HRİSTİYANLIK dinini seçtiği için 4 Aralık 235 yılında babası Dioskuros tarafından başı kılıçla kesilerek öldürüldüğü rivayet edilen Santa (Azize) Barbara, İzmit'te hapsededildiğine inanılan kulede düzenlenen ayinle anıldı.
HRİSTİYANLIK dinini seçtiği için 4 Aralık 235 yılında babası Dioskuros tarafından başı kılıçla kesilerek öldürüldüğü rivayet edilen Santa (Azize) Barbara, İzmit Bağçeşme'de hapsededildiğine inanılan tarihi kulede düzenlenen ayinle anıldı. İzmit Bağçeşme'de bulunan ve burada hapsedildiğine inanılan tarihi kulede düzenlenen ayini, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Athenagoras Kidonion ve papaz Dimitri Mayoğlu yönetti. Tören için İstanbul’dan Opus Turizm Firması ile 3 otobüsle yaklaşık yüz Hıristiyan, İzmit'e geldi. Hıristiyanlar, Santa Barbara anısına dualar okuyarak günün tarihi ve manevi anlamını dinlediler. Tarihin tekerrürünün devam ettiğini ve insanların dinlerinden ve inançlarından dolayı her dönemde eziyet çektiğini dile getirdiler. Ayini yöneten Athenagoras Kidonion, "Azize Barbara bizim için çok önemli bir aziz. Hıristiyanlığın ilk yıllarında ve yasaklı olduğu dönemde yaşamış ve Hıristiyanlık uğruna şehit edilmiş bir azize. Ben şahsım ve temsil ettiğim kurum Fener Rum Patrikhanesi adına bu organizasyonla bu duayı geçekleştirmemizde emeği geçen herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Bizim için gerçekten geçmişte atalarımızın da yaşadığı topraklara geri dönüp bu duayı gerçekleştirebilmek gerçekten çok önemli" diye konuştu. Ayin sonrasında konuşan Çevre ve Kültür Derneği'ni Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli İl Temsilci Numan Gülşah, "1781 yıl önce burada hazin ama inancın kararlılığını gösteren çok önemli bir olay yaşandı. Hristiyan inancını kabul eden, tek bir Allah vardır diyen Barbara,Roma Valisi olan Marthanous'un, Roma Mahkemesi kararını uygulaması için babasını zorlamasıyla, babası Dioskurus tarafından burada başı kesilerek bir infaz yapıldı. Tek bir Allah inancının 1781 yıldır dünya üzerinde hüküm sürmesini yankılanmasını sağlayan, bu kadar önemli bir inancın yaşandığı bir yerde bulunuyoruz şu anda" dedi. Santa Barbara'nın hayatını anlatan 'Santa Barbara Nikomedya' isimli bir kitap yazan Türkçe öğretmeni ve roman yazarı İlhan Akın ise "17. romanım Santa Barbara. Romanımı İzmit'in tarihi coğrafyası ve dokusuyla birlikte işledim. Dolayısıyla hem İzmit için hem Hristiyan dünyası için Santa Barbara'nın çok önemli bir karakter olması sebebiyle en severek yazmış olduğum kitaptı" diye konuştu.
Katılımcılar broşür ve konuyla ilgili çeşitli dillerde kitap satın almak istediler. Ancak bu tarz bir turizm çalışması olmaması burukluk yarattı grup içinde. Gülşah ve KOÜ’nden Nicomedia uzmanları tarihi konularına, Fener Rum Patrikanesine bağlı kişiler dini konuları hakkında bilgiler verdi. Sosyolojik olarakta konu katılımcılar arasında sohbete neden oldu.
Ayin ardından katılımcılar KYÖD’de sohbet ve ardından canlı halk müziği ezgileriyle yemek yedi. Kaynaşma ortamı ve konuşmaların olduğu yemek sonunda Gülşah, Beyoğlu Santa Maria Kilisesi Pazazı olan Mayaoğlu’na Bahçecik eski Katolik Okulu Kilisesi’ne ait olan kopya çerçeveli resmi hediye etti. Anma gününde, Sosyal Elçiler sosyal projesinin Başkanı ve Yardımcısı, DSP İzmit İlçe Başkanı Hülya Yıldırım, MARSİAD Başkanı Bahri Odabaş, yazar İlhan Akın, gazeteci-yazar Veysel Kavrayan, Düzce’den araştırmacılar ve KOÜ’nden arkeologlar ve araştırmacılar, Santa Barbara belgesel filmini çekmeye başlayan gruba ait senarist ve yönetmeninin de olduğu İstanbul, Kocaeli ve ABD’den katılımcılar vardı.
Katılımcılar yemek sonrası pişmaniye, saray helvası, kestane şekeri almak için KYÖD’ün orada bulunan pişmaniyeciye akın etti. Hınca hınç dolan dükkan da herkes alışveriş kuyruğuna girdi. Esnaf oldukça memnundu. Adeta yetişmekte güçlük çektiler. Bu da gösterdi ki yaklaşık yüz kişilik bir grup bile taşıma yapan turizm firması, yemek yenen KYÖD, alışveriş yapılan esnaf memnun kaldı. Katılımcılar şehre ve esnafa ciddi katkıda bulundu. Bu tarz etkinliklere başka gözle bakmamız gerektiğinin de öncüsüydü. Değerlerimizi iyi pazarlarsak kalkınmamız sosyal ve ticari olarak gelişir.
Haber: Veysel Kavrayan