Çinlilerin “altın portakal” olarak tanımladıkları, C vitamini deposu tropikal meyve kumkuat, İzmir’in tarım ürünleri arasında yerini aldı.İZMİR (İGFA) - Biçimi limona, rengi portakala benzetilen ve “altın portakal” olarak da adla
Çinlilerin “altın portakal” olarak tanımladıkları, C vitamini deposu tropikal meyve kumkuat, İzmir’in tarım ürünleri arasında yerini aldı.
İZMİR (İGFA) - Biçimi limona, rengi portakala benzetilen ve “altın portakal” olarak da adlandırılan kumkuatın İzmir’in tarım ürünü yelpazesini çeşitlendirmesi için Seferihisar ilçesindeki 5 dönümlük arazide deneme üretimi yapıldı.
Türkiye’de ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde yetişen kumkuatın yaklaşık 400 ağaçla yapılan deneme üretiminde, 1500 kilo ürün elde edildi. Ağaçların henüz küçük olmasına rağmen verimliliğinin yüksek olduğu, ağaçların büyüyerek daha verimli hale gelmesi sonrasında meyve miktarının 8 tona çıkmasının beklendiği kaydedildi.
Deneme üretimini bahçesinde yapan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, İzmir’de saksılarda, hobi bahçelerinde yetiştirilen kumkuatın tıpkı mandalina gibi büyük bahçelerde yetiştirilerek Ege Bölgesinin önemli bir ticari ürün haline getirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.
Hasat ettikleri kumkuatları şimdilik iç piyasaya sunduklarını anlatan Başkan Uçak, bugüne kadar egzotik meyve olarak ithal edilen kumkuatın Türkiye’de üretimi arttıkça ithalatının sona eredeceğini, üretimin artmasıyla birlikte ilerleyen dönemde ihracatını da yapmayı hedeflediklerini aktardı.
Turunçgiller ailesinden olan kumkuatı Seferihisar'da yetiştirmek için yaklaşık 2 sene önce yola çıktığını anlatan Uçak, “Saksıda yetiştirdiğim kumkuatı yüksek ekonomik getirisi ve sağlık açısından faydalarını gözönünde bulundurarak araziye dikmeye karar verdik. Kumkuat katma değeri yüksek bir meyve. Önümüzdeki dönemde üretimi çoğaltmaya çalışacağız. Üreticilere de öneriyorum. Üreticilerimizi boş arazilerinde kumkuat yetiştirmeye davet ediyorum” dedi.