Özdilek

Güncel

Bedelli askerliğin amacı para toplamak mı?

Bedelli askerliğe karşı çıkan Mehmet Hilal Kaplan, “Bedellinin amacı nedir para toplamak mı yoksa askerliğini yapamayanları toplamak mı?” sözleri ile serzenişte bulundu.

8 Aralık 2014 Saat: 17:40
Bedelli askerliğin amacı para toplamak mı?
Bedelli askerliğin amacı para toplamak mı?

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, oğlu Onur Kaplan’ın Aydın’daki yemin törenine katılmıştı. Akademik kariyer yapan biri olarak bedelli askerlik yapma olasılığı yüksek olan Onur Kaplan ise İngiltere’den geldiği gibi Acemi Birliği’ne teslim olmayı tercih etti. Oğlunun yemin töreninde duygusal anlar yaşadığını söyleyen Kaplan, “Bedellinin amacı nedir para toplamak mı yoksa askerliğini yapamayanları toplamak mı?” diye sordu.  

 

“BEDELLİNİN ÇIKACAĞI BELLİYDİ”

Mehmet Hilal Kaplan, oğlunun askerliğini yapmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek yeni çıkan bedelli askerlik yasasını eleştirdi. 2015 seçimlerinden önce bedelli askerlik durumunu konuştuklarını söyleyen Kaplan, “Bedellinin çıkacağı belliydi ama ben oğlumun beklemesini istemedim. Bu şekilde bedelli askerliğe karşı çıkan biriyim. Bedellinin amacı nedir para toplamak mı yoksa askerliğini yapamayanları toplamak mı? Parası olana neden bedelli var olmayana neden yok?” ifadelerini kullandı.


“EŞİTSİZLİK GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ”

Bedelli ile ilgili verilen bu kararın adaletsiz olduğu görüşünde olan Kaplan, “Tolum içerisindeki gelir düzeyinin eşit olmayışı bir kez daha gözler önüne serildi. Hükümet, bedelliyi para toplama kaynağı olarak gördü. Gelir düzeyi eşit olmadığı için bu ülkede insanlar yalnızca askerlikte ve hukukta eşit şartlara sahip oluyorlardı, toplumdaki adalet anlayışı bir tek askerlikte vardı artık o da yok. Para ile bedelli askerlik kararının çıkması, eşit bir hukuksal düzeni yaşamayan bir tablo ortaya çıkardı ve dolayısıyla bu durum insanı yaralıyor” dedi.


“AMAÇ KAYNAK AKTARMAK”

Eleştirilerine devam eden Mehmet Hilal Kaplan, “Hükümetin bedelli askerliği çıkarmasındaki amaç ülkedeki olumsuzluklara kaynak aktarmadır. Bedelli bunun için çıkmıştır. Askere gitmesi gereken kişi projeler üretebilir, bilim adına, ülke adına çalışmalar yapabilir ve dolayısıyla devlete bu çalışmaları askerlikte yaptıklarından daha faydalı olabilir. Ama parayı veren herkes askere gitmeyecekse bu olmaz. Fakirin çocuğu askere gidip belki yaşamını yitirecek ama zengin olan parasını ödeyip gitmeyecek. Olmaz öyle şey” ifadelerini kullandı.


“GENÇLERİ SUÇLAMIYORUM”

Günümüzde gençlerin büyük bir çoğunluğunun askerliğe pek sıcak bakmamasını da yorumlayan Kaplan, “Bu şekilde düşünen gençleri kesinlikle suçlamıyorum ve vatanlarını sevmeyen bireyler olarak da görmüyorum. Bunun sebebi Türkiye’de adını koyamadığımız kirli bir iç savaşın yaşanmış ve yaşanıyor olmasıdır. Bunun adına terörle mücadele deniyor, başka şeyler deniyor ancak artık şehitler şehit, gaziler gazi değil. Yüzlerce askerimiz öldü. Bu adına savaş koymadığınız durum, her gün genç insanların ölümüne sebep oluyor” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat