CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 2012 yılında daha hızlı ve ekonomik olması amacı ile KGS ve OGS sisteminin yerine uygulanmaya başlanan ‘HGS’ nin yaratmış olduğu sorunların çözümüne ilişkin TBMM’ye Kanun Teklifi verdi.
Akar, yaklaşık 22 Milyon TL yatırım yapılarak 17.12.2012 tarihinde uygulamasına başlanan HGS’nin araç sahiplerini okuma hataları, hiç geçmediği halde ücretlendirilme, sistemin geçiş sırasında okuma yapmaması ve kaçak geçiş ücreti kesmesi, aynı şehir içinde otoyolu kullanan sürücülerin örneğin 1.75 tl ile ücretlendirilmesi gerekirken kimi zaman 175 tl, kimi zamansa sistem okumadan otoyoldaki en uzak mesafe olan Ankara- Çamlıca arası ile ücretlendirme gibi bir çok mağduriyet yarattığını ve binlerce vatandaşın bu mağduriyetlerinin çözümüne ilişkin gerekli adımların atılmadığını belirterek Meclise Kanun Teklifi verdi.
HGS’ DE, 1 YILDA 1 MİLYAR 162 MİLYON TL CEZA
2013 yılında yaklaşık 6 milyon HGS abonesi olduğuna değinen Akar, sisteminin tüm illerde sorun yarattığını sisteminin yaratmış olduğu bu sıkıntılara ilişkin Sayıştay raporlarında da yer verildiğini ve ’Donanım ve yazılımın yenilenmesi, terfisi, ihtiyaçlara göre ilave özellikler kazandırılması ve oluşabilecek eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi için gerekli olacak ilave yatırımlar’’ denilerek belirtilmektedir, dedi.
10 MİLYON ARACA KAÇAK CEZASI
Sadece 2013 yılın da HGS gişelerinde 10 Milyon 463 bin aracın kaçak geçiş yaptığı belirtilerek 1 Milyar 162 milyon para cezası kesildiğini de belirten Akar yapılan şikayetler ve dilekçeler hakkında hiçbir işleminin yapılmaması ile vatandaşın mağduriyetlerin giderilmemesine ilişkin yasal düzenleme gerektiğini belirtti.
KESİLEN CEZALARA YASA İLE AYAR
Akar, HGS de kesilen cezaların en uzun mesafe de olmasının ve tebliğlerin 1 yıl gibi sürelerde yapılmayarak fazileri ile birlikte vatandaşların 10 bin 40 bin TL gibi rakamlarla karşı karşıya kalmasının önünen geçilmesi için cezai işlemlerin sürücülerin geçmiş olduğu mesafe ile sınırlı olması ve tebliğlerin de 1 ay içinde yapılması gerektiğini belirtti.
Yasa da 7 gün olan ‘ Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödemelerine ilişkin sürenin de 15 gün olarak değiştirilmesinin fayda sağlayacağını belirten Akar, bugüne kadar haksız şekilde cezai işlem uygulanan araç sürücülerinin sorunun çözümü yolunda yasaya geçici madde ekleyerek Bu Kanun değişiklikleri yürürlüğe girmeden önce 30’uncu maddenin 1. ve 5. Fıkraları uyarınca kesilmiş olan idari para cezalarına, kanun yürürlüğe girdikten sonraki 1 ay içerisinde araç sahipleri tarafından Karayolları Bölge Müdürlüklerine yapılan itirazlar 15 gün içerisinde incelenir. Bu inceleme ve değerlendirmeler sonucunda itirazlarında haklı bulunanlarının cezaları iptal edilir, eğer ödeme yapılmış ise ödeme tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte araç sahiplerine iade edilir. hükmüne yer verdi. Kanun Teklifi yasalaşırsa HGS’nin sistemsel hataları yüzünden mağdur olan binlerce vatandaşın sorun da çözülecek.