CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 10 Aralık’ta ihale edilerek özelleştirilecek olan Derince Limanı’yla ilgili il binasında basın toplantısı düzenledi.
Limanı’nın özelleştirildikten sonra 450 bin metrekarelik dolgu alanı ilave edileceğini söyleyen Akar, “Sıra denizleri satmaya geldi” dedi
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, dün parti binasında yaptığı basın toplantısındaDerince Limanı özelleştirme planını konu aldı. Akar, Derinci Limanı’nın denize doğru iki kat büyütülerek, İzmitlilerin yaşam alanlarının kısıtlanacağını söyledi. Açıklama sırasında Vekil Akar’a Av. Emrah Toker ve Büyükşehir Meclis Üyesi Ali Haymanalı ile Liman İş Şubesi’nden temsilciler de eşlik etti. Akar, “İlimizde 34 liman var. Bunun dışında 14 tane liman başvurusu var. Ayrıca, yeni dolgu alanları başvurusu var. Bir de mevcut limanların kapasitelerini artırmak isteniyor. Sahilin toplam uzunluğu, Karadeniz hariç 112 kilometre. Özetle 2,6 kilometreye bir liman düşüyor. Limanlar daha çok Körfez’in kuzeyine düşüyor” dedi.
‘SIRA DENİZLERİ SATMAYA GELDİ’
Derince Limanı’nın 10 Aralık’ta ihale edileceğini söyleyen Vekil Akar, şöyle devam etti; “ Derince Limanı’nda özelleştirmenin son günlerine yaklaşıldı. Eskiden Körfez masmaviydi. Kayıkların yerini yüksek tonajlı gemiler aldı. İzmit Körfez’i sanayi nedeni ile çöplük haline geldi. 422 bin metrekare alana sahip Derince Limanı’nın özelleştirmesiyle birlikte 450 bin metrekarelik bir alan daha ilave edilecek. Toplam 872 bin metrekare olacak. Peki böyle bir alan mevcut mu? Elbette hayır. Bunu da denize doldurarak yapacaklar? Ticari alanlar satıldı. Sıra denizleri satmaya geldi.”
‘YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’
Derince’den denize bakıldığında sadece konteynırların görüleceğini belirten Vekil Akar, “Valiliğin verilerine göre günlük 10 bin adet TIR Derince Limanı’na giriş yapıyor. Özelleştirme ile birlikte on binlerce araç daha da buraya girecek. Denizi doldurabilmek için 312 bin kamyon özetle burada çalışma yapacak. Derince Limanı bizler için önemli. 1904 yılında kuruldu. Burası özelleştirmenin eline verildikten sonra adeta zarar ettiriliyor. Çünkü burası, yandaşlara peşkeş çekildi. Derince Limanı’nda irili ufaklı 16 firmanın olduğu unutulmamalı. Orada bulunan bazı firmaların sözleşmesi 2014’te biterken bazılarının ise, 2024’e kadar sözleşmesi devam ediyor. Oysa Özelleştirme İdaresi, ‘özelleştirme yapılacak yerlerde uzun sözleşmeler yapılamaz’ der. Sözleşmesi uzun olana ‘siz özelleştirmede de buradasınız’ mesajı veriyor” dedi.
‘DAVA AÇACAĞIZ’
İhale süreci başladığında CHP olarak yürütmeyi durmak için idari mahkemeye dava açacaklarını bilgisini veren Akar, özelleştirme süreciyle ilgili hukuki aksaklıkları şöyle dile getirdi; “Özelleştirmenin hangi adreslere yapılacağını belirtiyorlar. Sözleşmesi kısa sürede biten firmalara metrekaresi 1.40 dolardan sözleşme yapılırken, uzun yıllarda sözleşmesi biten firmalarla bu fiyatların yarısına sözleşmeler yapılamış. Onlara 0. 82 kuruştan verilmiş. Derince Limanı bu kent için çok önemli, ancak yaşam alanlarımız da çok önemli. Herkesin buna karşı olmasını istiyoruz. Unutulmamalı ki, DerinceLimanı’nda başlayacak bir çalışmadan diğer limanlar da etkilenecek.”
DERİNCELİLERE ÇAĞRI
“Gerçekleştirmek istediklerini yaparlarsa biz Derince ’den Gölcük’e yürüyerek geçeceğiz. Bu projeyi Körfez’in en dar yerine yapıyorlar” diyerek sözlerini noktalayan Akar’dan sonra CHP Büyükşehir Meclis üyesi Ali Haymanalı söz aldı. Haymanı, “Derince halkına çağrı yapmak istiyorum” diyerek başladığı konuşmasını, “ Derincehalkı olarak, konteynır saraylarında yaşamak istemiyoruz, kendi konutlarımızda yaşamak istiyoruz. Konteynırları baktığımız her yerde görmek istemiyoruz. Liman iş Sendikası’na da bu konuda destek veriyoruz” sözleriyle bitirdi.