Cumhuriyet Kadınları Çayırova Şube Başkanı Emine Özcan, AYM ‘nin resmi nikah olmaksızın sadece dini nikah kıyılmasını suç ve cezadan çıkartan düzenlemesinin vahim olduğunu ifade ederek,tepkisini dile getirdi.
Özcan yaptığı açıklamada, AYM’nin Cumhuriyeti devrimlerinin en önemli kıldığı medeni kanun yok sayılarak kadınlara ve medeni kanunun vermiş olduğu haklarına darbe vurduğunu, öncecilikli görevi ülkedeki tüm yasaların anayasaya uygun olmasını sağlamak olan bir yüksek kurumun bu düzenlemesinin anayasaya aykırı olduğunu ve AYM’nin görev ihlali yaptığını söyledi.
AYM kendi kurallarını inkâr etmiştir
CKD Başkanı Emine Özcan açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Laik rejim yüksek yargı güvencesini yitirmiştir. Ancak iki nikâh arasında çok büyük fark vardır. Kadınların ve çocukların miras hakları ellerinden alınmaktadır. Mustafa Kemal Atatük 89 yıl önce medeni kanunla kadını erkeklerle, eşit vatandaş olarak tanımlamış ve kanun önünde kadın erkek eşittir diyerek kadına insan olma hakkı vermiştir. Kadını kul köle olmaktan kurtardı.ve vatandaş konumuna yükseltti.
Buna izin veremeyiz
AYM ‘in bu düzenlemesi: Kadın ve çocukların ağır mağduriyetine yol açar. Eşitsizliği, cinsiyet ayrımını büsbütün artıracaktır. Kadın ve Çocukların ağır insan hakkı ihlallerine yol açacaktır. Çocuk gelinler artacaktır. Çok eşliliğe neden olacaktır. Türk iyedeki aile yapısı bozulacaktır. Kadınları karın tokluğuna köleleştirecektir. Erkek üç kez “boş ol “dediğinde kadın her türlü haklarından vazgeçebilerek kapı önüne koyulacaktır. CKD olarak buna izin vermeyeceğiz ve mücadele edeceğiz. CKD olarak AYM boş ol boş ol diyeceğiz.
Şerife Yiğit davasının kararını da hatırlatıyoruz
Sizi bu kanunu yok sayan zihniyetinize de şu örneği veriyoruz AYM üyelerine
AİHM’nin 2010 Şerife Yiğit davasının kararını da hatırlatıyoruz. “Resmi nikâhı mecbur kılan yasanın amacı aileyi korumaktır. Laik devlet olarak Türkiye dini nikâhı yasal nikâh olarak tanımamaktadır. Resmi nikâh dini nikâhtan önce gelir” diyerek…İmam nikâhlı Şerife Yiğit’e emekli aylığı bağlanamayışını haklı buluyor, imam nikâhı ile kadının miras hakkı bulunmadığının altını çiziyoruz. Bu konuda tüm kadınların duyarlı olması gerektiğinde haklarına sahip çıkmaklarını istiyoruz.”