UNESCO tarafından Gastronomi şehri olarak tescillenen Afyonkarahisar’ımızın, zengin mutfağını ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla düzenlenecek olan 6. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali başlıyor.
Bu Yılkı Festivalin Mimari Başkanı Tanıyalım
1980 yılı Afyonkarahisar doğumlu olan Burcu Köksal, ilk ve ortaöğrenimini Afyonkarahisar'da tamamladı. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlayan Köksal, Afyonkarahisar Barosu'na kayıtlı olarak Avukatlık mesleğine başladı.
Afyonkarahisar Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu ve Staj Komisyonunda görev alırken Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Afyonkarahisar İl Yönetim Kurulu üyeliği başta olmak üzere Atatürkçü Düşünce Derneği ve birçok çeşitli sivil toplum kuruluşunda önemli görevler üstlendi.
Köksal, Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı görevinin ardından 25, 26 ve 27. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi, TBMM CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi olarak görev yapan Köksal, Çocuğa Karşı Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Her Türlü İstismarın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu, Boşanmanın Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda görev aldı.
28. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Köksal, 31 Mart 2024 Mahalli ve İdari Yerel Seçimleri’nde Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçilerek aynı zamanda Afyonkarahisar’ın ilk kadın belediye başkanı olmuştur.
6. ULUSLARARASI GASTROAFYON TURİZM VE LEZZET FESTİVALİ BAŞLIYOR
UNESCO tarafından Gastronomi şehri olarak tescillenen Afyonkarahisar’ın, zengin mutfağını ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla düzenlenecek olan 6. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali başlıyor.
Afyon Motor Sporları Merkezi’nde 27-29 Eylül tarihleri arasında her gün farklı etkinliklerle dolu olan Afyonkarahisar’ın zengin mutfak kültürünü ve yerel lezzetlerini ön plana çıkaran festival, aynı zamanda uluslararası boyutta gastronomi uzmanları, şefler ve sektör profesyonellerini de ağırlayacak. UNESCO’nun tescilli gastronomi mirasıyla dikkat çeken Afyonkarahisar’da gerçekleşecek festival, 3 gün boyunca ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunacak.
1. Gün- 27 Eylül Cuma: Açılış ve Söyleşiler
Festival, 27 Eylül Cuma günü, İmaret Camii önünden kortej yürüyüşü ile başlayacak. Akabinde Tarihi Uzun Çarşı’da bu yılki festivalin en dikkat çekici etkinliklerinden birisi yaşanacak. ‘Cumhuriyetimizin 101. Yılı’ anısına 101 metre uzunluğunda Afyon lokumu yapılarak Guinness Dünya Rekoru denemesi olacak.
Saat 17.30’da Afyon Motor Sporları Merkezi’nde Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ve Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın ev sahipliğinde düzenlenecek festivalin açılış törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katılacak. Gastronomi üzerine çeşitli söyleşiler, paneller ve atölye çalışmaları ile devam edecek ilk günün akşamı saat 18.30’da Turgay Başyayla konseri düzenlenecek.
2. Gün- 28 Eylül Cumartesi: Şovlar, Yarışmalar ve Atölyeler
Festivalin ikinci günü coşku doruğa çıkacak. Yerel ve uluslararası ünlü şeflerin yemek şovları ve Afyonkarahisar’ın eşsiz lezzetlerinin sergilendiği stantlar ziyaretçilere kapılarını açacak. Ayrıca, festival boyunca çeşitli yarışmalar düzenlenecek.
Ünlü Şeflerle Yemek Şovları: Tanınmış şeflerin hazırladığı yaratıcı ve yöresel lezzetler izleyicilere sunulacak.
Yerel Lezzet Yarışmaları: Afyonkarahisar’ın meşhur kaymağı, sucuk ve ekmek kadayıfı gibi ürünlerle düzenlenen yarışmalarda katılımcılar becerilerini sergileyecek.
Atölye Çalışmaları: Geleneksel mutfaklar, peynir yapımı, ekmek pişirme teknikleri gibi çeşitli konularda atölye çalışmaları düzenlenecek. Ziyaretçiler, bu atölyelere katılarak kendi deneyimlerini oluşturabilecek.
Çocuklar için Etkinlikler: Genç misafirler için özel oyun alanları ve etkinlikler hazırlanacak. Böylece aileler tüm gün boyunca keyifli vakit geçirebilecekler.
Festivalin ikinci günü Afyon Motor Sporları Merkezi’nde akşam saat 20.00’de ünlü sanatçı Ümit Besen ve Pamela sahne alacak.
3. Gün- 29 Eylül Pazar: Büyük Kapanış
Festivalin son günü yine eğlence doruğa çıkacak. Ziyaretçiler festival alanındaki son gün aktiviteleriyle unutulmaz bir kapanış deneyimi yaşayacak.
Son gün programında: Yöresel ürünlerin tanıtıldığı ve tadım stantlarının yer aldığı alanda festivalin son gününde de birbirinden farklı lezzetler katılımcıları bekliyor. VI. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali, Afyonkarahisar’ın lezzet mirasını dünyaya tanıtma misyonunu bu yıl da başarıyla sürdürecek. Üç gün boyunca devam edecek olan bu festivali kaçırmayın…
Afyon İli Yemek Kültürü
Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen’den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar’dan çıktığı söylenmektedir.
Afyonkarahisar’ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan birçok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği İlimizde, 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı “Sıra Yemeği” adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği (bütüm et, afyon kebabı, pilav üstü kavurma vb.) arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir. Börek bu yemeklerin vazgeçilmez yiyeceğidir. Böreğin yanında vişne hoşafı ikram edilir, arkasından tatlı (kaymaklı ekmek kadayıfı, baklava irmik helvası, hurma tatlısı vb.) yendikten sonra üzerine bamya yemeği gelir. Sıra yemeği, meyve yada sütlü tatlının yenilmesi ve yemek duası ile sona erer.
Afyonkarahisar Yemek Kültüründe, Yemekleri Şöyle Gruplandırabiliriz;
A) Buğdaydan Yapılan Yiyecekler:
1) Bulgur yemekleri
2) Düğün yemekleri (Çullama köfte, sulu köfte, iliba'da dolması, sırt dolması)
3) Göce yemekleri (Göce köftesi, göce tarhanası, keşkek)
4) Hamur işleri ( Arabaşı, ağzıaçık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi).
B) Et Yemekleri:
1)Parça et, yoğurtlu et
2)İşkembe yemekleri (çorba, kıyma, kızartma, söğüş, tas eti.)
3)Özbek pilavı
4)Paçık
C) Sebze Yemekleri:
1) Afyon salatası
2)Patlıcan yemekleri (Patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma, nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imam bayıldı, patlıcan köftesi, patlıcan çöp kebabı, patlıcan ezmesi, patlıcan pilakisi, etli patlıcan sarması, etli patlıcan yahnisi, patlıcan doğraması, patlıcanlı pilav, patlıcan oturtma, hünkarbeğendi, patlıcan gömmesi, patlıcan turşusu, patlıcan sırt dolması.)
3) İlibada dolması
4) Sırt dolması
5) Şakşuka
6) Zürbiye
Afyonkarahisar´da Turizm
Ayon İli, binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve tabiat güzellikleriyle, ören yerleriyle yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süre gelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan bir yöremizdir. İlimiz, yerli ve yabancı turistler için "deniz dışında" aranan pek çok tarihî ve tabiî güzelliklerin bulunduğu bir turizm cenneti konumundadır. Ancak İlimizin çağdaş turizm sektörünün yaratmış olduğu imkânlardan tam anlamıyla yararlanabildiğini söyleyemeyiz. Bunun başlıca sebeplerinden biri, İlimizin geçici tur güzergâhı üzerinde olmasıdır. İkinci sebep ise toplumda turizm bilincinin tam olarak oluşmaması, çağdaş turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu yatırımlara yönelinmemiş olunmasıdır.
Son yıllarda turizmin yıl boyunca yoğunluk kazanması için Turizm Bakanlığınca, turizmi çeşitlendirme politikası uygulanmıştır. Turizm çeşitlerinden en önemlisi olan "TERMAL TURİZM" faaliyetini yıl boyu sürdürebilmektedir. Afyonkarahisar, Türkiye'de kaplıca ve ılıca yönünden sayılı iller arasındadır. Bu sebeple son yıllarda fertler ve şirketler ve kooperatifler termal turizme yönelik yatırımlara yönelmişlerdir. Yapılan ve yapılacak olan bu yatırımların sonunda Afyonkarahisar turizmde hak ettiği yerini alacaktır. Kaplıcaları, zengin Tabiat yapısı, tarihî eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar, Anadolu'nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan tabiî bir kapı konumundadır. Bu yüzden turizm potansiyeli yönüyle ülkemizin sayılı illeri arasındadır.
Afyonkarahisar ilinin turizm potansiyelini aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz:
A- Turizm Merkezleri
B- Termal ve Kaplıca Turizmi (Sağlık Turizmi)
C- Kültür Turizmi
D- Tabiat Turizmi ve Tabiî Güzellikler
E- Festival ve Şenlikler
F- Alışveriş Merkezleri
G- Turizm İşletmesi Belgeli Tesisler ve Seyahat Acentaları
TERMAL TURİZM MERKEZLERİ
İlimizde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Merkezi ilân edilmiş 4 adet Turizm Merkezi vardır.
1- Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi
2- Sandıklı-Hüdai Termal Turizm Merkezi
3- Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi
4- Bolvadin-Heybeli Termal Turizm Merkezi
AFYON’DA TARIM
Afyonkarahisar ilinin yüzölçümü 1.423.000 hektardır. Bu alanın 687.750,5 hektarını kültüre elverişli arazi, 735.249,5 hektarını kültüre elverişsiz arazi oluşturmaktadır. 215.558 hektarı çayır ve mera, 206.860,5 hektarı ormanlık ve fundalık, 312.831 hektarı da tarım dışı arazilerdir. İşlenen arazilerin % 68'inde kuru tarım, %32'sinde sulu tarım yapılmaktadır. Toplam alanın % 48' ni kültüre elverişli arazi, %52' sini kültüre elverişli olmayan arazi teşkil etmektedir. Sulu tarım arazisi 174.487 hektar alan, kuru tarım arazisi 513.263,5 hektar alandır.
Afyonkarahisar ilinde geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım, öncelikle dağlar arasında yer tutan ovalarda bahçe tarımı tipindedir. Mevsimlik sebze üretimi ile birlikte meyve üretimi de büyük oranda yapılmaktadır. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde sebze üretimi hâkimdir. Diğer yandan iklim şartlarına ve toprak özelliklerine göre tahıl üretimi de çok miktarda yapılmaktadır. Bunun yanında haşhaş, şekerpancarı, patates, ayçiçeği gibi endüstri bitkileri de yetiştirilir.
Geleneksel hayvancılığın azaldığı ve buna karşılık modern hayvancılığın artmaya başladığı Afyonkarahisar'da et ve et ürünleri üretimi gelişme göstermiştir. Besi hayvancılığı kapalı mekânlarda ve hemen her ilçede olmak üzere, merkez ve çevresinde yoğun bir biçimde yapılmaktadır. Tavukçuluk ve buna dayalı yumurta üretimi fazla miktarda yapılmaktadır. Yumurta borsası Afyonkarahisar'da belirlenmektedir. Hayvancılık alanında Afyonkarahisar, komşu illere göre daha yüksek bir potansiyele sahiptir. Süt sığırcılığı, küçük ve büyük baş hayvancılık, arıcılık ve tavukçuluk yapılmaktadır.