Özdilek

Sağlık

Böbrek hastasından Örnek Davranış

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından Belde A.Ş.’ye bağlı Diyaliz Merkez’i böbrek hastalarına umut olmaya devam ediyor. 4 yıldır merkezde tedavi görüp kadavradan böbrek nakli olan Oğuz Çelik de bu isimlerden birisi. Çelik’in sağlığına kavuşmasının ardından aldığı karar ise organ nakli bağışı için anlamlı bir mesaj niteliği taşıyor.                           
 
KRONİK BİN 300 BÖBREK HASTA
Türkiye’de yaklaşık 7,5 milyon, Kocaeli’de ise bin 300 kronik böbrek hastası var. Kentimizde yetişkinler baz alındığında böbrek hastası oranı önemli bir rakama ulaşmakta. Büyükşehir Belediyesi de böbrek hastalarına kaliteli ve uzun bir yaşam sağlayabilmek için Diyaliz Merkezi ile hizmet vererek kent adına önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Belde A.Ş’ye bağlı olarak hizmet veren merkez yılda yaklaşık 10 bin seans vererek böbrek hastalarına umut ışığı oluyor.  
 
ORGANLARINI BAĞIŞLADI
2004–2008 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi Diyaliz Merkezi’nde tedavi gören Oğuz Çelik de hayata tutunan örnek insanlardan sadece biri.  Çelik 2008 yılında kadavradan böbrek nakli olunca yaşamında anlamlı bir karara imza attı. Sağlığına kavuşan Çelik, Organ haftasında bütün organlarını bağışlayarak Türkiye’ye anlamlı bir mesaj verdi. Çelik, organ bağışının birçok insanın yeniden hayata döndürdüğünü, herkesin bu hayati olayı düşünerek organlarını bağışlamasını istedi.
 
NAKİL OLMAMI SAĞLADIBüyükşehir Belediyesi’ne bağlı Belde A.Ş.’ ye Diyaliz Merkezi’nin Kocaeli’nin en iyisi olduğunu ifade eden Oğuz Çelik” Merkezde geçirdiğim günlerde doktor ve hemşireler benimle çok iyi ilgilendi. Tedavim çok iyi geçti. Sağlığım için her şey eksiksiz olarak yapılınca benim nakil olabilmek kolaylaştı. Çünkü kadavradan nakil olmam sağlığımın iyi olmasına bağlıydı.” diye konuşarak Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
 
HER TÜRLÜ İMKÂN SAĞLIYORUZ
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Belde A.Ş. Genel Müdürü Kemal Yazıcı, Diyaliz Merkezi olarak böbrek hastalarına son sistem cihazlar ve uzman personeller ile hizmet verildiğini aktararak Oğuz Çelik’in organlarının bağışlamasının çok anlamlı olduğunu ifade etti. Yazıcı, Oğuz Çelik’in sağlığına kavuşmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek” böbrek hastalarımızı evlerinden alıp merkeze getiriyoruz. Yatalak hastalarımızı da ambülansla getiriyoruz. Hastalarımızın tedavileri için her türlü imkanı sunuyoruz” dedi.           
 
NASIL KORUNACAĞIZ
Kronik böbrek hastalığından korunmak için egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sigara, alkol ve fazla kilodan kaçınmak, yeterli su içmek, sık ağrı kesici kullanmamak, kan basıncını kontrol altında tutmak, 40 yaşından sonra şeker ölçümü yaptırmak, şeker hastalığı, tansiyon, ailede böbrek hastalığı varsa ve yaş 60'tan yüksekse böbrekleri belirli aralıklarla kontrol ettirmek gerekiyor.
TEDAVİ SÜRECİ
Diyaliz Merkezi’ne üniversite veya devlet hastanelerinden alınan rapor ile başvuruluyor. Aylık yapılan tahlillere göre tedaviye başlanıyor. Her ay pisikolog ve diyetisyen tarafından hastanın değerlendirmeleri yapılıyor. Diyaliz seansı sırasında diyetisyen tarafından hazırlanan kahvaltı hastalara veriliyor.  Hasta vatandaşlar servis araçları ile evlerinden alınıp tekrar evlerine bırakılıyor. Ayrıca uzman hekimler tarafından hastalara hastalıkları hakkında bilgi aktarmak üzere kapsamlı seminerler düzenleniyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat