Özdilek

Eğitim

AVRUPA EKONOMİLERİ YOL AYRIMINDA

Financial Times’a göre dünyanın en iyi işletme okullarından olan IE Business School’un öğretim üyelerinden Prof. GayleAllard, Türk iş dünyasıyla buluştu.

27 Şubat 2013 Saat: 12:00
AVRUPA EKONOMİLERİ YOL AYRIMINDA
AVRUPA EKONOMİLERİ YOL AYRIMINDA

ProfAllard’a göre Avrupa devletleri ekonomik birlikteliklerinin devamı için bir şekilde ortak kararlar alıp aralarında bir destek mekanizması oluşturmalılar.

 

The Economist IntelligenceUnit için Ekonomi Araştırmaları yapan Prof. GayleAllard, 26 Şubat Salı akşamı CeylanIntercontinental Otel’de düzenlenen Master Class etkinliğinde iş dünyasının ve basının Avrupa ekonomileri üzerine sorularını yanıtladı.Son dönemde Avrupa ekonomilerindeki işsizlik ve sosyal devlet politikalarıbağlamında çalışmalarıyla ses getiren Profesör,Avrupa devletlerinin çok ciddi ulusal problemleri olduğunu belirtti. Bu problemlerin ortak yönünün nüfusun yaşlanmasından kaynaklandığını dile getiren Allard, yaşlanan nüfusun erken emekliliği artırdığını bunun da çalışan nüfusun oranını azalttığını söyledi. Bu sarmala giren ekonomilerin sosyal politikalar konusunda reform yapmakta zorluk çektiğine işaret eden Profesöre göre, bu durum ulusal ekonomilerin problemlerini kısa vadede aşmalarını güçleştiriyor.

 

İyilerden kötülere bir transfer mekanizması şart

Demokratik sistemlerde siyasi iradelerin popülist yaklaşımlardan kendilerini yalıtmalarının zor olduğunu söyleyen Allard, para politikalarının da bu krizleri aşmanın önünde önemli bir engel olduğuna dikkati çekiyor: “İspanya ciddi bir resesyonda...Daha fazla ihracat yapması lazım ama maalesef devalüe edecek bir yerel parası yok. Zor durumdaki diğer Euro ekonomileri için de bu durum geçerli...Bir şekilde yapısal bir transfer mekanizması oluşturmazlarsa bu birlik toparlanamaz.Avrupa küçük bir grup,bir araya gelip bir karar verebilirler. Mesela bir vergi oluşturulabilir. Bu para iş, eğitim veya yoksulluk programlarına aktarılabilir. İyi olan ekonomilerden kötü olanlara kaynak aktaracak böyle bir transfer mekanizması yaratılabilir ve bu işe de yarayabilir.”

 

Borçlar silinebilir mi?

Sıkıntılı olan ekonomilerdeki borçları azaltmanın kısa vadede çözümünün zor olduğunu düşünen Profesör Allard, Avrupa’da tahvil piyasalarında zor günlerin daha çok yaşanabileceğini söylüyor. Belki bir noktada borcun silinmesi gibi yollara başvurulabileceğini dile getiren Allard,aksi taktirde İspanya veya İtalya’nın sadece kemer sıkarak çözüme kavuşmasına pek ihtimal vermediğini düşünüyor.“İspanya ekonomik darboğazı aşmak için çıktığı yolun yarısını aştı. Tabii bazı limitleri de var bu yolda. Mesela maaşlarda kesintiye gitmeniz zor. Ama üretkenliği artırabilirsiniz... Tüm bu çabaları olumlu sonuç verse de yapılanlar yeterli olmayabilir düzlüğe çıkmak için.”

 

Sosyal politikalar ve ekonomik toparlanma

Prof. Allard, Avrupa’da –başta Almanya ve Fransa olmak üzere- işsizliğin giderek arttığı bir dönemderefah devleti politikalarının istihdama etkisi üzerine yaptığı araştırmaları da programda paylaştı. Avrupa ülkelerindeki sosyal politikaların ve göçlerin; iş piyasasında verimlilik ve istihdamı nasıl etkilediğine yönelik tespitlerini aktaran Profesör, Avrupa ekonomilerin geleceği üzerine önemli noktalara işaret etti.OECD ülkelerindeki çalışanları koruyucu yasaların 1950’den bu yana hangi ülkede yeni istihdamı ve işsizliği nasıl etkilediğini izleyen bir gösterge geliştiren Prof. Allard, bu çalışmasıyla farklı ülkelerin önümüzdeki dönemki işsizlik oranlarına ışık tutacak bir projeksiyon sağlıyor.

 

Prof. GayleAllard hakkında

Aslen Kaliforniya’lı olan GayleAllard, kariyerinin büyük kısmını Avrupa’da özellikle de İspanya’da geçirmiş bir ekonomi profesörü… 2008 yılından bu yana IE University’de Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımcısı... Ekonomiden tarihe geniş bir yelpazede akademik çalışmaları bulunan Allard, özellikle işgücü piyasaları ve kalkınma konularında uzmanlığı ile tanınmaktadır. Son dönemde yaşanan finansal krizlerle Avrupa ve Amerika’da derinden tartışmaya açılan bu konularda referans isimlerden birisidir. Uluslararası medyada sıkça görüşlerine başvurulan bir sima olan Allard, üniversite dışında JP Morgan veThe Economist için araştırmalar kaleme almaktadır. İyi derecede İngilizce, İspanyolca; orta derecede İtalyanca ve Portekizce bilen profesörün beş çocuğu var.

Ayrıntılı bilgi için http://www.ie.edu/business-school/faculty-research/faculty/gayle-allard

 

 

IE Business School hakkında

Madrid’de 1973 yılında Instituto de Impresa adıyla kurulan IE Business School bugün özellikle işletme ve finans yüksek lisans programları ile dünya çapında haklı bir üne sahiptir. Financial Times’a göre en rekabetçi MBA programlarını bünyesinde barındıran bir kurum olan IE Business School, Forbes Dergisi’ne göre dünyanın en iyi 3. MBA programını yönetiyor. Executive MBA programı 2010 yılında The Economist tarafından en iyi yöneticiler için işletme yüksek lisans programı seçilen okulun Master in Finance programı ise Financial Times tarafından 2011 yılında en iyi 2. finans uzmanlık programı olarak duyuruldu.

Her yıl 88 ülkeden iki bine yakın kişinin tercih ettiği IE Business School’da akademik kadronun yarıya yakını İspanya dışı kökenli. Okulun 102 ülkeye yayılmış 40 bin kişiye yakın bir de mezun ağı bulunuyor.

Ayrıntılı bilgi için www.ie.edu/business-school

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat