Kimilerine göre antrenman nedir ki? Ne önemi vardır ki? Topçu koşturur, basar topa, yürür gider…
Antrenmana gerek yok kardeşim. Koşarsın, alır topu gidersin. Vurursun gol olur. İşte bu kadar. Tartışmaya bile gerek yok. Meşgul etmeyin beni.
Antrenman planlaması mı? O da ne? Nerden çıktı bu? Ne planı kardeşim; çık yola, yap idman, canın istediği kadar koş, sonra yat yatağına dinlen…
Kaç maç yapılacak? Sana ne kardeşim, bak işine sen, biz biliriz yapacaklarımızı… Karışmayın bize…
Kamp yapacağız? Ne kadar yükleneceğiz? Hadi biraz bilimsel konuşalım; yüklenme şiddetimiz ne olacak? Şiddet deyince bizde şiddet olmaz diyen hocamın önünde saygı ile eğiliyorum!
Laktat yerine laktak diyen hoca ve yöneticilerimize de sesleniyorum: Bunu bilmeyenler neden takımların başında dururlar?
Futbolcuları nasıl seçiyoruz? Çok basit; benim seçtiklerim en iyisidir…
Geçin bunları, iyi bir antrenman geçmişi olmayan hiçbir sporcu iyi bir oyuncu olamaz.
Sporculuk başka oyunculuk başkadır… İçine futbolu koyarsanız, tanım yapmak daha güçleşebilir.
Geleceği görmek, önce planlamadan geçer.
Antrenman işi biraz meteorolojiktir… Hava her an patlayabilir. Yağmur sele dönüşeceği gibi, hiç umulmadık sağanaklar altında kalabilirsiniz?
O halde oteli seçerken bile çok hassas olmalıyız. Sabah yüksek şiddetli güneş ışıklarını mı istersiniz yoksa gölgede uyanmayı mı? Buna çalışan bir sürü bilim adamı var?
Bazıları antrenman sözcüğünden nefret ediyor. Buna sporcular ve antrenörler de dahil… Telaffuz bile edemiyorlar. Tamam bunu geçelim, “İdman” diyelim. Ona da razıyız.
İdman bir bilimdir. Günde 2 saat idman veya 2 defa 2 saat idman yapmakla da iş bitmiyor. Günde 24 saat varsa, idman dışında futbolcular neler yapıyor, ona da bakmak lazımdır.
Her şeyin dışında çalıştırıcıların çok bilgili, eğitimli ve yenilikleri izleyen biri olmasına dikkat edilmelidir.
Torpille gelen, torpille gider… Bilgisi ile gelenin çok çok az olduğu yerde torpilli olmak şans getirebilir.
Torpillilerin içinde bilgili olanların takımlarda kalma süresi biraz daha uzayabilir.
İdman, içinde fiziksel ve zihinsel aşırı yüklenmeleri, özel egzersizleri, ara verilince kazanımların hızla kaybedileceğini anlatan bir bilimdir.
Bu temel bilgilerden yoksun olanların takımların başında gezmemesi gerekir.
Her şeye rağmen bir şeyler yapılabilir mi? Evet, iyi bir performans değerlendirmesi, sağlık kontrolü (mental ve fizyolojik parametreler dahil), yeniden yapılandırılmış antrenman planlaması, sonuçların pozitife dönmesini sağlayabilir.
İş birliği şart değerli okuyucularım!