Değerli okurlar bu yıl biraz uzun tatil yaptım. O nedenle yazılara bir süre ara verdik.
Ara verdiğimiz süre içinde o kadar ilginç olaylar oldu ki hangisini paylaşalım derken, son anda ihracatçılarla ilgili alınan karar gündeme bomba gibi düştü.
İhracat bedellerinin %80’i tl’ye dönüşecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğine göre Türkiye’deki döviz varlığını artırmak için ihracatçı firmalara ihracat bedellerinin en az yüzde 80’ini Türkiye’deki bankalara yatırma zorunluluğu getirildi. Uygulama 6 ay boyunca geçerli olacak.
Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçmeyecek. Söz konusu bedellerin en az yüzde 80’inin bir bankaya satılması zorunlu olacak.
İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumlu tutuldu. İhracata aracılık eden bankalar ihracat bedellerinin yurda getirilmesini ve satışının yapılmasını izlemekle yükümlü olacak.
İşlemler hazinece incelenecek
Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla; 100.000 doları aşmamak üzere mücbir sebeplerin varlığı dikkate alınmaksızın beyanname veya formda yer alan bedelin yüzde 10’una kadar eksiği olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın, tebliğle belirlenen mücbir sebeplerin varlığı halinde ise 200.000 doları aşmamak üzere, beyanname veya formda yer alan bedelin yüzde 10’una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilmek suretiyle kapatılacak.
Tebliğ kapsamında 200.000 doları veya eşitini aşan eksiği olan açık hesaplara ilişkin terkin talepleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılacak.
Bunun sonucunda ne olur?
Bilindiği üzere Türkiye’nin ürettiği ürünlerin ihracatının hammaddesinin çok büyük bir oranı ithal edilmektedir. İhracatçı böylesine oynak bir piyasada ihracatının %80’inin TL’ye dönüştürdüğünde, yeni bir üretim için yapacağı ithalatı yüksek kur üzerinden yaparsa ve süreç 6 ay devam ederse ihracatçının zararı doğması durumunda bu firmalar buna dayanabilecek mi? Diğer bir durumda, yayınlanan tebliğde “…ihracat bedelinin en az %80’inin Türkiye’deki bankalara yatırma zorunluluğu…” getirilmektedir. Yani ihracatın % 80’inin bankaya satılmasından direk olarak TL’ye dönüşümü mü anlaşılacağı açık değil. Doları satıp, Euro almak mümkün mü? O açık değil. Ama genel anlayış TL’ye çevirme yönünde olduğu görülüyor.
Birde bu kanunun KDV iade hususu var. Çünkü işlemlerin incelenmesi hazineye verilmiş. İhracatçıya seni incelemeye aldık bu süre içinde KDV iade tutarının bekletilmesi ve ödenmemesi gündeme gelirse sonuçlar gerçekten çok ağır olur diye düşünüyoruz.
Bu kararın uygulanması çok nazik bir husustur. Umarız endişelerimiz yersiz olur. Yoksa kaş yapalım derken gözden olunabilir.
Gecikme zammı yıllık %24 oldu
05.09.2018 Tarihli resmi gazetede yayınlanan 62 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile önceden aylık 1,40 yıllık %16,8 olarak uygulanan amme alacaklarına ilişkin gecikme zammı oranı aylık %2 yıllık %24 olarak uygulanacaktır. Günlük faiz hesabında gecikme zammı oranı (2/100/30 = 0,000667) olarak hesaplanacaktır.