İnşaatına 20 yıl önce başlanmasına rağmen ekonomik olmadığı için 2011 yılı Kasım ayında tüm eksiklikleri giderilerek Trabzon seferleriyle uçuşlara açılabilen Cengiz Topel Sivil Havaalanı, 1.5 yıl sonra tekrar sessizliğe büründü
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait askeri amaçlı Cengiz Topel Havaalanı'nın yanında yaptırılan sivil havaalanı, 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara depreminde de hasar gördü. 'Ekonomik olmadığı' gerekçesiyle yıllarca atıl olarak bırakıldı. İçindeki malzemeleri çürüyen, insan boyunda otlarla kaplanan havaalanına 2011 yılında Kocaeli Valisi Ercan Topaca tarafından el atıldı. Bir dizi görüşme sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eksikleri tamamladı ve 2011 yılı Kasım ayında Trabzon'a ilk uçuş yapıldı. Ancak, iki özel şirketin Trabzon ve Ankara'ya yaptığı tarifeli seferler beklenen ilgiyi görmeyince 1.5 yıl sonra durduruldu. Geçen Nisan ayında son sefer yapıldı ve havaalanı kullanılmaz oldu.
CHP İzmit İlçe Başkanı Selman Yıldırım ile birlikte havaalanını gezen Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Cengiz Topel Sivil Havaalanı'nın en büyük özelliğinin Türkiye'de ilk defa Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından yapılmayan havalimanı olduğunu söyledi. Akar, şöyle devam etti: "Burası, belediye tarafından yapılan bir havalimanı. O tarihlerde de bu havalanın o şartlarda çalışmayacağını ifade etmiştik. Havaalanı açılmadan önce uçuş yapan şirketlerle anlaşma yapılır. Anlaşmalar sonucunda şirketler de bu havalimanlarını kullanmaya başlar. Havaalanının olumsuz, eksikliklerini dile getirdikçe, biz sanki burasının havalimanın açılmasını istemiyormuşuz gibi bir hava yaratılmaya çalışıldı. Bugün geldiğimiz noktada 10 Nisan itibariyle sivil uçuşlar durdu. Uçuş yapan Atlas Jet, daha sonra da Bora Jet yeterli yolcu olmadığı gerekçesiyle çekildi."
Haydar Akar, konum olarak bu havaalanının 6 ile hizmet verebilecek noktada olduğunu, buna rağmen Sabiha Gökçen Havaalanı'na yakın olmasının dezavantaj olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Uzun yıllar Sabiha Gökçen Havalimanı da atıl durdu. Daha sonra Pegasus'un da oraya girmesiyle diğer havayolu şirketleriyle anlaşmalar yaparak tam kapasiteyle çalışmaya başladı. Cengiz Topel yer ve uçak kontrol hizmetlerini Sabiha Gökçen'den alıyordu. Güvenli iniş- çıkış cihazları eksikliklerini de hep beraber konuşmuştuk. Biz kentimizde havalimanın işler hale getirilmesi için çaba sarf ediyor ve eksikliklerini söylüyoruz.
Başbakan Türkiye'ye Kocaeli'ni örnek gösteriyor. Kocaeli Türkiye'nin yüzölçümü olarak en küçük illerinden. Metrekareye düşen yoğunluk olarak da en yoğun ikinci kenti. 1 kilometreye 456 kişi düşüyor. Buna rağmen bu havaalanını çalıştıramadılar. Havaalanının giriş ve çıkışları güvenli değil. Burada her zaman kaza olma olasılığı çok yüksek. Planlanmadan, sadece 'yaptık' demek için yapılan bir havalimanı. Sadece 'yaptık ettik ve uçurduk' demek için bunu yaptılar. Havaalanı kapandıktan 1 hafta sonra 'Gelecek cuma buradan uçakları uçuracağız' demelerinden bu yana kaç Cuma geçti?"
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Cengiz Topel Havaalanı`nın devlet ciddiyetinden uzak, turizm acentesi gibi hizmet verdiğini yeterli yolcu sağlanıncaya kadar devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Akar, şöyle devam etti: "Çok aylar önce, bu havalimanı açıldıktan sonra 'Çok kısa sürede inekler otlayacak' dedim. Bunu havaalanının çalışmamasını istediğim için değil çalıştırabilme ve onu işler hale getirmek için teşvik edici bir söz olarak söylemiştim. Bugün de aynı şeyleri söylüyorum. Herkes buna el atmalı ve ortak akılla bu havaalanının nasıl çalışabileceği üzerinde herkesin çalışması gerektiğini düşünüyorum."