Özdilek

Güncel

500 büyük firmanın 92’si Kocaeli’nden

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan 500 Büyük sanayi kuruluşunun belirlenmesi ile birlikte 2011 yılında İlimizin bir rekor kırdığını vurgulayarak,

6 Kasım 2012 Saat: 00:00
500 büyük firmanın 92’si Kocaeli’nden
500 büyük firmanın 92’si Kocaeli’nden

“ 500 büyük firmanın 92’si Kocaeli’nden. Bir evvelki yıl 82 firmamız bulunuyordu. 2011 yılında İSO 500 listesine Kocaelili 13 yeni firma girmiş. Bu verilere göre Türkiye’nin 5 büyük firmasının birinin Kocaeli’nde faaliyet gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu sonuç bize bölgemizin dünya ile rekabet etmede ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ayrıca KOBİ’lerimizden yeni büyük firmalarımızın doğduğunu görüyoruz. 500 büyüğe giren tüm firmalarımızı buradan kutluyorum” dedi.

     KSO’nun Meclis toplantısı’nda ekonomi hakkında son gelişmeleri aktaran Başkan Zeytinoğlu,”Nisan ayında işsizlik oranının yüzde 9’a geriledi. 2005 yılından bu yana geçen yılın Eylül ayına ilişkin yüzde 8,8’lik orandan sonra en düşük işsizlik oranına ulaşılmıştır. Tahminimizden daha iyi bir gelişme oldu. Bizim en iyimser tahminiz yüzde  9,5’du. Olağanüstü bir değişiklik olmazsa işsizlikte Ağustos, Eylül aylarında yüzde 7’leri görebileceğimizi düşünüyoruz”


Sanayi Üretim Endeksi’nin  135,7 ile 2005’den bu yana Mayıs ayının en yüksek endeksi olduğunu belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “ Kapasitelerdeki durağanlığa rağmen sanayi üretimindeki artışı yeni yatırımlara bağlıyoruz. Bu durum geleceğe yönelik olarak yatırım yapmadan büyüme kapasitemizin olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte sanayi üretimdeki artışının ikinci çeyrekte büyümemize etkisi olacaktır.

     2012 ilk çeyrek Büyüme oranının  yüzde 3,2 oldu. Odamızın bu yıla ilişkin ilk çeyrek tahmini yüzde 3 civarı olacağı yönündeydi. Beklentimiz düzeyinde bir büyüme gerçekleşti. Esas büyüme rakamlarındaki yükselmeyi ikinci yarıda görebileceğiz.
     Petrol fiyatlarında düşüş olunca enflasyon olumlu etkileniyor. Haziran ayında enflasyon bir evvelki aydan 0,6 puan artarak yüzde  8,87 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda daha da düşeceği öngörülebilir. Ancak son dönemde ABD’de yaşanan aşırı kuraklık tüm dünya gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecek. Bu durum da dünya genelinde enflasyonu etkileyecektir diye düşünüyoruz.
     İthalatımız  Mayıs ayında 21,7 milyar dolarlık rekor kırdı. Buna rağmen alınan tedbirlerle CARİ AÇIK ilk beş ayda 10 milyar dolar düşmüştür. Mayıs’tan bu yana petrol fiyatlarındaki gerileme ile cari açık daha da düşecektir. 2012 için hükümetin öngörüsü 65 milyar dolar. Yıllık bazda cari açığın 60 milyar doların altında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.
      Buna karşılık  ihracatımız  ilk 5 ayda yüzde 12,7 arttı. Mayıs ayı ihracatı da bugüne kadar gerçekleşen ikinci yüksek ihracat olmuştu.  TİM verilerine göre ise Haziran ayında bir evvelki yılın aynı ayına göre ihracat %4,3 oranında artmıştır. Avrupa’ya olan ihracatımız ilk defa yüzde 40’ın altında gerçekleşmesine rağmen artışı olumlu karşılıyoruz. Ancak rekabet gücümüzü arttıracak tedbirlere ihtiyacımız olduğunu her fırsatta yetkililere aktarıyoruz.”

 

DR. ŞAHİN,  TEŞVİKLERİ ANLATTI

 

     KSO’nun Temmuz ayı Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı  Dr. Mehmet Yurdal Şahin katılarak Teşvikler hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi. Dr. Şahin , “ Tüm ülkelerce değişik amaçlarla uygulanan ve temelde ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesini hedef alan devlet  yardımları , kamunun piyasa mekanizmasına müdahale araçlarının en önemlilerinden biridir.Uygulama amacı, kullanılan enstrümanlar ve yöntem bakımından gelişmelere göre hızla adapte edilebilen dinamik bir müdahale aracı olması , devlet yardımlarını ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde önemli bir konuma getirmiştir.

     Ülkemizde , 1913 yılından beri sistemli bir şekilde uygulanan teşvik tedbirleri , ekonomik gelişmelere paralel olarak büyük değişikliklere uğramıştır.Bu dönem içinde ekonomik,sosyal ve siyasi yönde yaşanan değişimlerin kamu politikalarını büyük ölçüde etkilemesi sonucunda ,teşvik uygulamaları hem içerik hem de şekil olarak büyük değişime uğramıştır” dedi.

     Yapılan Teşvik değişimleri ile Cumhuriyetimizin 100. Yılında En büyük 10 ekonomiden biri olmak, 500 milyar dolar mal ihracatı, 150 milyar dolar hizmet ihracatı ve 25 bin dolar kişi başına milli gelirin hedeflendiğini vurgulayan Dr.Şahin, Eski sisteme yönelik değişiklik taleplerini şöyle sıraladı;

      Yatırım döneminde vergi indirimi- Yeni Bölgesel harita- 2011 sonu itibarıyla azalan destek oran ve sürelerinin arttırılması – Desteklenen yatırım konularının gözden geçirilmesi – Stratejik ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların desteklenmesi – En az gelişmiş bölgelerde , yatırımlara sağlanan destek miktarının artırılması”

    Konuşmasında Yeni Teşvik Sistemine göre asgari yatırım tutarlarını belirten Dr. Şahin, “ Genel Teşvik Sistemi’nde  asgari yatırım tutarı  I. ve II. Bölgelerde 1 Milyon TL , III. , IV. , ve VI. Bölgelerde 500 bin TL’dir.

     Büyük Ölçekli Yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı yatırım konusuna göre farklılık göstermekle birlikte , asgari 50 Milyon TL olarak belirlenmiştir.

     Stratejik Yatırımlar için belirlenen asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir.

     Bölgesel Teşvik Uygulamaları için ise asgari 500 bin TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir”

 

MÜFTÜ SÖNMEZOĞLU, “SANAYİCİLERİMİZ HAYIRLI İŞLER YAPIYOR”

     KSO’daki Meclis toplantısı bitiminde Sosyal Tesislerde İftar yemeğine geçildi. İftar yemeği sonrası önce dua yapan Kocaeli Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Sanayicilerimizin bir bakıma ülkemizin geleceğini sağlayan kişiler olduğunu vurgulayarak, “ Hepiniz önemli çalışmalar yapıyorsunuz .Üretim yapıyorsunuz.İnsanlarımıza istihdam sağlayarak ekmek parası kazanmalarını sağlıyorsunuz” dedi. Konuşmasında Helal kazanç, Oruç, Zekat , Hac konularında da bilgilendirme yapan Müftü Sönmezoğlu’nun konuşması bitiminde Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan  Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı  Dr. Mehmet Yurdal Şahin, Teşvikler konusunda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat