Yapılan yasal düzenleme ile sorunlar giderildi ancak yönetmelik hala çıkmadı.
İlk olarak 4 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve 65 yaş ve üzeri kişilerin şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacağına ilişkin yönetmeliğin çıkışı ile birlikte uygulama da sorunlar yaşanmıştı.
Yapılan yasal düzenleme ile sorunlar giderildi ancak yönetmelik hala çıkmadı. Konuyu Meclis gündemine getiren Akar Aile Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.
AKAR’IN GİRİŞİMLERİ VE ÖNERİLERİ SONUÇ VERDİ
2014 tarihinde yürürlüğe giren ve girmesi ile birlikte karmaşa ve sorunlara neden olan 65 Yaş ve üstünün ücretsiz taşınmasına ilişkin yeni yönetmeliğin çıkması bekleniyor. 2014 tarihinde yaşanan sorunlara duyarsız kalmayan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar sorunun çözümüne ilişkin dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın cevaplaması istemi ile soru önergesi vermişti.
Meclis de konuşma yaparak, 65 yaş uygulamasının yaşlılarımız ve ihtiyacı olan kişilerin ücretsiz seyahat hakkını kullanabilmeleri açısından doğru olduğunu ancak maliyet boyutunda minibüs esnafını mağdur ettiğini belirterek, uygulamada yapılan eksik düzenlemelerin vatandaşla minibüsçü esnafını karşı karşıya getirdiğini söylemiş ve gerekli düzenlemelerin yapılarak Şoför esnafına devlet tarafından ödenek yapılarak bu sorunun çözümünü istemişti.
YASAL DÜZENLEME YAPILDI YÖNETMELİK BEKLENİYOR
7 Nisan 2015 tarihinde Meclis de yapılan yasal düzenleme ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacağı belirtilmiş, ve yapılacak ödemeye ilişkin diğer esas ve usuller Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken altı ay içinde belirleneği belirtilmişti. Ancak yönetmelik gecikince konuyu bir kez daha Meclis gündemine getiren Akar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.
Akar önergesinde şu soruları yöneltti, 7 Ekim 2015 tarihi itibari ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca ödemelere ilişkin hangi hususlar belirlenmiştir? Geçen zaman sürecinde Bakanlık bütçesinden özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine bir ödenek verilmiş midir? Verilmiş ise hangi illerde ne kadar ödenek verilmiştir? Eğer verilmediyse yönetmeliğin gerekleri hala neden uygulanamamıştır? Ne zaman uygulanacaktır? Geriye dönük olarak herhangi bir ödenek ayrılması gündeminizde var mıdır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema RAMAZANOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Haydar AKAR
Kocaeli Milletvekili
Ancak, kanunun yürürlüğe girmesinden tam 8 ay sonrabu yönetmelik çıkmış ve 4 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede “Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği” adıyla yayınlanmıştır.
Bu uygulama yaşlılarımız ve ihtiyacı olan kişilerin ücretsiz seyahat hakkını kullanabilmeleri açısından doğru olmakla birlikte, uygulama maliyet boyutunda şoför esnafı açısından bir mağduriyet yaratmıştır. Konuya ilişkin 8 Ağustos 2014 tarihinde vermiş olduğum soru önergesinde uygulamanın sakatlığına ve çözümüne ilişkin Bakanlığınızca alınacak önlemlere ilişkin Meclis de yapılan yeni düzenleme ile 7 Nisan 2015 tarihinde çıkan torba kanun da şu hususlar belirlenmiştir.
‘’MADDE 17 – 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesine sekizinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamında, belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılır. Yapılacak aylık gelir desteği ödemesini yıllık olarak belirlemeye, bu tutarı faaliyette bulunulan yere ve/veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracını taşıma kapasitesine göre farklılaştırmaya ve yapılacak ödemeye ilişkin diğer esas ve usuller Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken altı ay içinde belirlenir.”
Bu bağlamda,
Yönetmelikte belirtildiği üzere 7 Ekim 2015 tarihi itibari ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca ödemelere ilişkin hangi hususlar belirlenmiştir?