Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda Amerika’nın kullandığı Karamürsel hava üssünün ilginç hikayesi aktarıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu Çoban Mustafa Paşa Uluslararası Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu‘nda Amerikalılar tarafından Karamürsel’de kurulan Hava Üssü hakkında ilginç bilgiler sunuldu. Hava üssünün Helenapolis Antik Kent’inin alanı üzerinde bulunduğunu kaydeden Kocaeli Müzesinden Rıdvan Gölcük, üssün Türk yetkililerinin eline geçtikten sonra o döneme ait birçok arkeolojik kalıntının elde edildiğini aktardı.
Amerika’nın Karamürsel üssü
Kocaeli Müze Müdürlüğü’nden Rıdvan Gölcük ve Aylin Gölcük Türk-Amerikan İlişkilerinin Kocaeli Arkeolojisine Yansıması konusunda tebliğ sundu. Rıdvan Gölcük, ikili anlaşmalar sonrası Türkiye’de birçok Amerikan üssü kurulduğunu ifade ederek sonraki yıllarda birçok tartışmaya sebep olacak bu üslerden birinin de Kocaeli, Karamürsel’de kurulan Hava Üssünün olduğunu aktardı.
Hava üssün’den çıkan arkeolojik veriler
Üssün aynı zamanda muhabere istihbaratının yapıldığı bir nokta olduğunu ifade eden Gölcük, bu noktanın Helenapolis Antik Kenti’nin bulunduğu yer olduğunu kaydetti. Gölcük, üstün Türk yetkililere geçtikten sonra bölgeden bir çok tarihi eserin ele geçirildiğini kaydederek arkeolojik verilerinin elde edildiği bu alanın Amerikalılar tarafından kullanıldığında da kazılar yapıldığının kanıtlarının bulunduğunu belirtildi. Gölcük bu kazıların neden yapıldığı hakkında da soru işaretlerin bulunduğunu ifade etti.