Kocaeli Sivil İnisiyatif platform üyeleri Atatürk ün naşının İstanbul’dan İzmit’e getirilişinin 75. yıl dönümü etkinliğinde bir araya geldi.
Kocaeli sivil inisiyatif platformu tarafından Atatürk’ün naşının İstanbul’dan İzmit’e Yavuz zırhlısı ile getirilip bir kaç saat gar binasında bekletildikten sonra trenle Ankara etnografya müzesine götürülüşünün 75. yılı nedeniyle düzenlenen panel önceki akşam gerçekleşti. KYÖD sosyal tesislerinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü platformun başkan yardımcısı Numan Gülşah yaptı. Anma programına; İzmit Belediye başkanı Dr. Nevzat Doğan, KYÖD Başkanı Haşmet Belen ve siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. Panele konuşmacı olarak; dokümantasyon merkezi başkanı Müzeyyen Ünal, Ulusal Eğitim derneği başkanı Ertuğrul Kazancı ve KYÖD adına Yavuz Ulugün katıldı.
Etkinlikte söz alan İzmit belediye başkanı Nevzat Doğan, “Atatürk ün naşının ilimizden geçişinin 75. yılındayız. Bu ulusa önderlik etmiş, kurtarmış bir liderin ölümü de herkese büyük üzüntü oldu. Rahmet ve minnetle anıyoruz. Atatürk’ü anlamak lazım. Kimin Atatürk’ü ne kadar çok sevdiği önemli değil. Hepimizin Atatürk ün hedef gösterdiği çağı yakalamamız gerek. Daha sağlam ellere nasıl teslim ederiz bu doğrultuda hareket etmek lazım” dedi.
Dokümantasyon merkezi başkanı Müzeyyen Ünal ise, “Fotoğraflar ve belgeler ile tarihi yaşatıyoruz. Atatürk ün trenlerini düşünerek çalışma yaptım. Atatürk her seferinde İzmit’e trenle geldi ve gitti. Demiryolu İzmit halkının can damarıdır. Trenin bugüne kadar kenti rahatsız ettiğini duymadım. Demiryolu artık kıyıdan ve nostaljiden uzak bir yapı haline geldi. Atatürk 16 Ocak tarihinde Cumhuriyetin kuruluşunun sinyalini de burada verdi. 1927 öncesinde kullandığı trenler ne oldu bilmiyoruz. Ama 1927 yılından sonra kullandığı trenler çeşitli illerde sergileniyor” dedi.
Konuşmaların ardından Atatürk ü son gören İzmitliler Cahit Değer (83) ve Resmiye Çetin (87) çocuk oldukları dönemde Atatürk’ün naşını demir korkuluklar arasında izlediklerini aktardılar. Resmiye Çetin’in okuduğu şiir büyük alkış topladı. Çetin, “Atatürk; Vatan, namus, hak ve millet, kurulacak olan Cumhuriyet’e önem verirdi. Atatürk ben düşmeyeyim diye beni boynumdan tutmuştu. O günü hiç unutmam. Biz ne Atatürk ten vazgeçeriz, nede Cumhuriyetten” dedi.
Panelin sona ermesinin ardından ilerleyen saatlerde katılımcılar Atatürk Heykeli’nin önünde toplanarak Ata’yı bir kez de burada andılar. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Numan Gülşah, bu programın yedincisini gerçekleştirdiklerini bundan sonra da devam ettireceklerini belirterek, İzmit halkının Ata’ya sözü adlı andı katılımcılarla birlikte okudu.