Otomotiv yan sanayinin önemli ana parça tedarikçilerinden olan Assan Hanil, Mavi Yaka Gelişim Akademisi ile sahadaki mühendisler yerine mavi yakalı liderler yetiştiriyor.
Bu yıl sekizincisi 4-5 Aralık tarihlerinde İstanbul Radisson Blu Şişli’de gerçekleştirilen Yalın Zirve Konferansları’nda “Yalın Uygulamalar” panelindekonuşan Kibar Holding Grup şirketlerinden Assan Hanil Operasyonlar Direktörü Serhat Volkan Akpınar, hayata geçirdikleri Mavi Yaka Gelişim Akademisikonusunda bilgiler verdi.
Yerli ve yabancı birçok konuşmacının katıldığı Yalın Zirve Konferansları 1998 yılından beri her iki yılda bir Yalın Enstitü tarafından düzenleniyor. Etkinlikte, köklerini Japonya’dan alan ve tüm dünyada son yıllarda yaygın olarak kullanılan bir yönetim felsefesi olan Yalın Yönetim’in yurtdışı ve Türkiye’deki başarılı örnekleri paylaşılıyor. Sektörün lider kuruluşlarından Assan Hanil, Eczacıbaşı Yapı Grubu, Erkunt Sanayi, Erkunt Traktör ve Yalın Enstitü yöneticileri, konferansın panel bölümünde “Yalın Uygulamalar” başlığı altında işletmelerindeki başarılı uygulamaları anlattılar.
“Siz Mühendisleri Sahada İşçi Gibi Kullanıyorsunuz”
Panelde otomotiv yan sanayinin önemli ana parça tedarikçilerinden olan Assan Hanil’in uygulamaları hakkında bilgi veren Assan Hanil Operasyonlar Direktörü Serhat Volkan Akpınar, “Çalışanlarımız ile gerçekleştirdiğimiz odak grup çalışmaları sonucunda 2010 yılında Kaizen felsefesini benimseyerek değişim sürecini başlattık. Sürekli iyi yönde değişimi hedefleyen Japon Kaizen yönetim sistemini daha iyi anlayabilmek için 2015 yılında Yalın Enstitü ile birlikte Japonya’da eğitim ve seminerlere katıldık, buradaki fabrikaları ziyaret ettik. Yaptıkları birçok uygulama bizimkilerden çok da farklı değildi. Bir Japon eğitmen bize, ‘Bizim sahamızda mühendis yoktur, siz ise mühendisleri sahada işçi gibi kullanıyorsunuz’ dedi. İşte bizim hikâyemiz burada tekrar başladı. Geri döndük ve mavi yakalı çalışanlarımızı sahada ‘lider’ olmaları, bu şekilde kendilerine gelişim alanları bulmaları adına Mavi Yaka Gelişim Akademisi’ni kurduk” dedi.
İnsana Yapılan Yatırımların Çok Daha Hızlı Geri Dönüşleri Olduğunu Gördük
Organizasyon şemasını ekip lideri 7-10 kişiye, grup lideri 5 ekip liderine, şef lider ise 5 grup liderine bakacak şekilde güncelleyince şirkette onlarca lider ihtiyacı olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Serhat Volkan Akpınar, “Bu ihtiyacın sonunda biz de Mavi Yaka Gelişim Akademisi’ni kurduk. Sürekli ve küçük adımlarla iyileştirme yaklaşımını temel alan organizasyonel dönüşüm ihtiyacı ve bu yaklaşımı destekleyecek yetkin, motive, aidiyeti yüksek, katılımcı ve performansı başarıya yönlendiren liderler yetiştirme amacı ile yola çıktık. Lider özelliği olan mavi yakalıları tespit edip eğitime tabi tuttuk. Akademi açıldığından beri 391 katılımcıya 115 günde 25 bin 608 saat eğitim verdik. Akademi ilk mezunlarını verdi ve atamaları yaptık. Tekrar sahaya kulak verdiğimizde geri dönüşler oldukça pozitif oldu. Ek olarak, bu ekiplerin çalışmaları sonrası, kısa vadede sadece verimsizliklerin iyileştirilmesi ile bile toplamda 180 bin Euro’luk tasarruf sağladık” dedi.