Vergi matrahındaki artışlar nedeni ile vergi tarifesinden kaynaklanan fazla vergi kesilmesi çalışanlar açısından sorun olmaktadır.
Ocak ayında aldığı maaş ile yılsonlarına doğru aldığı maaşta önemli farklılıklar oluşmaktadır.
Bir çalışan bir takvim yılında iki ayrı iş yerinden ücret alıyorsa vergilemede matrahlar birleştirilmez. Her iki yerde de vergi kesintisi %15’ ten başlar. Birden fazla işyerinden ücret alan çalışanların, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplam vergi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2018 yılı için 34.000,00 TL) aşmaması durumunda beyan tabi değildir. Bu konuda 160 seri nolu gelir vergisi genel tebliğinde geniş açıklamalar bulunmaktadır.
Atanan memurlar açısından durum
Bir bakanlık bünyesinde çalışan bir memur, bir başka kamu kurumuna atandığında, ilk çalıştığı kurum, nakil bildirim formuna gelir vergisi matrah toplamını da yazmaktadır. Atandığı kurumda bu matrah üzerinden vergi kesintisine devam etmektedir.
Yukarıda yaptığımız açıklamalara göre bu uygulamanın yanlış olması gerekmektedir. Zira yeni göreve başlanılan kurum ikinci işveren konumunda olup, bu yeni kurumda vergi hesabının vergi tarifesindeki ilk dilim olan %15 ten başlatılması gerekir.
Örnek olarak bir memurun bir kamu kurumundan bir diğer kamu kurumuna 8. Ayda atandığını varsayalım ve sekiz aylık gelir vergisi matrahının da 30.000,00 TL olduğunu düşünelim. Memur yeni işyerine 9. Ayda başladığında Eylül ayının vergilendirilmesinde matrah (0) kabul edilip %15’ ten başlatılması gerekir.
Oysa uygulamada eski matrah olan 30.000,00 üzerine ilave edilerek vergilendirilme yapılmakta ve memur 10. Aydan itibaren ikinci dilimden vergilendirilmektedir. Böylece memur üç ay süre ile %5 daha fazla vergi ödemek durumunda kalmaktadır.
Yıl içinde atama yaşayan memurların bu konuda çalıştıkları kurumu uyarmasını öneririz.