Kocaeli Valiliği İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Ercan Topaca başkanlığında gerçekleşti.
Kocaeli Valiliği 100’üncü Yıl Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; kurul üyeleri, sanayiciler ile STK temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Topaca işsizlik oranının yüksek olmasında en büyük sıkıntının işverenin nitelikli eleman bulmakta zorlanması olduğunu söyleyerek ilimizde bu sorunun çözülmesi için meslek lisesi sayısının arttırılacağını ifade etti.
Kocaeli Valisi Ercan Topaca yaptığı konuşmada ilimizde özellikle nitelikli eleman konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını söyleyerek, “İlimizde işsiz sayısı 54 bin küsur olmasına rağmen ihtiyaç duyulan nitelikte işçiyi de karşılayamadığını biliyoruz. Çözüm için mesleki kurslarımızı işverenin talep ettiği nitelikli personel haline getirmek için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yeni liseleri de mesleki eğitim ağırlıklı yapıyoruz. Meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin işe yerleştirilme oranı yüzde 55 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Hedefimiz bu oranı yüzde 65’lere çıkarmak. Türkiye ortalaması ise yüzde 46. Bu rakamın yükselmesinde doğru branşları açmanın önemli olduğunu biliyoruz. İl İstihdam Kurulu olarak ihtiyaçları karşılayacak bölümlerin açılması için karalar alıyoruz. 3655 olan kurs sayısı bu yıl 6754’e çıkacak” dedi.
Vali Topaca İşkur işe yerleştirme ve işsizlik oranlarını da açıkladı. İşkur verilerine göre 2013 yılı Haziran ayına kadar toplam 35.593 kişi kuruma iş başvurusunda bulunurken, 7.651 kişi işe yerleştirildi. İşsiz sayısı ise 54.060 olarak açıklandı. 2012 yılında işsiz sayısı ise 57 bin 677 olarak açıklanmıştı. İlimizde 6.777 kişiye toplam 20.961.327 TL işsizlik ödemesi yapıldı. 2013 yılında mezun olan kursiyerlerden toplam 2140 kişi işe yerleştirildi.
Öztekin Kaşukçi, “Meslek liseleri bizim için çok önemli. İl müdürlüğümüzce 2013 yılı İş Gücü Eğitim Planı güncellenerek; 100 meslek alanında 6.754 kişiye eğitim düzenlenmesi kararı alınmıştır. İşkur olarak yaptığımız çalışmalar sayesinde yüzde 60 kişi işe girdi. Bu oranı yüzde yüze çıkarmayı hedefliyoruz. Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya ve Kocaeli illerini kapsayan Doğu Marmara İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (DOMİF)’in Kocaeli Valiliği’nin kararı ile bu yıl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kariyer Fuarı ile ortak açılması planlanıyor” dedi.
Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli 2013- 2014 öğretim yılında ilimizde bazı alan ve dalların kapatılması için kurula teklifte bulundu. İspirli Çayırova Şehit Davut Ali Karadağ Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde Metal Teknolojisi’ndeki Isıl İşlem ve Kaynakçılık alanlarının kapatılmasını teklif etti. İspirli gerekçe olarak ise bu alanların okulda bulunan Tesisat Teknolojisi Alanı’nda öğretildiğini bu nedenle öğrencilerin kapatılması teklif edilen alanları tercih etmediğini söyledi. Toplantıya katılan sanayiciler ise iş alımlarında ısıl işlem veya kaynakçılık diplomasını istediklerini bu nedenle bu bölümlerin kapatılmasının uygun olmayacağını ifade etti. Vali Topaca sanayicilerin bu taleplerini dikkate alarak İspirli’nin önerdiği bu iki bölümün kapatılmasını uygun görmediğini söyledi. İspirli ayrıca Gebze Çolakoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin Anadolu bölümündeki Giyim Üretim Teknolojisi’ndeki Kadın Giyim Modelistliği, Model Makineciliği ve Çocuk Giyimi alanlarının okulun düz lise bölümünde yer alması nedeniyle kapatılmasını, Kartepe Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ndeki Sağlık Hizmetleri Sekreterliği Tıbbi Sekreterlik alanının da öğrencilerin tercih etmemesi nedeniyle kapatılmasını teklif etti. İspirli Sağlık Meslek Liselerinde kapatılan hemşirelik bölümlerinin 2012 yılında 5 süreliğine tekrar açıldığını bu nedenle okulda öğrenim gören öğrencilerin kapatılması önerilen bölümleri tercih etmediklerini söyledi. İspirli’nin açıklamalarının ardından teklif edilen alanlardan İspirli Çayırova Şehit Davut Ali Karadağ Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde Metal Teknolojisi’ndeki Isıl İşlem ve Kaynakçılık alanları açık kalmak üzere diğer alanların kapatılmasına karar verildi.
Toplantıda ayrıca DOMİF’in Kariyer Fuarı ile ortak yapılmasına karar verildi. Vali topaca daha gülü ve tabanı daha geniş bir fuar yapmak istediklerini söyleyerek toplantıya katılanların talebi üzerine fuara diğer illerden katılımın artırılması için izlenecek olan yöntemleri de tartışacaklarını ifade etti.
Toplantı sonunda İşkur ile iş birliği yapan işletme ve temsilciler istihdam veya mesleki eğitim çalışmalarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Toplum Yararına Çalışma Programı çerçevesinde 6 proje yaptıklarını, 1300 kişinin belediye kursları sayesinde işe yerleştirildiğini, 760.427 ağaç dikildiğini söyledi.
KSO Başkanı ve aynı zamanda Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı yönetim kurulu başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise 2006 yılında faaliyete başlayan, 2009 yılında kriz nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayan, daha sonra kendi ayakları üzerinde durmaya başlayan Bizimköy’de toplam 77 kişinin çalıştığını, 60’ının engelli olduğunu söyledi. Amaçlarının engellilerin sosyal hayat ve üretime katılımlarını sağlamak olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, bu projenin diğer illerde de uygulanmasını istedi. Zeytinoğlu engellilere yönelik açtıkları istihdam kursları sonunda işe yerleştirilenlerin aldıkları engelli parasının da kesilmemesini önerdi. Vali Topaca bu konuda bakanlık ile görüşülmesi için kurul kararı aldı. Topaca ayrıca katılımcıların talebi üzerine Toplum Yararına İşe Yerleştirme projesine dahil olan vatandaşların da yeşil kartlarının devamlı bir işe girene kadar iptal edilmemesi için bakanlığa önerine bulunulması konusunda kurur kararı aldı.