2011’i yakında bitireceğiz. Universiade dediğimiz Dünya Üniversiteli Sporcular Spor Oyunları 2017’de yapılacak. Aradaki fark bana göre 5 seneyi geçmez. Su gibi akıp gider zaman. Bu nedenle şimdiden sporcu öğrencilerimizi hazırlamamız gereklidir. Gerçi spor yapıp Üniversiteye giren birçok sporcu öğrencimiz ne yazık ki derslerine devam edemiyorlar. Milli takım kampları, yarışmalar ve araya giren bazı sakatlıkları da sayarsak durum pek parlak görünmüyor.
Üniversite oyunları yaşı 28’i geçmemiş ve Üniversitelerde okuyan öğrencilerden oluşan takımların katılması ile yapılıyor. Yabancı uyruklu devşirme oyuncular için çeşitli uygulamalar var. Türk tabiiyetine geçtikten sonra en az 1 ya da 2 sene o ülke takımında oynamış olmak gibi koşullar bulunuyor. Bu kadar süre varken umarız spor federasyonlarımız devşirmeler yerine var olan gençlerimizle bu işin üstesinden gelirler.
Takımlar oluşturulurken çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Bir kere takımların yapılandırılmasında hangi federasyon etkili veya yetkilidir sorusunu sormak zorundayız. İzmir öncesinde bu konuda çok ciddi sorunlar yaşanmıştı. Öte taraftan Üniversite sporları mı yoksa ilgili sporların federasyonlarından mı görevlendirmeler ve milli takım seçmeleri yapılacak, bu soruya da doğru yanıt bulmak zorundayız.
Bir de hocaların durumu söz konusu. Bu takımların teknik adamlarının seçilmesi, atanması, görevlendirmeleri, antrenman planları nasıl yapılacaktır? Yaratılan takımların kulüpleri ile olan ilişkileri nasıl düzenlenecektir? Çoğumuzun bilmediği, okul-kulüp çatışmaları ortaya çıkacak mıdır?
İlk yazdıklarımızda işin daha çok tesis, organizasyon ve reklam kısımları ön plana çıkarmıştık. Şimdi adaylık başvuru dosyası hazırlamakla meşgul iken başka alanları da taramak zorunda kaldık. Bu gibi oyunlarda 3 adet spor branşının ne olacağı kararını ilgili ülke veriyor. Biz hangi branşları seçmeliyiz? Okçuluk, Güreş, Judo? Şimdiden birisini söylemek zor ama klasik olarak şu görüşün yaygınlığını biliyoruz: Madalya alabileceğimiz branşları seçelim… Peki şimdiye kadar olanlarında neden bu branşları seçmedik?
Neyse deyip geçmeden bu konu da şimdiden masaya yatırılmalıdır. Kocaeli tarihindeki en önemli olaylardan birine ev sahibi olmak üzeredir. Brüksel toplantısındaki iki oyunların deneyimli patronu olarak bu algıyı zaten yaratmış olsak da, bu defa başka güzellikleri de ortaya koymalıyız.
Okullarda daha çok spor, herkesin hareket ettiği bir kent, mobil bir yaşam, hızlı düşünme ve çabuk karar verme yapısı özellikli bir döneme şimdiden girmiş bulunuyoruz. Herkese bu konuda çok farklı görevler düşmektedir. Siz de onlardan biri iseniz o zaman bu çabaya destek verin.
Universiade böyle bir şey zaten…