Birleşik Haziran Hareketi’nin laik ve bilimsel eğitim için yaptığı boykot çağrısından sonra tutuklama kararı alınan Haziran Hareketi’nin çağrıcılarından olan Buğra Aydoğdu’nun tutuklanma kararına Av. Yüksel Genç itiraz etti.
TUTUKLU YARGILAMA YASALARA AYKIRI”
Genç açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “5237 sayılı TCK 299. md düzenlenen Cumhurbaşkanına hakaret suçu 1 ile 4 yıl arasında hapis cezası verileceği belirtilmektedir. Doğal olarak sabıkasız olan müvekkilime verilebilinecek ceza 1 yıl hapis cezasıdır. Yürürlükte olan yasalar kapsamında bir yıl ve altındaki hapis cezalarının yasada sayılan istisnalar dışında infaz edilmeyerek denetimli serbestlik hükümleri uygulanacaktır. Yani netice olarak müvekkilimin suçu yargılama neticesinde sabit olsa dahi cezaevine girmeyecektir. Sucu sabit olsa dahi cezaevine girmeyecek bir suçlama nedeniyle tutuklu yargılamasını hiçbir hukuki gerekçeye dayandıramazsınız.”
“SERBEST BIRAKILMALIDIR”
Mahkemelerin görevinin devleti veya kişileri korumak değil yasaları adil bir şekilde uygulamak olduğunu, yasa önünde eşitlik ilkesi gereğince ve İnsan hakları sözleşmesi ile Evrensel insan hakları sözleşmeleri kapsamında ifade özgürlüğü sınırları içerisinde sayılması gereken eylemlerden dolmayı gözaltı ve tutuklama yapılması yürürlükteki yasaların ihlali anlamına geldiğine dikkat çeken Av. Genç itiraz dilekçesinde “mahkemeler kararlarını verirken vicdanları ve yasalar ile bağlı sayılmalı yürütmenin yargı üzerinde kurduğu açık ve kapalı baskılara boyun eğmemelidirler. Unutmayalım ki adalet herkesi lazım olacaktır.Bu hukuksuzluğa son verilmesi yargının üzerindeki baskının kaldırılması ve mahkemelerin adil ve hukuka bağlı kararlar vermesi dileğimle başta müvekkilim olmak üzere hukuka aykırı şekilde tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını saygılarımla arz ederim” dedi.