Özdilek

Güncel

Ağaç sektörü YEK Kanunu’ndan şikayetçi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Ağaç ve orman sektörü, orman ürünleri ve atıkları kullanılarak elektrik üretimini teşvik eden YEK Kanununa, sektörün yok olmasına neden olacağı gerekçesi ile karşı çıkıyor. Sektör temsilcileri kanundan ‘orman ürünleri’ ibaresinin çıkarılmasını talep ediyor.
Ağaç ve orman sektörü temsilcileri orman ürünleri kullanılarak elektrik üretiminin teşvik edildiği Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanuna  (YEK Kanunu)  karşı çıkıyor. Türkiye Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Abdullah Tever, odun hammaddesine ihtiyacının her yıl arttığı bir ortamda, orman ürünleri ve atıkları kullanılarak elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesinin, Türkiye orman ürünleri sektörünün yok olmasına neden olacağını belirterek, kanundan “orman ürünleri” ibaresinin çıkarılmasını talep etiklerini açıkladı.
Türkiye orman ürünleri sektörünün bir numaralı probleminin hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Türkiye Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Abdullah Tever, Türkiye’deki orman ürünleri hammaddesinin hem yasal zorluklar hem de kaynakların yetersizliği nedeniyle sektörün ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu belirtti. Sektörün odun ham maddesine olan ihtiyacının her geçen yıl arttığı bir ortamda, Türkiye’deki başta selüloz olmak üzere, birçok tesisin yeterli hammadde bulamaması nedeniyle kapandığına dikkat çeken Abdullah Tever, “Hal böyleyken, 5346 sayılı YEK Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle biyokütle kapsamında orman ürünleri kullanılarak üretilecek elektrik için teşvikler getirilmeye çalışılıyor. Orman ürünleri ve atıkları kullanarak elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesi alternatifsiz yegâne hammaddesi odun olan Türkiye orman ürünleri sektörünün neredeyse yok olması anlamına gelecektir” dedi.
YEK Kanunu Değişiklik Tasarısının sektörü olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde düzenlenebilmesi için, kanundan ‘orman ürünleri’ ibaresinin çıkarılmasını talep etiklerini belirten Abdullah Tever, “Orman Genel Müdürlüğünün biyokütle kapsamında orman ürünleri kullanılarak üretilecek elektrik için teşvik getirilmesine destek vermesinin bir sebebi de odun atıklarının değerlendirilebileceği düşüncesidir. Ancak orman atığı miktarının çok az olması, bu alana verilecek teşvikler sayesinde yatırım yapacak olan şirketleri zamanla yakacak ve lif yonga odununa yöneltecektir. Bu gerçek göz ardı edilmemelidir” dedi. Abdullah Tever, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Kanunun son haliyle yasalaşması durumunda levha ve mobilya sektörü ve ağaç sanayine dayalı diğer sektörlerde yaşanacak istihdam kaybı gözden kaçırılmamalıdır. Hammadde ile ilgili tüm olumsuzluklara rağmen en büyük teşviğin biyokütleye dayalı elektrik üretim tesislerine verilmesini çelişkili buluyoruz. Tüm zorluklara karşın, son yıllarda yapılan modern ve yüksek kapasiteli yatırımlarla Avrupa ve dünya genelinde söz sahibi olmuş, özellikle yeterli ormana ve levha yatırımlarına sahip olmayan komşularımıza yükselen bir trendle orman ürünleri ve mobilya ihracatı yapma şansını yakalamış olan sektörümüze darbe vurulmasına sessiz kalamayız. 2023 yılında orman ürünleri ihracatının 600 milyon dolardan 2 milyar dolara, mobilya ihracatının ise 1.2 milyar dolardan 6 milyar dolara çıkmasını hedeflerken, YEK Kanununda “orman ürünleri” ibaresinin çıkarılmasını arzu ediyoruz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat