Başkan Bulut, Hisarcıklıoğlu ile birlikte Berlin Programını tamamladı
Başkan Bulut, Berlin Programını tamamladı
Başkan Bulut, Hisarcıklıoğlu ile birlikte Berlin Programını tamamladı.
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Almanya- Berlin Programı’nda eşlik etti. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) 14. Genel Kurulu’na katılan heyet, Türkiye’ye yatırım kararını politik nedenlerden dolayı askıya alan Volkswagen’i yatırıma davet etti
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Berlin’de gerçekleştirilen Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) 14. Genel Kurulu’na katıldı. Başkan Hisarcıklıoğlu’na Berlin programında Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut başta olmak üzere, Türk iş dünyasının temsilcileri de eşlik etti. Başkan Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, Berlin’de ilk olarak istişare ve bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Burada, Almanya temasları boyunca gündeme getirecekleri konuları belirleyen heyet, akabinde Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) 14. Genel Kurulu’na geçti.
‘Türk vatandaşlar köprü görevini üstleniyor’
Genel kurulda yaptığı konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin iktisadi boyutunun sağlam temele oturduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Almanya'nın, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı konumunda bulunduğunu ve Türkiye’deki en önemli yatırımcı ülke olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli insanların iki ülke arasında köprü görevini yerine getirdiklerine işaret ederek, “Onların, Alman toplumuna ve Alman ekonomisine entegre olmasıyla da gurur duymaktayız. Almanya’da 80 bin Türk girişimci, yıllık 50 milyar avro ciro yapmakta ve 500 bin istihdam sağlamakta” diye konuştu.
‘Kazan-kazan noktasında en önemli projelerinden birisi olacak’
Türkiye’de 7 bin Alman firmasının faaliyet göstererek 120 bin kişiye istihdam sağladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de Almanya'nın yatırımı 10 milyar avro civarında. Almanya'nın dış yatırımının 700 milyar avro olduğunu düşünürsek bugün bize gelen bunun sadece yüzde 1’idir. Bundan da şikayetçiyiz. Demek ki alacağımız çok mesafe var” değerlendirmesinde bulundu. Bugün Türkiye’ye yatırım yapanların yarının kazananları olacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Buradan Volkswagen’e bir çağrıda bulunmak istiyorum; bakınız Japonlar sıfır üretim hatasıyla araba üretme noktasında dünyada marka ülke. Toyota’nın Türkiye’de fabrikası var. Toyota’nın dünyadaki bütün fabrikalarında mukayese ettiğiniz zaman tek bir ülkedeki yaptığı üretim sıfır üretim hatasıyla. Oda Sakarya'daki, Türkiye’deki yapmış olduğu yatırım. Japonya’da bile hatalı araba üretiyorlar, Türkiye’deki üretilen ürün sıfır hata ile çıkıyor. Bu Türk işçisinin, Türk teknisyeninin de becerisini göstermektedir. Aynı zamanda dünyadaki bütün Ford fabrikaları içinde en verimli fabrika Kocaeli'ndeki Ford’un yatırımıdır. Volkswagen, Türkiye’ye yatırım kararı vermişti, politik nedenlerden dolayı herhalde askıda. Eğer Volkswagen Türkiye’ye yatırım yaparsa, hem Volkswagen, hem Almanya hem de Türkiye kazanacak. Kazan-kazan noktasında en önemli projelerinden birisi olacak. İnşallah bizler bu yılın sonunda nihai kararın olumlu çıkmasını bekliyoruz. Bu kapsamda buradan değerli dostlarımızın desteklerinizi de bekliyoruz.”
İşbirliğine hazırız
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da Türkiye ve Almanya’nın tarihi dostluğunu hatırlatarak, iki ülkenin coğrafi konumları, tarihi bağları ve ekonomik gelişimleri nedeniyle çıkarlarının karşılıklı olarak her zaman ticaret ve yatırımlar alanında yakın iş birliğini gerektirdiğini anlattı. Büyükelçi Aydın, iki ülke arasındaki sosyal bağlara değinerek, “Almanya ve Türkiye arasında 100’ye yakın kardeş şehir ilişkisi var. Bu konuda uygun fırsatlar mevcut. Hem büyükelçilik ve hem de 13 konsolosluğumuz sizlerle işbirliğine hazır.” diye konuştu.
ÜÇ AŞAMALI İŞ BİRLİĞİ
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rolf König de Türkiye’ye yatırım yapanın kazandığını belirterek, 1989’da Türkiye’de yaptıkları yatırımdan çok az ciro elde ederken bugün bu cironun 380 milyon avroya ulaştığını kaydetti. König, “1989’da yatırım amaçlı Türkiye'ye gittiğimizde, Almanlar niye gittiniz, ucuz iş gücü için mi gittiniz diye sordular. Almanlar bizi anlamamışlardı o zamanlar. Biz üç aşamalı bir stratejik hedefle Türkiye'de yatırım yaptık. İlk 5 yıl sadece Türkiye pazarı için ürettik. İkinci aşama olarak ülkedeki işletmelerimiz başka ülkelere ihraç etmeye başladı. Üçüncü aşama olarak da Türkiye'deki işletmelerimiz başka ülkelerde şirketler kurmaya başladı. Biz Türkiye'deki bu potansiyeli biliyorduk. Türkiye’de yatırım yapan kazanır. Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz. Artı değeri artırmak için yeni ürünler üretmek için çalışmalıyız. Türkiye’nin heyecanlı ve genç nüfusuyla bunu başaracağız" yorumunu yaptı. Türk Alman dostluğu için siyaseti konuşmadıklarının altını çizen König, “Bu iki ülkenin yararına siyaset değiş iş yaptık.” dedi.
‘Türkiye olmazsa olmaz’
Eski Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ise 2004’te AB’nin genişleme süreci sonuç raporunda, Türkiye'nin üyelik süreci görüşmelerinin devam ettirilmesini tavsiye ettiğini hatırlatarak, “15 yıl sonra bugün eğer Türk- Alman ilişkilerini düşündüğümüzde, Türkiye hiç şüphesiz ekonomik ve kültürel olarak Avrupa'nın vazgeçilmez bir parçasıdır. Hiç şüphesiz Batı ittifakının bir parçasıdır. Türkiye olmadan birliğin geleceği yok.” dedi.
‘Canlanma sürecinin tamamlanması gerekir’
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın eski Türkiye sorumlusu müsteşarı Oliver Wittke de etkinlikte söz alarak, Almanya ve Türkiye arasında geçen yıl ilişkilerin daha iyiye gitmesi için başlatılan sürecin devam etmesi gerektiğini söyledi. Almanya’da 3,5 milyon Türkiye kökenli insanın yaşadığını hatırlatan Wittke, “Bunlar iki ülke arasında köprü kurmaktadır. Buna bütün gücümüzle burada katkıda bulunmak istiyoruz. Hükümetler gelir geçer kalıcı olan ve köprüleri kuran insanlardır. İlişkileri siyasetçilere bırakmayın. Ön yargılarınız yıkılması için köprüleri kuran insanlara ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.
Başkan Bulut’tan değerlendirme
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte gerçekleştirdikleri Berlin programı hakkında değerlendirmelerde bulunan KOTO Başkanı Necmi Bulut, görüşmelerin önemine vurgu yaparak, “Birliğimiz, ülkelerearası ticari işbirliklerinin devamlılığı için önemli programlar düzenlemeye devam ediyor. Berlin Programı, Almanya’nın Türkiye’ye karşı uyguladığı çekimser yatırım politikaları üzerindeki kara bulutların dağılması adına oldukça önemliydi. Türkiye ile iktisadi ve gönül bağı bulunan Oda üyesi Alman iş insanlarının katkısıyla, bu sürecin lehimize tamamlanacağına yürekten inanıyorum. İki ülke karşılıklı olarak birbirine ekonomik faydalar sağlamaya devam edecek” dedi.