Özdilek

Eğitim

Başsavcı Küçük, Kariyer Günlerinde Yargı Sürecini Anlattı

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Kariyer Günlerinde Yargı Sürecini Anlattı

18 Nisan 2016 Saat: 22:04
Başsavcı Küçük, Kariyer Günlerinde Yargı Sürecini Anlattı
Başsavcı Küçük, Kariyer Günlerinde Yargı Sürecini Anlattı

Kocaeli, İzmit Yıldırım Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’nin her hafta düzenlediği ‘’KARİYER GÜNLERİ’’ etkinliğinin bu haftaki söyleşi konuğu, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük idi.

 

Başsavcı Mustafa Küçük, ‘’Türkiye’de yargı süreçleri’’ konulu söyleşide okulun Adalet alanı, zabıt katipliği dalında eğitim öğretimine devam eden 11. Sınıf öğrencilerine, Türkiye’de ki yargı süreçleri hakkında bilgiler verdi. Küçük, meslek hayatında sahip olduğu bilgi, tecrübelerini de öğrencilere aktardı ve öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

 

Mustafa Küçük, 1986 yılı Trabzon İmam Hatip Lisesi mezunu olduğunu, okulda 4 çalışkan arkadaşıyla beraber ücretsiz dershane bursu kazandıklarını, dershane de büyük başarı elde edip İTÜ Hukuk Fakültesini kazandığını söyledi. Mesleğinden hiç pişmanlık duymadığını, kalan 3 arkadaşının şu anda birisinin Profesör, birisinin Rektör yardımcısı, birisinin T.B.M.M. Genel Sekreteri olduğunu belirtti. Kıt kaynaklarla eğitim görüp, onur ve vakur duruşundan, ahlaksal ve manevi değerlerini en iyi bir şekilde koruyup çizgisinden sapmadan bu günlere geldiğini söyledi.

 

Küçük, 1986, 1990 yılların da hukuk okuduğunu, bir bitirmesini Burhan Kuzu’dan aldığını belirtti. Ailesini yaşadığı Bursa’da savcılık sınavlarına girdiğini 94 yıında hakim olarak atandığını söyledi. Bursa’da 4 yıl, Kayseri İncesu’da 4 yıl, Düzce’de 2 yıl Iğdır, Tokat, Kahramanmaraş ve şu an Kocaeli’de 2 yıldır çalıştığını ve Başşavcı olarak görevine devam ettiğini, evli 2 çocuk babası olduğunu ve Trabzon Spor’lu olduğunu da belirtti.

 

Mustafa Küçük, zabıt katipliğinden hakim olan tanıdıklarının olduğunu, hizmetli kadrosundan mübaşir olduğunu, bunlarında ancak çalışarak, çok kitap okuyarak gerçekleştiğini ve kendisinin de bu yolu izlediğini söyledi. Su çekme pompaları vardı, su dökmeden çalışmazdı. İnsan da öyle kitap okumaz içinizi doldurmazsanız muhakemeniz gelişmez, farkındalığınız ve farklılığınız, yetenekleriniz ortaya çıkmaz diye söyledi. Fakülte ayırımı yapmak doğru değil, önemli olan sizizn başarınız ve özverili olursanız her şeyi başarabilirsiniz diye öğrencilere umut vererek kendi gerçekliğinden  bahsetti. Kendi dönemlerinde 5 hukuk fakültesi olduğunu ancak şimdi teknolojik, bilgiye ulaşma anlamında kolay ve donanımlı fakültelere sahibiz dedi.

 

Küçük, maalesef hukuk fakültesi sayısı dolayısı ile de öğrenci ve avukat sayısı da artıyor. Disiplinli düzen getirmek gerekir diye belirtti. Hukuk ve tıp hiç bitmeyen meslek dallarından. Çünkü, sürekli değişen ve gelişen bir sisteme sahip. Kanunlar sürekli gelişiyor ve her zaman eklemeler oluyor. 1986 da siber suçlar yoktu. Siber diye bir terim de yoktu. Yeni suçlar üretmeye başladı insanoğlu. Bu sebeplerle hep okumalı, öğrenmeli ve uygulamalısınız dedi.

 

Küçük, mesleğimin en sevdiğim tarafı gariban bir teyze bir dede gelip işi hallolunca,  ‘Allah Razı Olsun’ demesi mesleğimin en büyük hazlarından bir tanesi dedi. Yaptığımız iş soyuttur. Tarafsız ve Adil olduğunuzu karşı tarafa hissettirdiğiniz de yücelirsiniz, manevi hazzı da önemlidir.

 

Mustafa Küçük, ülkemizde 14 bin hakim, savcı, 6 bin Cumhuriyet savcısı, 81 il savcısı, 15 gibi de büyük ilçe savcısı mevcuttur dedi. Mesleğini okulda ki öğrencilere tavsiye etti. 2006’dan itibaren hakim, savcı özlük hakları iyileştirildi. Hakim ve savcıların maddi kaygısı yoktur artık dedi. Meslekte liyakat çok önemlidir ve Hz. Ömer adaleti de budur diye belirtti. Hz. Ömer’in akrabaya, düşkünlere yardım etmeyi öğütlediğini bildirdi. Öğretmenler hak ettiği maaşı alamıyorlar bu adil değildir. Ancak zamanla düzeleceğine inanıyorum diye belitti Mustafa Küçük.

 Küçük, infaz koruma ve zabıt katipliğine çok ihtiyaç olduğunu ve yetişemediklerini, çünkü yeni mahkemeler, yeni birimler kuruluyor dedi. İstinat mahkemeleri 7 adet, seneye 15’e çıkacak dedi. Bu sebeplerle yetişmiş insan kaynağına ve adalet dağıtımında bu bölümlerin önemine ve avukatların önemine değindi. Avukatlar adaletin yükünü alıyorlar diye söyledi.

 Mustafa Küçük, can güvenliğimiz konusunda sıkıntılar olsa da biz nançlı insanlarız, kadere inanırız, olacaksa olacak diye belirtti. Geçen sene suçsuz Kandıra cezaevi müdürünü şehit ettiler. Unutamıyorum eşinin ağzından çıkan kelimelere ve hala duygulanırım. ‘’Evden çıktın da ne zaman tabuta girdin.’’ Sözlerini. Selim Kiraz aynı şekilde suçsuz şehit edildi. Bir kişinin dosyasına bakmıştı, ne haksız ne taraftı dedi. Kocaeli’de değerli bir baro başkanı var, tam bir Anadolu insanı, çalışkan, dürüst, tarafsız diye belirtti. Çok nedenli olarak adalete güvende azalma var son yıllarda O güveni bizler sağlayacağız, siz yeni nesiller sağlayacaksınız diye öğrencilere dikkat çekti. Mesela Kahramanmaraşta çalıştım orada adalete güven %83’tü dedi.

 Öğrencilere meslek seçimleri hususunda tavsiyelerde bulunan Küçük, bir öğrencinin sorusu üzerine, savcı olamasaydım avukat ve sonrasında ihtimal dahlinde siyasetle ilgilenebileceğini söyledi. Her meslek kutsaldır, asla küçümsemeyin diye söyledi. Söyleşi sonrası Kocaeli İzmit Yıldırım Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Yıldırım ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etkinliğe iştiraki nedeniyle, Kocaeli Başsavcısı Mustafa Küçük’e, okulun tüm paydaşları adına bir kız ve bir erkek öğrenci tarafından buket takdim edildi. Okul Müdürü İbrahim Yıldırım, okul yönetici, öğretmen ve öğrenciler adına teşekkürlerini sundu. Küçük’ün bilgi ve tecrübelerinden her zaman faydalanma temennisinde bulundular.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat