Marmara Belediyeler Birliği’nin organizasyonuna katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, eğitimin yaşı, zamanı ve makamı olmadığını; belediye başkanlarının, rektörlerin ve tüm üst düzey yöneticilerin de eğitime ihtiyacı olduğunu söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Marmara Belediyeler Birliği’nde düzenlenen “Yerel Yönetimlerin Eğitim Sürecinde Üniversitelerin Rolü” ana başlıklı organizasyonda önemli konulara değindi. Birlik Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programı, YTÜ mezunu olan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve İBB Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız’la birlikte çok sayıda başkan yardımcısı ve daire başkanı da takip etti.
“BAŞKANLAR KADROLARINI DEĞİŞTİRMEK YERİNE, GELİŞTİRMELİ”
Belediye Başkanlarına, kadrolarını geliştirmesini öneren Rektör Yüksek, “Üniversite olarak, kişilerin değil sistemin sorunları çözdüğü bir yapı oluşturduk. Bu yapıda kişiler sistemi manipüle edemiyor, aksine sistem kişileri çalıştırıyor. Sorumluluk ve yetkileri alt kadrolara paylaştırmak, sistemi denetlemek ve gerekli düzenlemeleri yapmak, süreci etkin bir şekilde yönetmek açısından çok önemli. Alt kadroların kişisel gelişimi desteklenmeli ve kadro değişimi yerine, öğrenen organizasyon çerçevesinde mevcut kadroların performansı artırılmalı” diyerek sözlerine başladı.
“EĞİTİMİN YAŞI, ZAMANI VE MAKAMI YOK”
Açıklamalarının devamında belediye başkanlarının da personel eğitimlerine katılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Yüksek, “Belediye Başkanları göreve başlarken analiz yapmalı ve personelini doğru eğitimlere yönlendirmeli. Belediyecilikte başarı, personel eğitimiyle gelir. Eğitimin zamanı, yaşı ve makamı yok. Belediye Başkanları da eğitim almalı. Yalnızca başkanlar değil, rektörler, genel müdürler, üst düzey yöneticilerin de eğitim alması, her alanda güncel gelişmeleri takip etmesi gerekiyor” diye konuştu.
“BELEDİYELERE DESTEĞE HAZIRIZ”
Üniversitelerde verilen derslerin, uygulamaya dönük olması gerektiğini de ifade eden Rektör Yüksek, “Üniversitemizin Sürekli Eğitim Merkezinde 125 ayrı eğitim programı düzenliyoruz. Üniversitemizdeki bütün akademik programları belediyelerin ihtiyaçlarına göre yapılandırmamız ve onlar için proje üretmemiz mümkün. Belediyeler ne talep ediyorsa YTÜ olarak desteğe ve eğitime hazırız” dedi.
“ÖĞRENCİ KULÜPLERİNE TAM DESTEK”
Öğrenci kulüplerine verdiği önemi açıklayarak sözlerini sürdüren Prof. Dr. İsmail Yüksek, “Öğrenci kulüplerimize büyük destek veriyoruz. Mesleki ve teknik çalışmaların yanında çok önemli sosyal projeler de gerçekleştirdik. Örneğin, Maltepe Cezaevi’ndeki vatandaşlarımıza öğrencilerimiz aracılığıyla eğitimler düzenledik ve bu projeyi daha yaygın hale getirmeye çalışacağız” diye konuştu.
“SERTİFİKA, DİPLOMADAN ÖNEMLİ HALE GELDİ”
Programın moderatörlüğünü yapan Birlik Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan ise, “Mesleki sertifikalar, diplomadan daha değerli hale geldi. Şirketler işe alacağı personele, diplomadan önce, mesleki güncel gelişme ve sertifika programlarını takip edip etmediğini soruyor. Bu noktada eğitim kurumlarına ve üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerine büyük görev düşüyor” derken, Marmara Belediyeler Birliği olarak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başkanlığında 2010 yılı içerisinde 16.165 belediye çalışanına eğitim verildiğini, bu rakamın belediyeler açısından büyük bir rekor olduğunu söyledi.