Özdilek

Güncel

Bakü’de 4 şehidimiz var

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Edebiyat Bölümü Müdürü ve Yeni Yurt Mükafat (ödül) Komisyonu Başkanı Asif Rüstemli, 1918 yılında Azerbaycan’ın kurtuluş savaşında yer alan Türk askerlerinden 900 kişinin savaşta şehit düştüğ

26 Mayıs 2017 Saat: 11:19
Bakü’de 4 şehidimiz var
Bakü’de 4 şehidimiz var

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Edebiyat Bölümü Müdürü ve Yeni Yurt Mükafat (ödül) Komisyonu Başkanı Asif Rüstemli, 1918 yılında Azerbaycan’ın kurtuluş savaşında yer alan Türk askerlerinden 900 kişinin savaşta şehit düştüğünü, şehit düşen askerlerin içinde ise 4 şehidin Kocaeli’nden olduğunu belirtti

 

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. Yılı etkinlikleri kapsamında Türkiye’ye gelen konuklar arasında yer alan Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Edebiyat Bölümü Müdürü ve Yeni Yurt Mükafat (ödül) Komisyonu Başkanı Asif Rüstemli, 1918 yılında Azerbaycan’ın kurtuluş savaşında yer alan Türk askerlerinden 900 kişinin savaşta şehit düştüğünü, şehit düşen askerlerin içinde ise 4 şehidin Kocaeli’nden olduğunu belirterek şehitlerimiz hakkında bilgiler verdi.

 

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Edebiyat Bölümü Müdürü ve Yeni Yurt Mükafat (ödül) Komisyonu Başkanı Asif Rüstemli, Kocaeli Haberci’yi yaptığı ziyarette yaptığı açıklamada, “1918 yılının Mayıs ayında Nuri paşanın önderliğinde Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan’a geldi. 15 eylül 1918’de 1918 başkent Bakü’nün Ermeni, Taşnak ve Bolşeviklerden temizlenmesi için savaştı. Bu savaşta Azerbaycan düşman işgalinden kurtulurken Bakü’de Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. 1918’deki savaşa Türkiye’den gelen askerler de vardı. Türkiye’den gelen askerler içinde 900 kişiden fazlası Azerbaycan’da şehit olmuştur. O şehitlerin içinde Kocaeli’den 4 kişi var.

Bu şehitlerden biri 29 yaşında Mustafa oğlu Bunlara İsmail Kuruoğulları. Kocaeli’nin Kandıra İlçesi Akçaova Öğümcü Köyü’nden.

 

Bir diğer şehit yine 29 yaşında Mehmet Kadiroğlu. Kocaeli’nin Gölcük İlçesi  Değirmendere Beldesi’nden. Bu şehidimiz Akdaş Rayonu’nda defnedilmiş durumda.

 

Bir başka şehit Recep oğlu Mehmet Çuhadar. 24 yaşında Kocaeli’nden. Bu şehit Bakü’de hastalanmış ve vefat etmiştir.

 

Son şehit ise Hüsnü oğlu 24 yaşındaki Osman’dır. Bakü’de şehit olmuş. Mezarı Bakü’de Anıtkabir’dedir.

Bu şehitler hakkında yetkililerden bilgi almaya çalıştık. Yetkililerin bu şehi,tler hakkında bilgi almak istiyorlarsa bizimle irtibata geçebilirler. Şehitlerimizin ailelerini bulmak istiyoruz. Bu konuda yapılacak yardımlara şimdiden teşekkür ediyoruz” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat