Özdilek

Kültür/Sanat

Azerbaycan Derneği’nden Muhteşem Belgesel

YEDEP Projesi kapsamında, çekilen ‘Türk Dünyası’nda Âşıklar Belgeseli’nin galası, muhteşem bir organizasyonla gerçekleşti

4 Ağustos 2024 Saat: 00:31
Azerbaycan Derneği’nden Muhteşem Belgesel
Azerbaycan Derneği’nden Muhteşem Belgesel

Azerbaycan Derneği’nden Muhteşem Belgesel

Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi işbirliğinde gerçekleştirilen YEDEP Projesi kapsamında, çekilen ‘Türk Dünyası’nda Âşıklar Belgeseli’nin galası, muhteşem bir organizasyonla gerçekleşti

NHA/ÖZGEN SARIKAYA-KOCAELİ

Türk Dünyası ve Azerbaycan’a yönelik çalışmalarıyla öne çıkan Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği tarafından Türk kültürüne kalıcı iz bırakacak bir eser daha ortaya konuldu.

Başkanlığını Bilal Dündar’ın yaptığı Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği, daha önce de Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı ile 3 ve YEDEP kapsamında da 4 projeyi hayata geçirmiş ve çok sayıda dergi, kitap ve belgesel film yayınlamıştı.

3 Ağustos Cumartesi günü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Sivil Toplum Merkezi’nde galası  gerçekleştirilen ‘Türk Dünyası’nda Âşıklar Belgeseli’ ise hazırlık aşaması 6 ay ve montaj süreci 4 hafta süren bir projenin ürünü.

   

Türk Dünyası’nı Buluşturan Belgesel

Doğu Türkistan’dan Azerbaycan’a, Anadolu’ya ve Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyaya hitap eden âşıklık – ozanlık geleneğinin anlatıldığı belgeselde, Dede Korkut’tan günümüze uzanan binlerce yıllık süreç zarfında önemli olay ve kişiler de tek tek irdeleniyor.

54 dakika süren belgeselin yönetmenliğini, genç kuşak başarılı yönetmenlerden Soner Demirci üstlendi. Melekler Prodüksiyon tarafından çekilen belgeselin ise Genel Sanat Yönetmenliği’ni Alptekin Cevherli yaptı.

Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülşen Erdal ve Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kenan Göçer’in de akademik destek verdiği belgesele çok sayıda, halk ozanı ve halk şairi de katkı sağladı.

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Balkanlar’daki âşıklık geleneği hakkında arşiv görüntüleri ile örnekler de sunulan belgesel, 4K formatıyla yayınlandı.

 

Yoğun Bir Katılım Vardı

AK Parti Kocaeli İl Başkan Vekili Şeyhmus Sayan, CHP İl Başkan Yardımcıları Kutlay Dursunoğlu ve Tülin Keçeci Güngör, DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanı Yunus Katı ile çok sayıda STK’nın Başkanı ve temsilcisinden oluşan 120’den fazla özel konuk iştirak etti.

Gala sonunda belgesele emeği geçen sanatçılara, akademisyenlere ve prodüksiyon ekibine birer teşekkür plaketi takdim edildi. Bu kapsamda seslendirmeyi gerçekleştiren Ayhan Acar’a, Akademik katkı sağlayan Doç. Dr. Gülşen Erdal’a ve Doç. Dr. Kenan Göçer’e, Uzman Tarihçi Salih Sarıçalı’ya, Yönetmen Soner Demirci’ye, halk âşığı ve şairleri Nejdet Kuyumcu’ya, Zeki Akalın’a, Mustafa Dursun’a, Dede Hilmi Yıldız’a, TOYŞAD Başkanı Gökalp Şentürk’e, protokol tarafından plaketleri takdim edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın ve Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Kadir Çetin’in plaketleri ise vekâleten temsilcilerine takdim edildi.

Ayrıca Melekler Prodüksiyon tarafından Türk Kültürü’ne sağladıkları katkılar nedeniyle de Kocaeli Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi Derneği Başkanı Bilal Dündar’a ve Koordinatörü Revasiye Cevherli’ye de birer teşekkür plaketi takdim edildi.

Gala programı resmi kapanış sonrası, kent entellektüellerinin kendi aralarında sohbetleriyle devam etti.

  

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat