Özdilek

Güncel

Barajdaki su, geçen yıldan fazla

Kış aylarının hiç kar yağmadan, alışılmışın çok dışında kurak geçmesinin ardından bu yılın yaz ve özellikle sonbahar ayları için çok ciddi su sıkıntısından kaygı duyuluyordu.

1 Eylül 2014 Saat: 10:37
Barajdaki su, geçen yıldan fazla
Barajdaki su, geçen yıldan fazla

Ama hem yaz sezonunda yağan normalin üzerindeki yağmurlar, hem de İSU’nun aldığı doğru önlemler, kentimizin en azından şimdilik susuzluk sorunu yaşamayacağını gösteriyor.

BARAJDA 25 MİLYON METREKÜP

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, 28 Ağustos itibariyle Yuvacık Barajı’nda 24 milyon 760 bin metreküp su rezervi bulunduğunu açıkladı.  29 Ağustos 2013 tarihinde, yani geçen yıl aynı gün Yuvacık Barajı’ndaki su miktarı 21 milyon 590 bin metreküp, yani bugünkünden yaklaşık 4 milyon metreküp daha az su vardı.

TÜKETİM AZALDI

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli’de günlük ortalama 390 bin metreküp su kullanıldığını, kente dağıtılan suyun 190 bin metre küpünün Yuvacık Barajı’ndan, 120 bin metreküpünün Sapanca Gölü’nden, 80 bin metre küpünün de yeni açılan kuyulardan temin edildiğini söyledi. Geçen yıl bu dönemde Kocaeli’de günde 440 bin metreküp su kullanılıyordu. Yani halka yönelik uyarıların işe yaradığı,  günlük su tüketiminde de 50 bin metreküplük bir azalma olduğu ortaya çıktı.

YALOVA’YA SU VERİYORUZ

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Sapanca Gölü’nden su çeken 4 pompadan 2’sini devre dışı bıraktıklarını da açıkladı. Son günlerde Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi de İSU ve Tüpraş’ın su çekişinin azalmasıyla yükselmeye başlamıştı. Bayram, çok büyük su sorunu yaşayan komşu kent Yalova’ya günde 10-15 bin metreküp su verdiklerini, bu suyun parasını Yalova Valiliği’nden aldıklarını açıkladı.

YILSONUNA KADAR SORUN YOK

Bugün itibariyle önümüzde duran tablo, ilimizin en kötü koşullarda bile, en azından yılsonuna kadar su sorunu yaşamayacağını gösteriyor. Kuraklığın etkisiyle susuzluk sorunu açısından en korkulan aylar, ekim-kasım aylarıydı ve bu dönemi sıkıntısız geçireceğiz. Önümüzdeki kış havalar normal gider, kar yağışı olursa zaten sorun da bitmiş olacak. Genel Müdür Bayram, son 5-6 aylık dönemde yer altı kuyuları ve arıtma tesisleri için 87 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını, kuraklık dönemini çevre illere göre daha az sıkıntıyla atlatmakta bu yatırımların büyük rol oynadığını da açıkladı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat