Hatay’dan İzmit’e dönen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Depremzede Destek Noktası olarak hizmet veren Yunus Emre Kültür Merkezi’nde depremzedelerle buluştu.
Başkan Hürriyet, İzmit’e gelen depremzedelerle buluştu
Yardım çağrısını yineleyen Başkan Hürriyet, “Bu süreç uzun ve zorlu bir süreç. Yaralarımızı hep birlikte, dayanışma ile saracağız” dedi
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremin ardından hemen afet bölgesine giden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet geçtiğimiz gün İzmit’e döndü. Önce belediye yöneticileriyle toplantı yapan Başkan Hürriyet ardından Depremzede Destek Noktası olarak hizmet vermeye başlayan Yunus Emre Kültür Merkezi’nde depremzedelerle buluştu. İzmit halkına destekleri için teşekkür eden Başkan Hürriyet yardımların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
“İZBAK canla başla çalışıyor”
Başkan Hürriyet açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: Öncelikle bütün ülkemize geçmiş olsun. 10 ili etkileyen deprem felaketinin üzerinden günler geçti. İlk günden beri ekibimizle birlikte deprem alanındaydık. Bölgede ne yapabiliriz diye yerinde keşif yaparak ihtiyaçlar doğrultusunda hızlıca hareket ettik. Yaklaşık bir hafta boyunca ekibimizle birlikte depremden etkilenen bütün illeri köylere kadar tek tek ziyaret ettik. Oradaki ekiplerimizi koordine ettik. Aşevimiz günde 20 bin adet 3 öğün sıcak yemek çıkarıyor. Arama kurtarma ekibimiz I.S.A.R grubuyla beraber Kırıkhan’da ciddi bir faaliyet yürütüyor. Canla başla çalışıyorlar.
“Bölgeye ilk ulaşanlardanız”
Fen İşleri Müdürlüğümüzün çalışanları, iş makinalarımız arama kurtarma ekiplerimize destek veriyor. İZBAK Kırıkhan’da, Aşevi ise Defne’de hizmet veriyor. Depremden en çok hasar alan ve yardımın geç ulaştığı bölgelerdi buralar. Kırıkhan’a ilk ulaşan ekip bizdik. Hiçbir görevli yoktu. Ciddi bir koordinasyonsuzluk ve kaos vardı. Çok şükür orada yaptığımız çalışmalarla hızlı bir şekilde enkazlara girdik. Bizden sonra başka ekipler de geldiler. Defne’de de aynı şekilde ciddi bir boşluk vardı. Gitmemizle beraber oraya daha fazla ekibin gelmesi sağlandı.
“Gönüllülere çok teşekkür ediyorum”
Orada çalışmalar sürerken burada da çok ciddi bir yardım kampanyası yönetildi. Çalışma arkadaşlarıma, ilgili müdürlerime, başkan yardımcılarıma, koordinatörlerime çok teşekkür ediyorum. Ama en çok da gönüllülere teşekkür ediyorum. O karda kışta muhteşem bir performans gösterdiler. Karşılıksız, gönülden, yaraları sarmak için gece gündüz dinlenmeden çalıştılar ve çalışmaya devam ediyorlar. Yardımları düzen olması adına farklı noktalarda koordine etmiştik. Oradaki yaraları hızlı sarmak istedik. Buradaki ekiplerimiz çok ciddi bir koordinasyon sağladı. Disiplinli bir kampanya yürüttük.
“Şartlarımızı seferber ettik”
Yardım gönderen; ilk saatten itibaren eli kolu dolu bir şekilde yardımlarını ileten bütün halkımıza çok teşekkür ediyorum. En önemli merkezimiz Yunus Emre Kültür Merkezi’ydi. Kim derdi ki sanat galerisini yardım toplama merkezi yapacağız ama maalesef bu günleri de görmek varmış. Kötü günleri el birliğiyle aşmak için mecburen şartlarımızı en üst düzeyde seferber etmek zorundaydık. Önce burada mobil yardımları iletmekle ilgili bir kampanya yürütüldü. Depremden etkilenen 10 ilin en az 6 tanesi yerle bir oldu. O ilçeler o köyler neredeyse yok. O insanların yaşam alanları tarumar ve başka bölgelere gidiyorlar.
“Depremzedeler ihtiyaçlarını karşılıyor”
Çok ciddi bir göç başladı. İlimiz de İstanbul’a yakın olması, sanayi bölgesi olması ve güven duymaları sebebiyle ciddi göç alıyor. Bu bölgeye 500 bine yakın göçün olabileceği tahmin ediliyor. Eğer böyle bir rakam söz konusu olursa da ihtiyaçlar devam edecek. Şu anda bile kayıtlarımız 800 kişiyi bulmuş durumda. AFAD ve ilgili devlet yetkililerinin yaptığı yerleştirme sonucunda buraya göç eden vatandaşlarımızın konaklama ihtiyacı devlet eliyle sağlanıyor. Sonrasında ise bizim yardım koordinasyon merkezimiz devreye giriyor. Vatandaşımız burada kayıt yaptırıyor, ihtiyaçlarını bildiriyor ve bu alanda ihtiyaçlarını seçerek alabiliyor.
“Bu süreç uzun sürecek”
Halkımıza çok ciddi bir çağrımız var. Yaşadığımız ciddi bir felaket ve bu felaketin yaralarını kapatmak öyle kolay değil. Bir hafta da hele hiç mümkün değil. Bu süreç çok uzun sürecek. Bu yardım dayanışması da devam etmek zorunda. O yüzden halkımızdan da ricamız bu yardımların, bu dayanışmanın gerçekten gönülden daha uzun süre devam etmesi. Biz artık bölgeye yardım tırı göndermiyoruz çünkü oraya yeteri kadar gitti ve doğrudan halka ulaştı. Biz kendi ellerimizle ulaştırdık. Artık oradaki insanlar buraya gelmeye başladılar. Şimdi aynı çıkardığımız yardım tırlarından buralara ihtiyacımız var. Buraya göç eden insanlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor.
“Yardımların devam etmesini diliyoruz”
Çocukların ciddi ihtiyaçları var. Çoğunun evi yıkıldı ve hiçbiri eşyalarını alamadı. Dolayısıyla iğneden ipliğe birçok ihtiyaç var. Halkımızın sağduyusuna, yardımseverliğine güveniyoruz. Bu yardımların devam edeceğine de inanıyoruz ve diliyoruz. Merkezimiz Dolphin İş Merkezi’ndeki Yunus Emre Nikah Salonu ve sanat galerimiz. Gönüllülerimiz yine çalışmaya devam ediyorlar. Biz şartlarımızı en üst noktada zorluyoruz, el uzatmaya çalışıyoruz. Yardımsever halkımızdan da bu yardımların devam etmesini diliyoruz. Bu dönem bu dayanışma uzun bir dayanışma dönemi olacak.