Asgari ücretin amacı nedir diye düşünecek olursak; İnsanların emek gücü piyasasında sömürülmemesi için oluşturulmuş bir ücret ödeme sistemidir.
Asgari ücretin amacı nedir diye düşünecek olursak;İnsanların emek gücü piyasasında sömürülmemesi için oluşturulmuş bir ücret ödeme sistemidir. Emeğin, alınteri'nin hakkını savunmak için ortaya atılmış bir düşüncedir.Peki mevcut durumda ülkemizde bunu uygulayabiliyormuyuz? Tabiki hayır.
Ülkemizde asgari ücret uygulaması halen 1970' lerin mantığıyla ve ekonomik verileriyle uygulanıyor. Aslında hükümetlerin 3 tane önemli görevi vardır. Düzen oluşturma, Adaleti sağlama, ihtiyaçları gelir dağılımı yaparak karşılama. Ne yazıkki hükümetin ihtiyaçları karşılama yada gelir dağılımını adaletli sağlama görevi işlememektedir. Hükümetin yada Devletin belirli organlarının öncelikli hedefi asgari ücreti adaletli bir şekilde oluşturmak olmalıdır. İlk başta 2003 tarihli 4857 sayılı iş kanununun 39.maddesindeki "asgari ücret en az 2 yılda bir belirlenir "ibaresi kaldırılmalı, 6 aya düşürülmelidir.
Avrupanın bazı ülkelerinde en az 1 yıl olan var 2 yıl olan var 6 ay olan var ama orda doğru dürüst enflasyonda olmuyor sosyal adalette var kaldıki çoğunda asgari ücret bizim altı yedi katımız. Devlet memurlarına nasıl bir ödeme sistemi geliştirmişse,asgari ücretliyede aynı mantıkla ödeme sistemi geliştirmelidir. Yasal ve Ahlaklı olan her meslek kutsaldır anlayışıyla hareket edilmeli ücretler arasında büyük uçurumlar olmamalıdır. Aslına bakılırsa bütün işlerde ülke ve devlet adına hizmet edilmektedir. Bir çiftçinin ürettiği domatesi Vali'de yiyor Bakanda,simitçide,Esnafta yada kamu görevi yapıp özel sektöre tabi olan mesleklerden örnek verecek olursak,Muhasebeci,Avukat,Mali müşavir,özel güvenlik,sağlıkçı,öğretmen, vb.Bu kişiler inanın çoğu devlet memurundan daha çok çalışıp daha önemli işler yapıyor. Ne yazıkki aldıkları ücret asgari olarak sunuluyor.
Bu durum böyle gitmemeli, asgari ücretli çalışılan yerlerde genelde sendika yoktur,sahipsizdir tüm çalışanlar . En çok işi yapan en ağır işlerde çalışan onlardır. Ama en düşük ücreti alan yine onlardır. Asgari ücretliye yapılan uygulama şudur aslında, "En düşük maliyetle en yüksek verimi almak "amaçlanmaktadır. Bu nedemektir? Tamamen hükümetin ve patronların işçi üzerinden kâr elde etme amacıdır. Oysa işçilik bir emek vermedir. Mevcut hükümetin asgari ücretliyi korumak adına hiç bir uygulaması olmamıştır.Hükümetin derhal sendikalara üye olmak için baraj şartlarını kaldırması gerekmektedir. Bir işçinin sendikaya üye olduğunda işverenin işçiyi işten çıkarmama şartı getirilmelidir.
Asgari ücretliler maalesef bir araya gelip bütünlük oluşturamamıştır. Hükümet maalesef bütünlük oluşturmalarını istememektedir. Çoğu zaten 2 yada 3 kişilik iş
yerlerinde çalışmakta olup vede çalışanlar farklı iş kollarında olduğu için birlik ve düzende yoktur. Buda Hükümetin ve patronların işine gelmektedir.
Oysa Avrupa'da'ki ülkelerde durum çok farklıdır, Fransadan örnek verecek olursak her yılbaşından itibaren, ülkenin enflasyon oranı ve geçim standartlarına göre asgari ücret otomatik güncellenmektedir. Bizde ise Vergi ve tükettiğimiz mallara zamlar otomatik güncellenmektedir.
Asgari ücreti belirleme ilkelerimiz şunlar olmalıdır.
1. Ülkedeki maaşların genel ortalaması
2 . Diğer sosyal gruplara göre yaşama koşulları
3. Genel yaşam koşulları ve masraflar
4.Sosyal güvenlik şartları
5. İşçilerin ve ailelerinin ihtiyaçları
6.Büyüme, üretkenlik ve istihdam gibi ekonomik faktörler
7. Ücretlerden alınan vergilerde indirim
Ne yazıkki ülkemizde bu maddelere göre uygulanmamaktadır.
Sonuç olarak; Yükselen döviz kurunla beraber, avrupada bir asgari ücretli ayda iki tane "Iphone" alabiliyorken Türkiye'de ise 1 tane " Iphone" alabilmemiz için 4 ay çalışmamız gerekiyor.