Biliyorsunuz; son zamanların en ilgi duyulan yerleşim alanlarından birisi Bahçecik, yani Başiskele ilçesi. Siyasi partilerin etkili simaları bile artık orada oturuyor.
Ama bu ilgi aynı zamanda ciddi bir inşaat rantı da oluşturuyor.
Bizde gelenektir, güzel olan ne varsa üşüşür ve tüketiriz.
Birçok turizm beldesi, hatta İstanbul böyle bozulmadı mı?
Betonlaştırdık gitti.
Artık eski hale getirilmesi çok zor.
Bahçecik daha da yeşillendirilmesi ve kirlilik yaratan etmenlerin yok edilmesi gerekirken aksine hızla betonlaşmaya başladı.
Sahil düzenlemesi eksikliklerine rağmen başarılı, ama o da çok eksik ve yetersiz kalıyor.
Çevrecilikle övünen büyükşehir belediyesi, artık askere de egemen olmasına rağmen iktidar İzmit’ten gelen sahil şeridinin Başiskele ile birleşmesini sağlamak için askeri tesisin önünden yolu tamamlayamadı.
Batıya doğru bulunan askeri tesisin de önünden yolu tamamlayamadı.
Batıya doğru askeri tesisten sonra orada bulunan makine kimyanın hurdalığı var.
Buradan metal artıkları ve cürufları zamanla denize sızıyor ve denizi kirletiyor.
Biliyoruz ki, en tehlikeli kirlilik de metal partiküllerinin verdiği kirliliktir.
15 yıldır orayı taşıyamayan belediyenin hiç olmazsa bu dönem bunun gündeme almasını ve taşınmasını sağlaması gerekir.
Arkasından da askeri tesislerden devamla sahil yönünü makine kimyanın da bulunduğu sahil şeridi dahil tamamen uzatması gerekir. Hedefin sahil şeridinin İzmit’ten Gölcük’e kadar uzatılması ve İzmit sahili ile Gölcük sahilinin birleştirilmesi olmalıdır.
Diğer konu meşhur Seymen Kışlasının bulunduğu alan.
Bu alanın da çocuk oyun sahaları, spor ve kültürel etkinliklerin yapılabildiği bir alan halinde Kocaeli’nin en büyük ve geniş parklarından birisi haline getirilmesi ve bunun da yeni dönem vaatleri ve işleri içersine sokulması, buranın inşaat rantı ve betonlaşmaya bulaştırılmaması gerekir.
Tabii artık Bahçecik’te yaşanmakta olan betonlaşmaya da son verilmesi gerekir.
Başarı ayrıntıda gizli.
Genel konuları tartışıyor ve konuşuyoruz.
Ama böyle önemli gibi gözükmeyen, küçük küçük işler gibi yapılan çalışmalarla Kocaeli’nin çok daha güzelleşmesi ve yeşilin yok edilmesinin önlenmesi mümkündür.
Bugünden önlem alınmazsa sonradan geriye dönüşün çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz.
Başiskeleli seçmenlerin bu tür taleplerde ısrarcı olmaları, tüm siyasi partilerin de gerek MKE hurdalığının taşınması konusunda ortak bir zemin oluşturması, gerek Seymen Kışlasının yeşil bir imara kavuşturulması, gerekse İzmit sahil şeridinin Başiskele sahilinden tamamlanarak Gölcük sahili ile birleştirilmesi ve bu sorunların da mutlaka gündemlerine alınması bir toplumsal sorumluluk gereğidir.
15 yıldır makine kimya hurdalığını oradan kaldıramayan, iki askeri tesisin önünden sahil yolu geçirmekten aciz bulunan bir belediye yönetimi ne iş yapar kardeşim.