Özdilek

Siyaset

Akar’ın Gündeminde İzgaz ve Sedaş Var

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

                                                                       

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, bu kez İzgaz ve Sedaş’ı Melis gündemine taşıdı

           

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın soru önergesi söyle:

       AKP Hükümetinin özelleştirme kapsamındaki yanlış politikaları sonucunda faturanın halka mal olduğu görülmektedir. Kocaeli de özelleştirilen ve son zamanlarda yerel basında da vukuatlarıyla sıkça yer alan İZGAZ Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ve SakaryaElektrik Dağıtım A.Ş. şirketleri de bunların örneklerindendir. İZGAZ Doğalgaz Dağıtım A.Ş, 2008 yılında %10 u Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde kalmak üzere %90’ı Fransız firma olan  Gaz de France Suez’e devredilerek özelleştirilmiştir.Özelleştirilirken Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin kendi sitesinde de şu açıklamaya yer verilmiştir ’’Özel sektörde olsa bile yine doğalgaz işinin kendine has uzmanlıkları korunmak durumundadır. Kaldı ki gerek teknik ve gerekse mali/idari olarak EPDK kontrolünde olmaya devam edecektir.’’ ve ‘’İZGAZ özel sektörde olsa bile lisans sınırları içersindeki imarlı bölgelere yatırım yapmak zorundadır. Bu lisansın bir gereğidir. Lisans  gerekleri yerine getirilmediğinde maddi cezalar ve lisans iptali bile gündeme gelebilecektir”denmektedir. Aynı yılda özelleşen bir diğer firma olan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.de de sorunlar çığ gibi büyümektedir. Öyle ki özelleşen SEDAŞ teknoloji çağında saatlerce elektrik kesintileri yapıp sanayinin merkezi olan Kocaeli de şirketlerin ve halkımızın mağduriyetine sebep olmaktadır. Aynı SEDAŞ konu fatura tahsilatına gelince alacağına kartal kesilmekte ve zamanında faturasını ödeyen aboneden bile kaçak elektrik bedeli tahsil etmektedir.

            Bu bilgiler ışığında;

  1. Büyükşehir Belediyesi tarafından Fransızlara satılan İZGAZ, maliyetin yüksekliğini bahane ederek( İzmit ilçesi Akmeşe bölgesi, Alikahya, Kullar, Yuvacık, İhsaniye, Karamürsel ve köylerine ) doğalgaz bağlamamakla özelleştirme esnasında imzalan sözleşmeye aykırı hareket etmektedir.Bakanlığınızca, halkın bu konudaki mağduriyetini gidermek için İZGAZ’a herhangi bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz?

 

  1. Dünyanın çeşitli ülkelerinde su dağıtım hizmeti de veren ancak bu ülkelerde de halkın mağduriyetine ve tepkisine sebep olan sicili bozuk Gaz de France Suez firmasına göz göre göre ve halkımızın büyük tepkilerine rağmen satışını gerçekleştirdiğiniz İZGAZ yüzünden Kocaeli halkına karşı herhangi bir sorumluluk duyuyor musunuz? Zaten OSB’lerin yoğunluğu ve fabrikalar yüzünden havası son derece kirli olan Kocaeli halkının talebine rağmen doğalgaz götürmeyerek kömür tüketip halkın sağlığıyla oynayan İZGAZ’ a EPDK ne zaman müdahale edecektir? Bakanlığınız EPDK ya bu konuyla ilgili herhangi bir talimat vermiş midir?
  2. Teknoloji çağında, elektriğe bağımlı üretim yapan fabrikaların yoğun olduğu bir kent olan, Kocaeli’de elektrik kesintilerin yaşanmasının nedenleri nelerdir? Kocaeli de özellikle günün en yoğun olduğu saatlerde SEDAŞ tarafından uzun süreli elektrik kesintileri yüzünden mağdur olan halkın şikayetleri bakanlığınızca ne zaman dikkate alınacaktır? Bu konuda SEDAŞ’a herhangi bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz?
  3. Kaçak elektrik tüketimi yapanları tespit etmek yerine bu kaçak bedelini zamanında ödeme yapan abonenin faturasına yansıtılmasını adaletli buluyor musunuz? Bu konuyla ilgili elektrik faturalarında yeni bir düzenleme yapılarak, bir başlık altında toplamak yerine, halkın mağduriyetine son verilmesi Bakanlığınızın gündeminde yer almakta mıdır?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat