Kocaeli Sanayi Odası(KSO)’nın mart ayı toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Salonu’nda yapıldı.
Meclis toplantısına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katılarak konuşma yaptı. Vali Ercan Topaca, Milletvekilleri Zeki Aygün ve İlyas Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek ile KSO Meclis üyeleri toplantıda hazır bulundu.
İlimizin ekonomik durumuyla ilgili değerlendirmeler yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin en büyük 500 işletmesinden 92’sinin Kocaeli’de bulunduğunu, 2 bin 400 işletmeden 247’sinin yabancı sermayeli olduğunu hatırlattı, Kimya Sanayi’nin yüzde 27’si, Türkiye araç üretiminin de yüzde 32’nin Kocaeli’de gerçekleştiğini söyledi. Kocaeli’de 7’si aktif 13 Organize Sanayi Bölgesi, 3 Teknopark ve 2 Serbest Bölge ile doğal bir liman olan İzmit Körfezi’nde 34 liman ve iskele bulunduğunu belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalıştıklarını belirtti, Başbakan Yardımcısı Babaca’dan; Demiryolu liman bağlantı yolları, Üçüncü Köprü Otoyolu, Dördüncü demiryolu hattı, Güney otoyolu ve demiryolu, OSB ve otoyol bağlantılarının yapılması taleplerinden bulundu. Zeytinoğlu, bu yatırımları istemelerindeki amaçlarının 2023 hedeflerine ulaşmak için olduğunu söyledi. Derince Limanı için 25 firmanın talebine rağmen gerçekleşmediğini belirten Zeytinoğlu, Derince Limanı ile ilgili hazırladıkları raporu Başbakan Yardımcısına vereceğini açıkladı.
Sanayicilerle bir araya gelmekten mutlu olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa ve dünya ile entegre olmuş ülkemiz, ekonomik krizde kırılgan bir toparlanma olduğunu söyledi. Avrupa’nın kendileri için bir numaralı ihraç pazarı olduğunu, bu nedenle önemli olduğunu vurgulayan Babacan, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“- Avrupa’da sıkıntı olmaması, ekonomik olarak iyileşmesi bizim ekonomimiz üzerinde de olumlu etkisi olacaktır. Dünya ekonomisini de yakından takip ediyoruz. Türkiye’nin küresel ekonomiye nasıl bir bakışı var, gündemi nasıl oluşturacak beklentisi var. Türkiye olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ediyor. Genç ve kadınların iş gücüne katılmaları arttı. Son 4 yılda 6 milyon istihdam artışı var. Yüzde 10 işsizimizin olması işgücü piyasalarının yapısallığından kaynaklanıyor. ABD’de part- time çalışma olmasa, işsizlik yüzde 20’lerde olur. Büyüyelim ama bütçe disiplini ile büyüyelim.”
Çevrenin Kocaeli için çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Babacan, “Çok üretip, tüketelim, ama su kaynakları çevre, orman durumları nedir, hava kirliliği nereye gidiyor çok daha önemli. Büyüme adına, gelecek nesillere yaşanamaz kirli bir dünya bırakmamalıyız. Çevreyle dost büyüme modeli gerekiyor. Biz bu konularda dikkatli tutum içindeyiz.”diye konuştu.
Çok vergi toplayıp çok harcayan hükümet olmak istemediklerini belirten Babacan, şunları söyledi:
“- Enflasyondaki yükseliş; kur, enerji maliyetleri artışları ve işlenmemiş gıda ürünlerinden kaynaklanıyor. Ekonomide; siyasi istikrar son derece önemlidir. Hemen yanında güven unsurudur ve olmazsa olmazdır. Halk harcama, şirketler yatırım yapmazsa ekonomi duruyor. Ülkemizde güven ortamı korumak ve güçlendirmek hepimizin görevidir; zarar verecek her teşebbüsün önüne geçilmelidir. Yargının hızlı çalışması, tutarlı olması, Anayasa ve vicdani dengeye göre karar alınması gerekir, aksi halde güven ortamı zarar görür. Hedeflere ulaşmak için yargıya güven olması lazım. Son yaşadıklarımız maalesef böyle olmadığını görüyoruz. Gerçek anlamda hukuk devleti olmak, hukuku her alanda egemen kılmamız gerekiyor. Çeki düzen vermek gerekiyor, yargı reformunun ileri aşamasını gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bunlar, bizim için aciliyet taşıyan konulardır”