Birkaç gün önce, İzmit lisesinin benim okuduğum eski binasının giriş kapısının üstünde oldukça büyük plastik bir afiş gördüm. Üstünde “İzmit lisesi 2012 gurur tablosu” yazılı bir afiş. Ben bu liseden 1962 yılında mezun olmu
Birkaç gün önce, İzmit lisesinin benim okuduğum eski binasının giriş kapısının üstünde oldukça büyük plastik bir afiş gördüm. Üstünde “İzmit lisesi 2012 gurur tablosu” yazılı bir afiş. Ben bu liseden 1962 yılında mezun olmuş bir kişi olarak heyecanla tablonun karşısına gittim.
Afişte üniversiteye girebilen 111 öğrencinin ismi yazılı. Karşılarında kazandıkları üniversite ve okuyacakları bölüm. Tek tek inceledim. Bir öğrenci İ.T.Ü’yü kazanmış. Yüksek puan gerektiren üniversiteler ve bölümlerden iz yok. Acaba diyorum. Bu yıl imtihana girenler oraları mı istemedi...İsteselerdi girerlerdi değil mi?..
Kafama başka bir şey daha takıldı; Bu yıl mezun olanlardan kaç tanesi üniversite sınavına girmiş ve 111 tanesi kazanabilmiş? Sorayım dedim, “Sana ne ?” derler, “O gurur tablosu sana yetmedi mi?” derler, asabım bozulur diye vazgeçtim.
Kafama takılan bir başka şey daha var ; Bu afişin olduğu yerde ve bahçe giriş kapısında sarı bir tabela var. Üstünde İzmit lisesinin Anadolu lisesi olarak çalıştığı yazılı. Şimdi gel de sorma. O afişin üstüne neden “İzmit Anadolu lisesi 2012 gurur tablosu” yazılmamış. Millet çocuğu Anadolu Lisesinde okusun diye kendini yerden yere atmıyor mu? Dershanelere paralar dökmüyor mu? Bu kişiler Anadolu Lisesinin sağladığı gururdan neden pay almayacakmış, neden mahrum kalacakmış... birisi söylemeli hala orada okuyanlara, onların analarına, babalarına... değil mi?
Şimdi size bir soru: Çok münasebetsiz bir soru ama, birden aklıma geldi, sormazsam çatlarım. Tam notun 10 (on) olduğu bir sistemde herhangi bir dersten 4,5’dan 5 alıp, köşe bucak her gördüğüne bu başarısından bahseden öğrenciye ne denir?
Az kalsın unutacaktım: Bu yıl üniversite giriş imtihanlarında Kocaeli ili 75. (Yetmişbeşinci) sırada yer aldı. Türkiyede seksenbir il var.