Ekonomi

BANKALAR REKABET KURULUNDAN ANLAYIŞ BEKLİYOR

Faizleri birlikte belirlemek ve ihalelere danışıklı teklif verme gerekçeleri ile 12 banka hakkında açılan soruşturmada sözlü savunmalar alınırken, bankalar suç oluşturabilecek unsurların kriz dönemine ait olduğu ve cezanın ekonomik isti

25 Şubat 2013 Saat: 22:15
BANKALAR REKABET KURULUNDAN ANLAYIŞ BEKLİYOR
BANKALAR REKABET KURULUNDAN ANLAYIŞ BEKLİYOR

Rekabet Kurulu’nun faizlerin birlikte belirlenmesi, ihalelere danışıklı teklif verme ve ürünler hakkında birlikte karar alma gerekçeleri ile 12 banka hakkında açtığı soruşturmada sözlü savunmalar alınıyor. Suç oluşturabilecek unsurların 2008 yılı kriz döneminde ait olduğunu öne sürerek, Rekabet Kurulu’nun hoşgörülü yaklaşılması gerektiği ve muhtemel para cezasın Türkiye’de ekonomik istikrarı bozabileceği argümanlarını öne süren bankalar, ceza verilmemesini, verilecekse de düşük tutulması talebinde bulunuyor. Rekabet Kurulu’nun bankaların 2012 yılı bilançosu üzerinden değerlendirme yaparak yasaya göre cironun yüzde 10’una kadar ceza verebileceğini belirten ACTECON Rekabet ve Regülâsyon Danışmanlık firması ortağı Dr. Fevzi Toksoy, ancak şu ana kadar kurulun yüzde 6’nın üzerinde ceza verdiğine rastlanmadığını açıkladı. Toksoy ayrıca, soruşturma neticesinde eğer suç unsuru bulunursa, Rekabet Kurulu’nun önceki kararlarına paralel bir tutum sergilemesi durumunda, ceza rakamlarının yüzde 2”yi aşmayacağını ifade etti.

 

Rekabet Kurulu’nun bakış açısı değişebilir

 

Bugün savunması yapılan bankaların yoğun olarak bankacılık sektörünün rekabet kuralları karşısındaki özel durumuna gönderme yaptıklarını ifade eden Fevzi Toksoy, “Bankaların bu ısrarlı yaklaşımı Rekabet Kurulu’nun sektöre yönelik bakış açısını netleştirmesi gibi bir beklentiye yol açmıştır” dedi. Bankaların kriz sürecini öne sürerek Rekabet Kurulu’ndan hoşgörülü yaklaşmasını istediklerini belirten Fevzi Toksoy, “Bütün sektörü etkileyen olağan dışı bir durum olması, kurumun şirketleri otomatik olarak haklı görmesine ve ceza vermesinde geri durmasına yol açmaz. Dolayısıyla Rekabet Kurulu’nun Türk bankacılık sektörünün krizden nasıl etkilendiğini ve iddia edilen rekabet ihlallerinin krizin aşılmasında ne şekilde yardımcı olduğu konuları kararın değerlendirilmesinde önem taşıyor” dedi.

 

Kriz bahane edilemez

 

Bankaların kriz sürecini bahane ederek Rekabet Kurulu’ndan hoşgörü talebinde bulunduklarını açıklayan Dr. Fevzi Toksoy, “2008 yılında otomotiv sektörü de rekabet ihlali nedeni ile soruşturma süreci yaşamıştı. Otomotiv sektörün de kriz nedeni ile Euro’nun yükseldiği ve bu nedenle ihlallerin gerçekleştiği yönünde savunmalar yapmıştı. Ama bu söylemler ceza almalarına engel olamadı ve Rekabet Kurulu otomotiv sektörüne 270 milyon TL ceza kesti” dedi. Bankaların sözlü savunmada Rekabet Uyum Programı (RUP) yaptıkları ile ilgili söylemlerde de bulunduklarına dikkat çeken Fevzi Toksoy, “Rekabet Kurulu 2010 yılında RUP’u nasıl değerlendirdiğine ilişkin açıklama yapmıştı. Eğer bankalar aynı standartları sağlıyor ise, çok fazla korkmalarına gerek olmadığını düşünüyorum. Rekabet Kurulu sektör adına önemli bir karar verme aşamasında. Karar adeta sektör için bir dönüm noktası olacak” dedi.

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat