Sağlık

Bıçak Parası yasallaştı, adı Girişim Ücreti oldu

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Üniversite Hastanelerindeki profesör ve doçentlerin alacakları fark ücreti ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

29 Ağustos 2013 Saat: 16:15
Bıçak Parası yasallaştı, adı Girişim Ücreti oldu
Bıçak Parası yasallaştı, adı Girişim Ücreti oldu

Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile gelen düzenlemeler sonunda Üniversite hocalarının Tıp Fakültelerinden ayrılmasına neden olduğunu söyleyen Başkan Çeker, aynı hükümetin şimdi bu yanlışından dönmenin çarelerini aradığını ifade etti. Şube Başkanı Çeker bıçak parasının “Girişim Ücreti” adı altında yasallaştırıldığını söyledi.

ASLAN PAYI HÜKÜMETİN

Son olarak Sağlık Uygulama Tebliği'nde  (SUT)  yapılan değişiklikle yürürlüğe girdiğini söyleyen Çeker, “Buna göre hastalar, bir üniversitede profesör ya da doçente muayene veya ameliyat olmak isterse ‘girişimsel işlemler’ adı altında belli bir fark ücreti ödeyecekler.  Ödenecek bu fark asgari ücretin iki katı kadar olabilir. Bu farkın YÖK tarafından belirlenecek bir kısmı sadece hocalara ödenecek. Aslan payı ise üniversitelere kalacak. Öğretim görevlilerine muayene olacak olan hastaların hastaneye yatıracakları ilave ücretten öğretim görevlilerine belli bir miktar pay aktarılacak. Öğretim görevlileri ile birlikte vatandaşa sağlık hizmeti sunan diğer sağlık personellerine her hangi bir ödeme yapılmayacak” dedi

Yapılan düzenlemede diğer sağlık personelinin kapsam dışında bırakılmasının eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiğini de söyleyen Çeker, “Hastanelerin ve hastaların yükünü taşıyan, her koşulda sağlık hizmetini özveri ile yürüten sağlık personeline yapılan haksızlığın önüne geçilmeli ve yanlıştan bir an önce dönülerek oransal olarak sağlık personeline de ilave ödeme yapılmalıdır” dedi.

DÖNER SERMAYE EMEKLİLİĞE YANSITILSIN

Bu tür uygulamaların adaletsizliği de peşinden sürüklemekte olduğunu söyleyen Çeker, şu görüşlere yer verdi:

“- Vakti zamanında yaptığımız uyarılara kulak tıkanmasaydı, getirdiğimiz çözüm önerileri dikkate alınsaydı bu tür sıkıntılar yaşanmazdı. Sadece Doçent ve Profesörleri değil tüm sağlık çalışanlarını ilgilendiren ücretlerin arttırılması ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması gibi önemli icraatlar gerçekleştirilseydi Üniversite hastaneleri boşalmazdı. Sağlık çalışanlarının memnuniyetsizliği artmazdı”

UYGULAMA PERFORMANSI DÜŞÜRDÜ

Bugün bir orgeneralin 8 bin, bir müsteşarın 7 bin 500 TL maaş alırken, profesörün ve doçentin maaşının bu rakamların yarısını bulmadığını söyleyen Çeker, “Doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının maaşı daha da vahim boyutlardadır. Bir subayın emekli maaşı 6 bin lira ile 4 bin lira arasında iken, bir doktorun emekli maaşı 1500 TL ise, ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanları 1200 TL emekli maaşı ile sefalete itiliyorsa burada düşünmek lazımdır” diye görüş belirtti.

Çeker, Üniversite hastanesinde, öğretim üyesine ayakta poliklinik muayenesi olmak isteyen vatandaşın cebinden yaklaşık 51 TL ödeme yapacağını, Poliklinik muayene ücreti için ödenen bu ilave ücretin sadece yaklaşık 21 TL`sinin öğretim üyesine gideceğini, geri kalanının ise üniversitelere kaynak olarak aktarılacağını söyledi.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat