Çeşitli konuşmalar ve bazı konularda tartışmalar yaşansa da pozitif olarak sonuçlandı. Tartışma derken şaşırmayın hemen. İkinci günündeki panel esnasında konuşmasını “Bu kayseri işi olmuş” diye başlayan spor/futbol yorumcusu Erman Toroğlu, salonda kısa süreli bir sessizlik yaratmayı başardı. Karşısında 400’den fazla katılımcıyı görünce “Kızmayın bu lafıma, amatörler dediniz ama karşımda çok profesyonel bir iş var. Bunu profesyoneller bile yapamıyor, ancak Kayserililer başarabilirdi” dedi. Salondaki katılımcılar gülmekten kırıldılar.
Panelin başlamasından kısa bir süre sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel salona geldi. Selamlaşma sonrası kısa bir konuşma yaptı. Antalya Spor Kolejinden söz etti. Hatta konuyu araştırmak üzere Barcelona’ya kadar gittiklerini, orada bu futbol okullarının nasıl çalıştıklarını incelediklerini anlattı. Umuyorum, bizim yöneticilerimiz, bu konuda onlarca yazı ve konuşmama rağmen dikkate almadıkları Ulusal Spor Akademisi işini masaya yatırıp kafayı yorarlar ve hayata geçirme konusunda ciddi adımlar atarlar.
Rıza Çalımbay hocamız henüz yeni başladığı Antalya Spor Teknik Direktörlüğü görevinde olmasına rağmen futbolcularını kampta bırakıp gelmiş. Amatörlükten ve amatörlerin üst kategorilere geçişlerini anlattığı cümleleri ilgi çekti. Analizler, sporcu izleme ve bahis konularında çeşitli yayın kuruluşlarında görev yapan Gürkan Kubilay’ın değişik açılardan ele aldığı konular dinleyenleri şaşırttı.
Panel esnasında tartışılan konuların birisinde amatörlerin TFF’ye gönderdiği paralar konusu tekrar gündeme geldi. Başkan Murat Aydın’ın kısa açıklaması, Toroğlu ve Kubilay tarafından, futbolun gelirleri yanında gönderilen miktarın % 3 bile olmadığını söyleyince salonda hafiften bir gerginlik yarattı. Amatörler kıt gelirlerine karşılık gönderdikleri bu paranın oran olarak düşük şekilde değerlendirilmesinden rahatsız oldular. Oysa, bu amatörlere daha fazla yardım yapılması gerektiği kanaatindeyim.
Başkan Murat Aydın, her seferinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin katkılarından söz etti. Her ilçenin Belediye Başkanı oraya geldi. İlçelerin spor yapıları, tesisleri ve sporcu sayıları istatistiklerle açıklandı. Bazı yerel yöneticilerin daha fazla çalışması gerektiği konusu ortaya çıktı. Sanıyorum ciddi bir planlama ile bu belediyeler spora olan desteklerini giderek arttıracaklardır diye düşünüyorum.
Bu satırların yazarı motosiklet tutkunu olunca ister istemez bu hafta sonu Kartepe’de yapılacak enduro yarışları için Hüseyin Üzülmez’e bazı sorular yönelttim. Enduro denilen motosiklet yarışlarının bu etabı ilk kez ilimizde yapılacak. Başkan, “Arkadaşlarımız çalışıyor “ dedi.
Körfez Yarış Pisti için, bir süre önce burayı kapatacağını açıklayan Körfez Belediye Başkanı ile İsmail Baran ile konuştum. Orada 100 kişi keyif alacak diye 100 bin kişiyi unutamam dedi. Başkana, aslında oranın motosiklet pist yarışları için uygun olmadığını, orada bir sporcumuzu kaza sonucu kaybettiğimizi, ayrıca bir başka motosiklet yarışçısının orada geçirdiği kaza sonucu hala bitkisel hayatta olduğunu anlattım. En azından hafta sonlarında bir yarım gün o pistin motosiklet eğitimi için kullanılabileceğini aktardım.
Şimdi konuyu amatörlerden çıkarıp motosiklete çevirmek istemiyorum ama spor ve amatörlük söz konusu olunca bunun aslında yüksek kapasiteli yöneticilerle yapılabileceğini bir kez daha gördüm. Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Türkiye’de bir ilk olan “Başkanlar Buluşması”nı Antalya’da yapıyor. 8 otobüs ve 420 kişilik bir kafile yer değiştiriyor. Bir program dâhilinde çeşitli oturumlar gerçekleşiyor. Konaklamanın yapıldığı otel değil Türkiye’de, Dünyada sayılı bir konuma sahip. Amatörler profesyonel bir yapı içerisinde bu toplantıda hazır bulundular.
Bu vesile ile Murat Aydın ve ekibini kutluyorum. Kocaeli’ne yakışan bir organizasyon düzenlediler. Orada yaşadıklarımı aynı zamanda bir kulüp başkanı olarak üyelerime anlatacağım. Dileğim bu girişim ve yapının diğer amatör spor kulüpleri federasyonları tarafından uygulanmasıdır.