellikle otomobil ticareti ile uğraşanların (oto galeriler, sürücü kursları, rent a car vs.) KDV ile ilgili önemli sorunları vardı. Bu sorunun düzeltmesi bu işle uğraşanlar açısından önemli bir konuydu.
Özellikle otomobil ticareti ile uğraşanların (oto galeriler, sürücü kursları, rent a car vs.) KDV ile ilgili önemli sorunları vardı. Bu sorunun düzeltmesi bu işle uğraşanlar açısından önemli bir konuydu.
Nasıl uygulanıyordu?
binek otomobiller için kanunda düzenlenmiş bir indirim yasağı olduğundan ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan mükellefler sürücü kursları, taksicilikle uğraşan şirketler ve rent a car şirketlerinden satın aldıkları ikinci el binek otomobil alımı nedeniyle ödedikleri %18 KDV’leri indiremeyerek maliyetlerine dahil ediyorlar, bunların satışında ise %1 KDV hesaplayarak tahsil ediyorlardı. Yani %18 KDV ödeyerek satın aldıkları binek otomobilleri, %1 KDV ile satıyorlardı. Alım sırasında ödedikleri %18 KDV’yi maliyete dahil ettiklerinde ise, aracın fiyatı ciddi anlamda yükseliyor, bu da rekabet eşitsizliğine neden oluyordu.
Nasıl bir değişiklik oldu?
22/03/2019 tarihli ve 30722 sayılı resmi gazetede yayımlanan 845 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin, %18 oranında KDV ödeyerek satın aldıkları 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobiller ve şoför dahil 9 kişiye (8+1) kadar insan taşımak üzere imal edilmiş panelvan, arazi taşıtı, cip türü araçların satışında %1 değil, %18 oranında KDV hesaplamalarına izin verildi. Yapılan bu düzenleme, 22 Mart 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
Nasıl uygulanacak?
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler, 22 Mart 2019 tarihinden sonra alım satıma konu etmek üzere satın aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’yi indirebilecekler.
22 Mart 2019 tarihinden önce alım satıma konu etmek üzere satın alınan, ancak 22 Mart 2019 tarihi itibarıyla henüz satılmamış olup, ticari mal stoklarında bulunan binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen ve daha önce indirim konusu yapılamayan KDV tutarları, bu araçların teslim edildiği döneme ilişkin KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek. Ancak, söz konusu binek otomobillerinin daha önce maliyetine dahil edilen KDV tutarlarının maliyetlerden çıkarılarak düzeltilmesi ve indirilecek KDV hesabına alınması gerekiyor.