31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik (Dayanışma) Günü, Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günüdür.
Bugün geleneksel olarak bayram havası içinde kutlanmaktadır.
Azerbaycan Türkleri binlerce yıl Azerbaycan'da yaşayarak Dünya kültürüne büyük katkı sağlamıştır. Savaşlar, inkılaplar, dış baskılar dünyada yaşanan ayrı ayrı sosyal ve siyasal prosesler sonucunda, 18.Asrın sonu, 19.Asrın başlarında İran ve Rusya arasında Azerbaycan toprakları uğrunda savaşlar olur.
Savaş sonucunda Rusya ile İran arasında 1828 de Türkmençay anlaşması ile Azerbaycan kuzey ve güney Azerbaycan olarak ikiye ayrılır.
Güney Azerbaycan İran işgali, Kuzey Azerbaycan Rusya'nın işgali altına girer.
Azerbaycan Türklerinin bir kısmı yurtlarından kovulmuş, sürgün edilmiş ve birbirinden ayrı kalmışlar.
Bu nedenle Azerbaycanlılar kendi topraklarından bütün dünyaya yayılmışlardır.
Azerbaycan halkını birbirinden ayıran sınırlar Aras Nehri'dir. Nehrin her iki tarafı dikenli tellerle çevrilmiştir. Azerbaycan Türklerini birbirinden ayrı tutmak ve gelecek nesillere kardeşliklerini unutturmak için İran'da Azerbaycan Türklerine Azerbaycan Türkü demek yasaklanmış, Türk denmesine izin verilmiştir.
Azerbaycan'da ise Türk kelimesi yasaklanmış Azerbaycanlı denmiştir Rusya Türk kelimesini söyleyenleri Panturancı olarak niteleyerek kurşuna dizerek öldürmüşlerdir.
Azerbaycan halkından özgürlük mücadelesi verenler evlerde gizli gizli toplantılar yapıyor sonrada piyanolarının başlarına geçerek Laçin şarkısını çalıp söylüyorlar.
Çünkü oradaki sözler "Aras'ı ayırdılar kum ile doldurdular, men senden ayrılmazdım zor ile ayırdılar, ay Laçin, men sana gurban Laçin."
Bu sözler bir milletin parçalanma faciasını anlatmaktadır.
Her karanlık bir gecenin bir sabahı var sözü hakikat olduğu kadar anlamlı ve önemlidir.