Özdilek

Güncel

Asgari Ücret Ne Kadar Gerçekci

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

CHP Derince İlçe Emek komisyonu Başkanı Fikret Gödük'ün Askari ücret ile ilgili basın açıklaması şöyle: 

Asgari ücret tespit komisyonu her yıl olduğu gibi bu senede işçi, işveren ve hükümet yetkililerinin katılımlarıyla başlamaktadır.

         Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu senede işveren ve AKP hükümetinin temsilcileri kendi aralarında belirledikleri asgari ücret oranını komisyon gündemine getirecek ve sanki komisyonda asgari ücret tartışılarak karar alınmış gibi bir görüntü verilecek.

         Hükümet anayasanın eşitlik ilkeleri çerçevesinde tüm vatandaşların hak ve çıkarlarını eşitlik çerçevesinde koruyor olması gerekmektedir.

         Geçmiş yıllardaki uygulamalara baktığımız zaman bu eşitlik ilkesi AKP hükümetinin işverenlerle aynı, yan yana, kol kola ve taraflı olarak asgari ücreti belirlediğini görmekteyiz.

       AKP hükümetinin ve sayın başbakanın söyle bir anlayışı var ‘’son onay imzasını ben atıyorsam o zaman ben ne dersem o olur’’maalesef bu anlayışın demokrasi içinde katılımcılık, müzakere ve çoğunluğun kararlarına uyma ile pek örtüşen bir yanı yoktur.

       Bu anlayış çerçevesinde yönetim anlayışına bakarsak bütün kararlar ilgili kurulun başkanının imzasıyla çıkar önemli olan bu kurulların aldığı kararları gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi oy çokluğu ile almaları ve alınan kararlara herkesin katılmasa bile rıza göstermesidir. Nasıl ki AKP hükümetinin çıkarttığı kanunlara muhalefet eden yüzde elli dörtlük kesim uymak zorundaysa hükümetinde ülkemizde hukuk kuralları çerçevesinde oluşan kurulların kararlarına saygılı olması demokrasinin gereğidir.

     Asgari ücret tespit komisyonu toplantısı öncesi hükümet yetkililerinin asgari ücretin yüzde 4+4 olarak belirlenmesi yönündeki açıklamalarda hem oluşturulan komisyona haksızlık hemde yazımın ikinci paragrafında bahsettiğim gibi işveren hükümet uzlaşmasının sinyalleridir.

     BELİRLENEN BU ASGARİ ÜCRET HÜKÜMET VE İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARA DAYATMASIDIR KABUL EDİLEMEZ.

     Hükümet ve işverenlerimize buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum yoksulluk sınırının 2600 TL civarında olduğu açlık sınırının 860 TL civarında olduğu ülkemizde lütfen emeğinden başka geçinecek bir şeyi olmayan işçilerimizle ilgili karar verirken bu kriterleri dikkate alınız.

     Tüm çalışanlara buradan çağrıda bulunuyorum sendikal örgütlerinize sahip çıkın,üye değilseniz mutlaka bir sendikaya üye olun,seçtiğiniz sendika yöneticilerine hesap sorun ve yaşamın her alanında mücadele edin.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat