Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sağlık sorununa yol açabiliyor.
Tatlı tüketiminin yanına yüksek porsiyonlarda et tüketimi de eklenirse mide-bağırsak hastalıkları, şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıklarla karşılaşılabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir bayramı hastalıksız ve kilo almadan geçirmek için 10 bayram tüyosu paylaştı.
1.Öncelikle et ve tatlılarda porsiyon kontrolü yapılmalı. Unutulmamalı ki yüksek kırmızı et tüketimi aynı zamanda yüksek yağ tüketimi demektir.
2.Eti yerken yemeklere ara verilmeli. Bu durum bir anda yemeğe yüklenip sindirim problemleri çekmenizin de önüne geçecektir.
3.Etlerin ızgara veya haşlama olarak tüketilmesi sağlık açısından çok daha doğru olur. Bu yüzden kızartmalar yerine etler sebzelerle birlikte tavada veya fırında pişirilebilir.
4.Et ile yapılan yemeklere ilave yağ eklenmesine gerek olmaz. Etin doğal yapısındaki yağ pişirme işleminde yeterli olur.
5.Etin pişirildiği tavanın yanmış olmamasına ve tavada veya fırında çok uzun süre kalmamasına dikkat edilmeli. Et çok uzun süre fırın veya tavada kalırsa kömürleşme olacağı için kanserojen etkisi artar. Enfeksiyon riskine karşı etler çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilmemeli. Etler 1 gün dinlendirilmeli.
7.Etler büyük parçalar halinde saklanmamalı. Tüketilecek porsiyonlarda kısa vadede -2 derecede, uzun süre saklama koşullarında ise -18 derecede saklanmalı.
9.Sakatatlardan uzak durulmalı. Yüksek kırmızı et tüketimi ile birlikte kolesterol seviyesinde yükselme yaratabilir.
10.Bayram süresince tatlı tüketimine dikkat edilmeli. Şekerli ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tüketilmesi çok daha sağlıklı bir hamle olur.
Özel Bayram Menüsü:
KAHVALTI
Sebzeli lor peynirli omlet
Bol yeşillikli mevsim salata
1 avuç içi kadar çiğ fındık veya badem
1 dilim tam tahıllı ekmek
ÖĞLEN YEMEĞİ
6 köfte kadar ızgara veya haşlama et veya 1 parça ızgara bonfile
1 dilim tam tahıllı ekmek
Haşlanmış veya ızgara kabak / enginar / kırmızı biber / patlıcan
1 bardak az tuzlu ayran veya 1 kâse cacık
AKŞAM YEMEĞİ
8 kaşık etli veya kıymalı sebze veya kurubaklagil yemeği
4 kaşık doğal yoğurt
1 dilim tam tahıllı ekmek veya 1 kâse unsuz çorba
Az zeytinyağlı mevsim salata
Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ve Karolinska Enstitüsü ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.