Geçenlerde Cengiz Topel Caddesinde bir Çınar ağacı devrildi. Kent içinde büyük bir ağacın devrilmesi her zaman korku yaratır. Çünkü mal ve can kaybına sebep olabilir.
Peki…Bir ağaç neden devrilir?
Şunu hiç unutmayın ; ağaçlar, tayfun gibi, ağaçları kökünden sökebilen etkenler dışında, her zaman karşılaştığımız rüzgarlar yüzünden devrilmezler. İnsanların yaptığı hatalar yüzünden “rüzgardan devrilir duruma” gelirler.
Bu yüzden “Rüzgar esti, ağaçlar devrildi” söylemi suçu başka şeylere atma işlevinden başka bir şey değildir. Adama sorarlar ; neden sadece o ağaç devrildi?
Uyum sorunlarını dikkate almadan, yani türe bağlı istekleri hiç umursanmadan ağaç türlerini rastgele yerlere dik, onların dikildiği yerdeki şartlara uyması ve her türlü olumsuz faktöre direnç göstermesini bekle, sonra devrildiklerinde rüzgardan devrildi diye kenara çekil...
Üstelik bu kadar olumsuz şartlar sağladığın ağaçların dallarını (ve hatta gövdesini) olur -olmaz zamanlarda, tekrar tekrar , zamansız ve yoğun şekilde buda...Gelişimleri sekteye uğrasın, kök yoğunlukları azalsın, oluşan yara yerlerinden odununa işleyen mantarlar, böcekler ve bakteriler direncini düşürsün.. Sonra gelsin “ rüzgar esti devrildi” safsatası...
Bu konuya kafa yorun.. Allah korusun park ettiğiniz arabanızın üstüne bir ağaç devrilirse zararı karşılaması gereken, o ağacı devrilecek duruma getirenlerdir.