26 Eylülde başlayan ve 29 Eylülde bitecek olan Sakarya Sapanca/Kırkpınar Sahilinde 40.000 m2 alanda devam eden , Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, sektörün bölgesel aktörleri tarafından bir çok kez masaya yatırılmış,
26 Eylül'de başlayan ve 29 Eylül'de bitecek olan Sakarya Sapanca/Kırkpınar Sahilinde 40.000 m2 alanda devam eden , Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, sektörün bölgesel aktörleri tarafından bir çok kez masaya yatırılmış ve sektör için bir fırsat, hatta bir gereklilik olduğuna kanaat getirilmesine sebep olan en önemli durumlardan biri oldu.
Sakarya ili Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Birliği, S.S Sapanca İlçesi Merkezi ve Kırkpınar Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S Arifiye İlçesi Tarımal Süs Bitkileri Kalkınma Kooperatifi'nin girişimleri; Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sapanca Kaymakamlığı ve Sapanca Belediyesi, Arifiye Kaymakamlığı ve Arifiye Belediyesi'nin destek ve işbirlikteliği ile çalışmalar başarıyla devam etmektedir.
Bu yıl ilk kez düzenlenen Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, eşsiz bir doğa ile iç içe İstanbul ve Anadolu'nun buluşma noktasında, üretim sahalarının ve ulaşım imkânlarının hemen yanı başında merkezi bir noktada konumlanıyor. Festival süresince; çalı ve ağaç grubu süs bitkisi üreticileri, bitki besleme ve ilaçlama tedarikçileri, sulamacılar, aydınlatmacılar, saksı üreticileri, tasarım ve uygulama ofislerini içeren katılımcı profilinin; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, büyük ölçek yapı şirketleri, peyzaj mimarları ve öğrencilerden müteşekkil iç pazar tüketici odakları ile Azerbaycan, Türkmenistan, İran, BAE ve Katar gibi ülkelerden dış pazar tüketici odaklarının buluşturulması hedefleri başarıyla gerçekleşmektedir.
Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, katılımcı ve ziyaretçilerin maksimum konfor ve ticari faaliyette bulunabilmesi için doğal çalıştay alanları, konferans ve toplantı salonları ve seminer alanları ile üretim sahaları ve festival alanı içerisinde ring seferleri düzenlenerek doğrudan pazar tanıtım imkanına olanak sağlandı.
Komşu şehir Kocaeli'nden de festivale bir çok katılımcı katıldı. Kooperatiflerin önemi bu alanda da görülmekte olup, bunlardan nitelikli ve arza yönelik üretim yapan Başiskele Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'de festivalde göz doldurdu.
Başiskele Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Boyuneğmez; ''Bu festivale katılmaktan mutluyuz. Gelişen bir sektör olması bizi sevindirmekte. Diğer iller ve ülkelerden gelen konuk ve katılımcılarla bilgi alış verişleri, ticari bağlantılar yapıyoruz. Sektör hakkında gelişmelerden haberdar olduğumuz bu tarz fuar, festivallerin daha çok yapılması gerektiğini farkediyoruz, farkettik. Ekonomide ki sıkışmalar sebebiyle duraksayan piyasa bu tarz etkinliklerle doğrudan ve dolaylı canlanmakta bu da bize umut olmaktadır. Hareket olan yerde berekt vardır düsturu bizi ateşlemektedir. Elbette ki sektörel sıkıntılar mevcut ama festivalde kendimizi pazarlamak için fırsatlar yaratılıyor. Sektörün yöneticileri eksiklikleri, faydaları, zararları görerek hareket etme kabiliyetlerini daha iyi sağlayacaklardır. Kooperatif olarak Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali'ne katılmak, Kocaeli'nin bu alanda da ne kadar gelişmiş ve üretime katkısının olduğunu göstermek için bizlere bir fırsat olmuştur. Bize her zaman destek olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yaptığımız çalışmalarla övünmektedir. Bizde bu çalışmaları dahada nitelikli yapmak ve kendimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Farklı illerde fuar ve festivallere katılarak üretkenliğimizi paylaşıyor ve örnek gösteriliyoruz. Festival düzenleyicilerine, destekçilerine, üyelerime, üreticilerimize teşekkür ediyorum'' dedi.
Haber: Veysel Kavrayan